Ετικέτες
Στα πλαίσια της Διαβούλευσης για το Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 καταθέσαμε στο Υπουργείο Μεταφορών (αρμόδιος για την διαβούλευση ο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ) τις παρακάτω προτάσεις του SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Σημειώνουμε με σκεπτικισμό ότι ενω το Παγκόσμιο και το Ευρωπαικό στρατηγικό σχέδιο έχουν εκπονηθεί και ψηφιστεί εδω και πάρα πολύ καιρό και τα εθνικά σχέδια άλλων κρατών έχουν υιοθετηθεί απο το 2020, στη χώρα μας άνοιξη του 2022 βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της διαβούλευσης…
2021(;) -2030 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Πριν από οτιδήποτε άλλο οριστική απόρριψη απ όλες τις αρμόδιες αρχές της χρήση του όρου «ατύχημα» όταν αναφέρονται σε τροχαία συμβάντα. Τα τροχαία είναι προβλέψιμα, μπορούν να προληφθούν και ΔΕΝ αποτελούν ατυχήματα.
1) Άμεση θεσμοθέτηση των 30 km/h σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της χώρας. Περιορισμός του ορίου ταχύτητας σους αυτοκινητόδρομους στα 110km όπως έχουν κάνει οι ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης: Νορβηγια 100km/h, Σουηδίας 110km/h, Ηνωμένο Βασίλειο 112 km/h Ελβετία 120 km/h.
Περιορισμός των ορίων ταχύτητας μετά από συγκεκριμένες μελέτες στο επαρχιακο οδικο δίκτυο οπου και ο μεγαλύτερος αριθμός τροχαίων συγκρούσεων.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ: 5% μείωση της Μέσης Ταχύτητας σημαίνει 30% μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.
2) Μηδενικό αλκοόλ στο αίμα όλων των κατηγοριών οδηγών. Το αλκοόλ και η χρήση ουσιών κατά την οδήγηση παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία (από τα υψηλότερα επίπεδα οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη) έχουν νόμιμη BAC 0.2gr/L ενώ άλλες χώρες (Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία) έχουν θεσμοθετήσει το ΜΗΔΕΝ. Η Ελλάδα επιμένει στο 0.5gr/L χωρίς ουσιαστικές συνέπειες ακόμα και στο 0.7. Αναμόρφωση των σχετικών άρθρων του ΚΟΚ που χαιδεύουν τους παραβάτες. Να σημειωθεί πως για την αλλαγή του ορίου BAC αρκεί υπουργική απόφαση και δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
3) Κατάσχεση οχημάτων που οδηγούν οδηγοί χωρίς άδεια και στέρηση δυνατότητας απόκτησης άδειας για πέντε έτη.
4) Αφαίρεση άδειας οδήγησης σε οδηγούς υπεύθυνους για τροχαίο με πρόκληση θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.
5) Αυτόματη συμπερίληψη στη δικογραφία, με ευθύνη της Τροχαίας, των στοιχείων λειτουργίας ή μη πριν/κατά τη σύγκρουση όλων των κινητών τηλεφώνων όλων των εμπλεκομένων σε τροχαίο συμβάν.
6) Άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ που θεσμοποιει την ατιμωρισία όσων οδηγών εγκαταλείπουν θύματα τους μετά από σύγκρουση ή παράσυρση αβοήθητα να πεθάνουν στο δρόμο. Εφαρμογή του αρθρου 306 του Ποινικού Κώδικα (έκθεση) όπως ισχύει για όλους τους (πλην οδηγών) πολίτες.
7) Θέσπιση ως ιδιώνυμου της πρόκλησης τροχαίου μετα απο παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, χρήση κινητού, παραβίαση ορίου ταχύτητας, οδήγηση υπο την επήρεια αλκοολ η οσυσιων, οδήγηση χωρίς άδεια.
8) Προγράμματα επιμόρφωσης δικαστικών που εκδικάζουν υποθέσεις τροχαίων συμβάντων σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση μιας σύγκρουσης.
