Ετικέτες

Δήμος Αθηναίων & παράνομη υπαίθρια διαφήμιση

Στις αρχές Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι της Φύσης» και την Πρωτοβουλία Γονέων Θυμάτων Παράνομης Υπαίθριας Διαφήμισης, και μετά και από απεύθυνση κατοίκων της περιοχής στο σύλλογο μας απευθυνθήκαμε στον Δήμο της Αθήνας και την Τροχαία Αθηνών για να συζητήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη λεωφόρο Αθηνων – οδό Αχιλλέως όπου η παράνομη υπαίθρια διαφήμιση ζεί και βασιλεύει.

Σε σχετικο υπόμνημα μας (Αναλυτικά: ΕΔΩ – ΕΔΩΘΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ) που υποβάλαμε στις 6 Οκτωβρίου ανάμεσα στ άλλα αναφέραμε:

«Σας καλούμε να παρέμβετε προσωπικά προκειμένου να εφαρμοστούν όσα προβλέπουν οι νόμοι και να αποφευχθεί ένα ακόμα δολοφονικό συμβάν λόγω της απόσπασης προσοχής των οδηγών από τις πινακίδες όπως επίσης και για να σταματήσει η αισθητική υποβάθμιση της περιοχής.

…………………………………………………………………………………………………

Η προκλητική παραμονή σταθερά στη θέση τους των παράνομων πινακίδων από τον Ιούνιο του 2013 και συστηματικότερα απο την προεκλογική περίοδο Ιανουαρίου 2015 από τον ίδιο πάντοτε διαφημιζόμενο, το τηλεοπτικό κανάλι Ε (με ολιγοήμερη παρεμβολή προεκλογικής αφίσα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας έχει καταγγελθεί εδώ και πολλούς μήνες στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων απο διαφορετικούς φορείς. Επίσης προφανώς και έχει γίνει αντιληπτή απο τα όργανα της Τροχαίας που συχνότατα διέρχονται απο την περιοχή (υπάρχει σχετική φωτογραφία περιπολικού μπροστά απο την διαφήμιση τον Οκτώβριο του 2013).  Παρ όλα αυτά οι πινακίδες όχι μόνο δεν αποκαθηλώνονται αλλά ανανεώνονται περιοδικά.»

Στις 6 Οκτωβρίου συναντηθήκαμε (Γιώργος Κουβίδης, Κ. Φωτεινάκης, Μ. Σταυρουλάκης) με τον Διοικητή της Τροχαίας Αθηνών κο Διαμαντόπουλο και εκθέσαμε και προφορικάα την κατάσταση. Η αντίδραση της Τροχαίας υπήρξε άμεση. Στις 13 Οκτώβρη με έγγραφο της προς τον Δήμο Αθηναίων τον καλεί να κατεβάσει τις πινακίδες και μας ενημερώνει πως θα υποβάλει σχετικες μηνύσεις, (ΕΔΩ)

Στις 19 Οκτωβρίου συναντηθήκαμε με τον αντιδήμαρχο κ. Καφετζόπουλο (στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Μ.Χατζησσάβας, εκ των κατοίκων της περιοχής που είχε κάνει αναφορά για το θεμα στις υπηρεσίες του Δήμου, πρωτοκολημένη από τον Φεβρουάριο του 2015). Ο αντιδήμαρχος συμφώνησε ότι οι πινακίδες είναι παράνομες και υποστήριξε πως δεν είχαν κατέβει μεχρι σήμερα γιατί ο Δήμος δεν διέθετε τον μηχανισμό, αλλα τώρα τον διαθέτει πλέον και είναι ζητημα χρόνου η αποκαθήλωση τους. Σε ερώτηση μας για το πότε τοποθετείται χρονικά  η αποκαθήλωση μας απάντηση πως δεν μπορεί να δεσμευτεί γι αυτό και να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ξέρουμε βέβαια το κανάλι Ε δεν το βάζει κάτω και ότι δεν το πτοουν οι μηνυσεις, τουλάχιστον όσον οι αρχες δεν εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπεται μια και η παράνομη υπαίθρια διαφήμιση έχει χαρακτηρισθεί «διαρκές έγκλημα».

Όπως ενημερωθήκαμε απο κατοίκους της περιοχής και ενημερώσαμε και την Τροχαία και την Άμεση Δράση στις 11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου την ώρα που άλλοι έκαναν παρέλαση και άλλοι παρακολουθούσαν τις παρελάσεις δύο άτομα άλλαζαν για μια ακόμα φορά τις διαφημιστικές πινακίδες στο γνωστό κτίριο. Την προηγουμένη είχε αναβληθεί για ακόμα μία φορά η δίκη για τον φόνο του Αποστόλη Μολυβιάτη…

Λ. Αθηνών ή στην οδό Τατιάνας στον αριθμό Μηδέν

Λ. Αθηνών ή στην οδό Τατιάνας στον αριθμό Μηδέν.

 

Αίτημα σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρατηρήθκε πανελλαδικά, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, άυξηση του αριθμού θανόντων (κατα 2,6%) και βαριά τραυματιών (7%) στο οδικό δίκτυο της χώρας  γεγονός ιδαίτερα ανησυχητικό γιατί παρατηρείται ενώ ο αριθμός των συγκρούσεων μειώνεται (κατα συνέπεια υπάρχει αυξηση της σφοδρότητας των συγκρούσεων) και γιατί συμβαίνει μετά απο αρκετά χρόνια πτωτικής πορείας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονος πως στην Περιφέρεια Αττικης οι σχετικοί δείκτες είναι απο τους χειρότερους στην Ελλάδα. Η αύξηση των θανάτων απο τροχαίες συγκρούσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015, έφτασε στο 30.1%  με 25 νεκρούς περισσότερους φέτος απο οτι πέρισυ (108 έναντι 83)!

Με επιστολή του  στις 26 Οκτωβρίου προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο σύλλογος μας ζήτησε την σύγκληση του με την παρουσία/ενημέρωση της Τροχαίας για να συζητηθει επι της ουσίας το τι που και γιατι  συμβαίνει στο οδικό δίκτυο της Αττικής  για να μπουν οι βάσεις  της αντιμετώπισης του (η επιστολή ΕΔΩ ). Από το γραφείο της Περιφερειάρχου ενημερωθήκαμε ότι το θέμα θα μπεί σε συζήτηση άμεσα.

Άλλες δράσεις 

Στις 22 & 23 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το Διεθνές συνέδριο «Οδικές συγκρούσεις, Τραύμα και Αποκατάσταση» οργανωμένο από Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τις Ιατρικες σχολές της Παβία και του Αννόβερο. Το συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία τόσο σε συμμετοχή όσο σε κατάθεση/ανταλλαγή απόψεων. ( Αναλυτικό πρόγραμμα: ΕΔΩ)

Οι οργανωτές, η ομάδα του καθηγητού κ. Χλιαουτάκη, φρόντισαν να του δώσουν διεπιστημονικό και διυπηρεσιακό χαρακτήρα αλλά να περιλάβουν και τα θύματα των τροχαίων στους συμμετέχοντες.

Αποδείχτηκε ακόμα μια φορά (αυτή τη φορά πιο ολοκληρωμένα και σφαιρικά) πως όλα όσα αφορούν την οδική ασφάλεια είναι γνωστά, πως υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να τα εφαρμόσει και πως δεν υπήρξε καμία (πολιτική) διάθεση να εφαρμοστούν.

Ο πρόεδρος του SOS T.E. Γ. Κουβίδης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής  στο συνέδριο με θέμα: Μετά το Τροχαίο: Ταξίδι στην Έρημο

Advertisements