Ετικέτες

Ένα χρόνο μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή για την νομοθετική πάταξη της Διαφθοράς στο θέμα της έκδοσης των αδειών οδήγησης (ΕΔΩ) μια ακόμα υπόθεση έκδοσης εκατοντάδων πλαστών αδειών οδήγησης επί πληρωμή αποκαλύφθηκε με εμπλοκή στελεχών της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής και ιδιοκτητών Σχολών Οδηγών.

13 άτομα έχουν συλληφθεί και άλλοι 58 κατηγορούνται.  Από τον Μάρτιο του 2022, εκδόθηκαν 340 πλαστές άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας έναντι 2.000 ευρώ το κομμάτι, συνολικό κέρδος: 680.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται και συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης.

Οι νέες αποκαλύψεις δείχνουν ακόμα μια φορά καθαρά σε τίνων τα χέρια και τα μυαλά έχει ανατεθεί η υπόθεση οδική ασφάλεια. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα πως η πανίσχυρη γραφειοκρατία του Υπουργείου Μεταφορών, κέρβερος σε κάθε νομοθετική μεταρρύθμιση, αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης του.

Σε μια χώρα με τρομακτικό αριθμό τροχαίων εγκλημάτων αυτοί φρόντιζαν να πωλούν διπλώματα… Απορίας άξιο είναι βέβαια το ποιοι τα αγόραζαν μια και σ αυτή την χώρα το να οδηγείς χωρίς άδεια οδήγησης δεν συνεπάγεται τίποτα το ιδιαίτερο ακόμα και αν σκοτώσεις κάποιον (κάποιους). Όλοι αυτοί που έσπευσαν να αγοράσουν άδειες «φυσικά» δεν θα χάσουν βέβαια την δυνατότητα να αποκτήσουν (με οποιονδήποτε τρόπο) ένα καινούριο. Δεν έκαναν κι αυτοί τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε κανείς πρόκειται να μας ενημερώσει σε πόσες και τι είδους παραβάσεις είχαν εμπλακεί…

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Η αποκάλυψη ύπαρξης κυκλώματος στημένων εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται συγκεκριμένα στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, δύο εκ των οποίων φημολογείται πως είναι και στελέχη της ΔΑΚΕ, αλλά και στελέχη Σχολών Οδηγών, εκθέτει τόσο τον κ. Πατούλη όσο και τον κ. Καραμανλή.

Έναν χρόνο πριν, ο κ. Καραμανλής υποσχόταν ότι το νομοσχέδιό του φέρνει αδιάβλητες εξετάσεις και πόλεμο στη διαφθορά. Σήμερα, οι μεγαλοστομίες της Ν.Δ. καταρρέουν. Ο νόμος Καραμανλή παραμένει «γυμνός». Τα κυκλώματα όχι μόνο δεν εντοπίζονται και δεν εκτοπίζονται, αλλά επεκτείνουν και τη δράση τους. Με τη συμμετοχή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Οι κύριοι Πατούλης και Καραμανλής οφείλουν εξηγήσεις. Γνώριζαν ή όχι; Στη μία περίπτωση θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για συγκάλυψη, στην άλλη για ανικανότητα.

Ενώ ο πρώην Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός δήλωσε: «Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, το δελτίο τύπου του κ. Πατούλη για τη σύλληψη 4 υπαλλήλων της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών για απάτη με την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης.

Ο κύριος Πατούλης, αφού διέλυσε τις Υπηρεσίες, αφού τίναξε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής στον αέρα, αφού υποβάθμισε το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή, ήρθε να μας ενημερώσει ότι θα δείξει «μηδενική ανοχή» στη διαφθορά. Όσο και να το φωνάζει όμως, η δική του «ενοχή» είναι  αυταπόδεικτη. Με πράξεις και παραλείψεις έχει καταφέρει να διαλύσει τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Άφησε τις Υπηρεσίες ανεξέλεγκτες για να ασχολείται μόνο με τις δικές του δημόσιες σχέσεις και διευθετήσεις. Δεν έκανε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για να περιορίσει φαινόμενα διαφθοράς όπου υπήρχαν. Δε μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει την παραίτηση του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών. Για τα μάτια του κόσμου έβγαλε ένα δελτίο τύπου να μας ενημερώσει ότι «με προσωπική του εντολή»  κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία. Σαν φιγούρα παλιάς ελληνικής ταινίας μας επαναλαμβάνει το γνωστό «κατόπιν ενεργειών μου…». Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι καμία διαδικασία δεν κινήθηκε με προσωπική του εντολή. Όλες οι διαδικασίες προβλέπονται λεπτομερώς στον Υπαλληλικό Κώδικα, και ήταν αναγκασμένος να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία. Όλα όμως για τις φτηνές εντυπώσεις. Όλα για το φαίνεσθαι και όχι για την ουσία.  Ντροπή πια. Με την παρούσα Διοίκηση του κ. Πατούλη, και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Να τον χαίρονται ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας των 4 συλληφθέντων, αλλά για τον κ. Πατούλη έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί, η εποχή που μπορούσε να εμφανιστεί «πολιτικά αθώος…»

Νωρίτερα ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής έλεγε: «Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, βασική μας αρχή ήταν και παραμένει η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, τα οποία καταστρατηγούν τις αρχές της χρηστής διοίκησης και – σε τελική ανάλυση – πλήττουν άμεσα τα δικαιώματα των πολιτών με τον πλέον αντικοινωνικό τρόπο.

Αμέσως μόλις η διοίκηση ενημερώθηκε για το απαράδεκτο αυτό περιστατικό, με προσωπική εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, κινήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον εσωτερικό κανονισμό και την κείμενη νομοθεσία πειθαρχικές διαδικασίες, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία του κύρους των υπηρεσιακών μονάδων της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, με επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ζητήθηκε λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητας του θέματος, να γνωστοποιηθεί το εάν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον υπαλλήλων και για ποια αδικήματα κατηγορούνται, ώστε να τεθούν αμέσως εκτός υπηρεσίας.

Ταυτοχρόνως, με επιστολή του στον Γενικό Διευθυντή Μεταφορών και Επικοινωνιών, που κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και Εντεταλμένους Συμβούλους, ζητήθηκε άμεσα αναλυτική υπηρεσιακή αναφορά, ώστε να προχωρήσει η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Είμαστε απόλυτα σαφείς: καμία έκνομη, παραβατική, αντικοινωνική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη διοίκηση της Περιφέρειας. Απολύτως καμία, ποτέ και για κανέναν λόγο.

Η συνεχής προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεταφορών προς τον πολίτη, με έμφαση στην ψηφιοποίηση, την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την επικράτηση της διαφάνειας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, δεν μπορεί ούτε πρόκειται να ακυρωθεί ή να επισκιαστεί από ανέντιμες πράξεις επίορκων υπαλλήλων. Πράξεις που θίγουν τον πολίτη, την Περιφέρεια, αλλά και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, που δίνουν καθημερινό αγώνα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όλοι μαζί, ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον. Και σε αυτόν τον δρόμο δεν χωρούν οι επίορκοι».

  • Ας είμαστε ψύχραιμοι βέβαια για μια οκταετία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, περιμένοντας μέχρι τότε πότε θα γίνει η επόμενη εξυγίανση και πότε θα σκάσει η επόμενη υπόθεση διαφθοράς.

 

 

Advertisement