Ετικέτες

Γαλλία: Οχι ακουστικά, φαγητό, κάπνισμα με παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο & αύξηση των προστίμων από την 1η Ιουλίου 2015.FRANCE

 

Σε μια κίνηση να μειωθεί ο αριθμός τροχαίων συγκρούσεων, των θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους της Γαλλίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο μέτρων οδικής ασφάλειας, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015 .

Όχι φαγητό, makeup δυνατή μουσική ενώ οδηγούμε.

Δεν επιτρέπεται στους οδηγούς να τρώνε σάντουιτς καθώς αυτό περιορίζει την συγκέντρωση που πρέπει να έχει ο οδηγός στο δρόμο. Το ίδιο ισχύει για το μακιγιάζ κατά την οδήγηση όπως επίσης  απαγορεύθηκε η πολύ μεγάλη ένταση για τη μουσική στο αυτοκίνητο. Οι παραβάσεις αυτές  θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους € 75.

Απαγόρευση Ακουστικών

Είναι πλέον παράνομο το να οδηγείς με ακουστικά οποιασδήποτε μορφής (αυτιών ή κεφαλής)   σε  αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Η μόνη μορφή επικοινωνίας που επιτρέπεται είναι μέσα από τα μεγάφωνα για αυτοκίνητα ή μέσω ειδικά εξοπλισμένου κράνους για τους μοτοσυκλετιστές. Τα πρόστιμα που θα ισχύσουν για την παραβίαση αυτών των διατάξεων 135 ευρώ και 3 βαθμοί ποινής στο point system για αφαίρεση αδείας οδήγησης. Δεν υπάρχει περιορισμός στην χρήση συσκευών  ακρόασης/ομιλίας handsfree,  συστημάτων GPS & τηλεφωνικών συστημάτων που έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μερικά αυτοκίνητα.

Οχι κάπνισμα με παιδιά στο αυτοκίνητο.

Κανένα τσιγάρο δεν επιτρέπεται όταν υπάρχουν παιδιά επιβάτες. Συμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας τα παιδιά κατω των 12 ετών πρέπει να προστατεύονται από τις επιιπτώσεις της εισπνοής καπνού.  Το μέτρο εφαρμόζεται προκειμένου να μειωθεί η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα. Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι 68 ευρώ.

Αύξηση των προστίμων για παράνομη στάθμευση.

Η στάθμευση σε διάβαση, πεζοδρόμιο ή ποδηλατόδρομο θα έχει  τιμωρείται με πρόστιμο  135 ευρώ. Το πρόστιμο προηγουμένως ήταν 35 ευρώ.(αυξηση 285%).

Χαμηλότερα όρια ταχύτητας

Σε ορισμένους δρόμους που εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα συγκρούσεων, το όριο ταχύτητας  μειώθηκε από τα 90 km/h στα 80 km/h. Στον N7 στην περιοχή του Drôme (18 km μεταξύ Valencia και Crozes- Hermitage), στον RN57 στο Haute-Saône (14 km στο Vesoul Rioz) και στον RN151 στην Yonne και Nièvre (32 km και 17 km μεταξύ των περιοχών Auxerre και Varzy).

Οχι αλκοόλ για τους νέους οδηγούς

Στους οδηγούς με δοκιμαστική άδεια δεν επιτρέπεται να πίνουν και οδηγούν. Το όριο αλκοολ στο αίμα μειώνεται από 0,5 g/l στο 0,2 g/l. Οι  νέοι οδηγοί με λιγότερο από τρία χρόνια εμπειρία κινδυνεύουν να ανακληθεί η  άδεια οδήγησης τους και να υποχρεωθούν να επαναλάβουν τον κύκλο εκπαίδευσης και εξετάσεων οδήγησης. Η παράβαση αυτή τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ και 6 βαθμούς ποινής στο pointsystem για την ανάκληση της άδειας. Τα πρόστιμα αυξάνουν ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα και σε περίπτωσης μέτρησης μεγαλύτερης του 0,8g/L φτάνουν τα 4.500 ευρώ

Οχι υπολογιστής ή τηλεόραση στο αυτοκίνητο.

Στους οδηγούς που παρακολουθούν οθόνες που δεν σχετιζονται με την οδήγηση οπως πχ. τα GPS. Δηλαδή παρακολούθηση λειτουργιών οθόνης υπολογιστή, DVD, τηλεόρασης κλπ κατα την οδήγηση επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ και 3 βαθμοί ποινής.

Οχι οδήγηση υπό την επίδραση ουσιών

Στους οδηγούς που διαπιστώνετε οτι ειναι υπο την επίδραση τοξικών ουσιών επιβάλλεται πρόστιμο 4500 ευρώ και 6 βαθμοί ποινής. 

Πανούσης: Μείωση των προστίμων της Τροχαίας

Μια βδομάδα μετά όπως διαβάσαμε στις 7 Ιουλίου ο υπουργός Προ- Πο κος Πανούσης  σήκωσε το γάντι και έδωσε την εμπνευσμένη ελληνική απάντηση στις Γαλλικές προκλήσεις:

«Τη μείωση των προστίμων της Τροχαίας και τμηματική καταβολή των προστίμων για την ανακούφιση των πολιτών λόγω κρίσης… περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Αντεγκληματικής Πολιτικής, που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Πανούσης». (Εθνος).

Η χώρα που στη δεκαετία δράσης για την Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη 2001-2010 κατέλαβε την χειρότερη θέση με 113 νεκρους ανα εκατομμύριο κατοίκων δείχνει το δρόμο στους κουτόφραγκους που είχαν μόνο 62 και θέλουν και να τους μειώσουν κι άλλο!

ΠΗΓΗ: gouvernement.fr

Advertisements