Ετικέτες

ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΠΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ Η ΟΔΟΣ ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ

ΑΚΡΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΙΤΗΣΗ

Ιωάννινα,

ΠΡΟΣ:

-1. Δήμο Ιωαννιτών, Δήμαρχο κ. Ελισάφ, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παπαδημητρίου, τα  μέλη του Δ,Σ., τους Αντιδημάρχους Έργων  και Ποιότητας Ζωής κ.κ. Αρλέτο,  και Πήχα, τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μπρίκο και τα Μέλη της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων.                     -2. Περιφέρεια Ηπείρου.                                                                             -3. Αποκεντρωμένη Δ/ση Ηπείρου-Δ.Μακεδονίας και ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.                 -4. Αστυνομική Δ/νση, Τμήμα Αστυνόμευσης Ασφάλειας και Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.                                                                                       -5. Διευθυντή Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Πενταγιώτη Ιωάννη.                                                                                                                                   

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ: – Τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Λόγω της θεμελειώδους σημασίας της ορθής σήμανσης των οδών, ο ΚΟΚ (άρθρο 52, παρ. 1) επιτάσσει αυτή να γίνεται μόνον αφού προηγηθεί ο κοινωνικός και επιστημονικός έλεγχος της μελέτης, στα εξής διακριτά στάδια:

  1. Σύνταξη από ειδικούς επιστήμονες (συγκοινωνιολόγους)
  2. Έλεγχος από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου.
  3. Έλεγχος και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  4. Έλεγχος και θεώρηση ως προς τις διαδικασίες από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Δ/σης
  5. Λεπτομερής έλεγχος και θεώρηση για την τεχνική επάρκεια και νομιμότητα των προβλέψεων από τους Ειδικούς επιστήμονες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Δ/σης.

Με την συνδρομή των Εισαγγελέων κας Σταυράτη και κ. Κουλουκάτση, με τους δικηγόρους μας πραγματοποιήσαμε έρευνα και διαπιστώσαμε πως η Μελέτη Οριζόντιας και Κατακόρυφης Σήμανσης της οδού Κενάν Μεσαρέ είναι παράνομη αφού η σύνταξη, ο έλεγχος και η θεώρηση της εφαρμοσθείσας «μελέτης» έγινε αυθημερόν από 3 υπαλλήλους της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, κατά το δοκούν, χωρίς τους προαναφερόμενους ελέγχους και εγκρίσεις. Παρεμπιπτόντως, μένει να απαντηθεί η γραπτή μας ερώτηση αν κάποιος από τους 3 διέθετε πτυχίο συγκοινωνιολόγου.

Σας κάνουμε γνωστό πως το 2013 η τότε  Αστυνομική Δ/νση και το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων ερευνώντας τους λόγους του τεράστιου αριθμού «τροχαίων συγκρούσεων» που είχαν σημειωθεί στην εν λόγω οδό, με επείγουσα διαταγή ζήτησε από τον Δήμο να συμπληρώσει και να βελτιώσει την σήμανση της Κ.Μεσαρέ, προειδοποιώντας για την επικινδυνότητα της κατάστασης που επικρατεί λόγω της παράνομης σήμανσης που παρακάμπτει τον ΚΟΚ.  Κανείς άλλος δεν θορυβήθηκε, παρότι η προηγηθείσα εγκεκριμένη καταγραφική μελέτη, του ίδιου του Δήμου πιστοποιούσε πως οι μέσες ταχύτητες στην οδό φτάνουν το 85χμ/ω με δεκάδες οχήματα το 24/ωρο να αναπτύσσουν έως 140χμ/ω.

Ο Δήμος αρνήθηκε να προβεί σε βελτιώσεις και το 2014 οι τότε Αστυνομικές Αρχές  υπέβαλαν μήνυση κατά των υπευθύνων του Δήμου για «διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών», χωρίς κανένα αποτέλεσμα!

Από τότε έπεσαν στην απάνθρωπη παγίδα εκατοντάδες εποχούμενοι και πεζοί αφού όλοι θεωρούμε εξ ορισμού πως η σήμανση των οδών (τουλάχιστον) δίνει τα εχέγγυα ασφαλείας του ΚΟΚ. Κάποιοι από τους ανυποψίαστους συνανθρώπους μας πλήρωσαν με ακρωτηριασμό, διασωλήνωση, κάταγμα και όλοι με ψυχική οδύνη και οικονομική ζημιά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ:

  1. Να εκπονηθεί άμεσα και σύμφωνα με τον ΚΟΚ η Μελέτη Οριζόντιας και Κατακόρυφης Σήμανσης της Κενάν Μεσαρέ.
  2. Μέχρι την εφαρμογή της νόμιμης μελέτης σήμανσης, η Αστυνομική Δ/νση, το Τμήμα Ασφάλειας και η Τροχαία Ιωαννίνων να αναλάβουν την ευθύνη 24ωρης άμεσης επιτήρησης αφού εκφεύγει πάσης λογικής και κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης η λειτουργία νέας αστικής οδού με έως 6 λωρίδες κυκλοφορίας χωρίς καν την κατά ΚΟΚ νόμιμη σήμανση.
  3. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι επί 12ετία υπεύθυνοι του Δήμου οφείλουν να εκφράσουν δημόσια συγγνώμη προς τους 500 και πλέον συμπολίτες και μη, μπλεγμένους στη σωρεία «ατυχημάτων» της Κενάν Μεσαρέ (μήκους 1,1χμ) και να συνδράμουν ηθικά και οικονομικά όσους έπαθαν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Μετά τιμής,

Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ, ο εκπρόσωπος Ευάγγελος Λιβιτσάνος.

SOS Τροχαία Εγκλήματα – Πανελλαδικός Σύλλογος, ο Πρόεδρος Γιώργος Κουβίδης