9) Αναμόρφωση της Ποινικής Νομοθεσίας που βαφτίζει συλλήβδην τα τροχαία συμβάντα πλημμελήματα που προέκυψαν από «αμέλεια»
10) Ριζική αναδιοργάνωση και τεχνολογικός εξοπλισμός της Τροχαίας: Το προσωπικό που ανήκει σ αυτην δεν θα μετατίθεται σε άλλες υπηρεσίες σε περιπτωση προαγωγής – κρίσεων κλπ κατάσταση που διαλύει την οποια συνέχεια και την τοποθέτηση μακροπρόθεσμων στόχων τοσο αναγκαίων για την οδικη ασφάλεια και τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων. Είναι απαράδεκτο η Τροχαια να μη διαθέτει εξοπλισμό για έλεγχο των οδηγών για χρήση ουσιων
11) Ανάπτυξη διαχωρισμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων. Επέκταση – συντήρηση πεζοδρομίων και ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων. Επέκταση και προστασία του Δημόσιου χώρου από τους καταπατητές του, οδηγούς ΙΧ.
12) Ανάπτυξη της Δημόσιας Συγκοινωνίας, ιδιαίτερα των Μέσων Σταθερής Τροχιάς στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).
13) Πλήρης ανάπτυξη σύγχρονου –ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτυου σ ολη την επικράτεια και διασύνδεση του με λιμανια-αεροδρόμια. Σιδηροδρομικό δίκτυο στην Κρήτη όπως διαθέτουν ισομεγέθη ακόμα και πολύ μικρότερα άλλα νησιά της Μεσογείου.
14) Νομοθετική ρύθμιση πως η αποζημίωση θυμάτων τροχαίων δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το1/2 της προβλεπόμενης από την Ευρωπαική νομοθεσία.
15) Απαγόρευση μεταφοράς παιδιών μέχρι 10 ετών με μηχανοκίνητα δίκυκλα.
16) Αναστολή ολων των άρθρων που αφορούν την μετακίνηση ανηλίκων στο οδικό δίκτυο με ΕΠΗΟ μέχρις οτου θεσπιστεί το όριο ταχύτητας των 30 km/h.
17) Ριζική αναμόρφωση της έκδοσης αδειών οδήγησης. Κατάργηση της άδειας οδήγησης στα 17. Αυστηρά ιατρικά κριτήρια με πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων εξετάσεων για την πιστοποίηση της φυσιολογικής εγκεφαλικής λειτουργίας και του επιπέδου των αντανακλαστικών σε ηλικιωμένους οδηγούς για τους οποίους πρέπει να θεσπιστεί διαβαθμισμένη άδεια οδήγησης ανάλογα με την ιατρική πιστοποίηση (πχ οδήγηση μονο μέρα, η για περιορισμένη απόσταση κλπ – μέχρι στέρηση άδειας). Ανάλογες πρακτικές για τους χρόνιους λήπτες φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία, πτώση των αντανακλαστικών ή διαταραχές της αιμάτωσης του εγκεφάλου.
18) Η Ελλάδα πρέπει να θέσει σαν στόχο την ένταξη της στις 5 ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης μέσα σε μια τριετία, εφαρμόζοντας την πολιτική Vision Zero κατά τα Σουηδικά πρότυπα και όχι στην Ευρωπαική κακέκτυπη /πλαστογραφημένη εκδοχή του (50% στόχος μείωσης των θανάτων ανα δεκαετία). Η χώρα διαθέτει το επιστημονικό και υπηρεσιακό προσωπικό (Τροχαία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) και τους κοινωνικούς φορείς που μπορούν να το υλοποιήσουν. Αρκεί η πολιτεία να τους το επιτρέψει. Η Ιρλανδία αποτελεί απτό παράδειγμα αυτής της δυνατότητας.
Για τη θεσμοθέτηση των δυο πρώτων προτάσεων, για τα 30km/h και το Μηδενικό Αλκοόλ για τους οδηγούς δεν απαιτείται καμία διαβούλευση μια και αποτελούν παγκόσμια δοκιμασμένες καλές πρακτικές.
Αθήνα 14 Μαρτίου 2022
Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα
Παράθεμα: 30km/h στις κατοικημένες περιοχές: όνειρο ήταν και πάει… Δημοσίευση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας - infolibre