Ετικέτες

,

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 στις 02:30 τα ξημερώματα  στην Λεωφόρο Αθήνας και Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη Αττικής, ο 34χρονος Πίτερ Αναστασόπουλος (κατά κόσμο Mad Clip, αρκτικόλεκτο εκ του Money And Drugs Can’t Live In Poverty) έχασε τον έλεγχο της Porsche 911 Turbo -2011 (6κύλινδρος κινητήρας 3.800 κυβικών, απόδοσης 500 ίππων με επιτάχυνση 3,8 δευτερόλεπτα από 0- 100 χλμ./ώρα και τελική ταχύτητα 312 km/h, ένα από τα ταχύτερα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής) που οδηγούσε, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να βγεί από το δρόμο και να προσκρούσει σε μια κολώνα και ένα δένδρο.  Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ΙΧ είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα. Και οι πραγματογνώμονες την υπολόγισαν ανώτερη των 120 ή και 150 km/h (όριο ταχύτητος στο σημείο 50 km/h).

Porsche 911 Turbo

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Π. Μαδιάς, πραγματογνώμονας που έχει ορίσει η οικογένεια του θύματος δήλωσε πως: «Η ταχύτητα πρόσκρουσης του αυτοκινήτου στη μεταλλική κολώνα ήταν μικρότερη της αρχικής ταχύτητας του οχήματος η οποία υπολογίζεται στα 134 χλμ/ώρα, λόγω της επιβράδυνσης που υφίσταται το όχημα ολισθαίνοντας με τους τροχούς του. Έτσι, την ταχύτητα πρόσκρουσης την υπολογίσαμε στα 80-85 χλμ/ώρα». (ΕΔΩ)

Porsche 911 Turbo μετά απο «πρόσκρουση με 80-85km/h»…

Και συνέχισε: «Η πιθανολογούμενη εκτίμησή μου ως προς τα αίτια είναι ότι αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν στο αν συνέβη κάτι στον οδηγό ή στο αυτοκίνητο, μήπως σε αυτή τη στιγμή ο οδηγός, αντιλαμβανόμενος ότι πάει να χάσει τον έλεγχο του οχήματος, προβαίνει σε ξαφνικό υπερδιορθωτικό ελιγμό προς τα αριστερά χάνοντας εντελώς τον έλεγχο του οχήματος, με τα επερχόμενα αποτελέσματα».

Είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει κι άλλη πραγματογνωμοσύνη (από την Τροχαία), ωστόσο από κανένα απ όσους ασχολήθηκαν μέχρι στιγμής δεν αμφισβητήθηκε η ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας από τον οδηγό. Αυτό που δεν δέχονται βέβαια «ειδικοί» και κοινοί θνητοί είναι πως με ένα τέτοιο αυτοκίνητο μια τέτοια ταχύτητα μπορεί να σε σκοτώσει.

Ωστόσο αν η ταχύτητα πρόσκρουσης της Porsche στην κολώνα ήταν 80-85 km/h δικαιολογεί μια τέτοια παραμόρφωση του οχήματος και ιδιαίτερα της καμπίνας που εκτός των άλλων είχε σαν συνέπεια τον εγκλωβισμό του οδηγού με αποτέλεσμα να χρειαστεί να εμπλακούν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής 12 πυροσβέστες  και 4 οχήματα, παλεύοντας επι 2 ώρες να τον απεγκλωβίσουν και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο όπου κατέληξε;

Όσοι έχουν έστω και στοιχειώδεις γνώσεις για την αντιμετώπιση τραυματία γνωρίζουν πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος μεταφοράς του στο νοσοκομείο και πόσο μεγάλη σημασία έχει για το αν θα επιβιώσει κι ακόμα για το τι ποιότητα ζωής θα έχει μετά την επιβίωση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το όχημα θα λέγαμε ότι αποδείχτηκε πολύ ισχυρό, όχι κατά τη σύγκρουση, αλλά μετά απ αυτήν κρατώντας γερά μέσα του τον τραυματία οδηγό.

Να σημειώσουμε πως η Porsche 911 Turbo δεν φαίνεται να έχει δοκιμαστεί ποτέ σε crash test του NCAP, ωστόσο βρήκαμε και παραθέτουμε το video ενός άλλου πολύ διαδεδομένου στη χώρα μας μοντέλου  της ίδιας εταιρείας του Cayenne. Το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε το 2017 και πήρε 5 αστέρια, την ανώτερη βαθμολογία. (ΕΔΩ)

Πως τα πήρε όμως: όπως αναφέρει το ίδιο το Euro NCAP στα crash test η Μετωπική σύγκρουση πραγματοποιείται με ταχύτητα 64 km/h  με το 40% του πλάτους του αυτοκινήτου να προσκρούει σε σταθερό παραμορφώσιμο εμπόδιο. Στη Μετωπική σύγκρουση πλήρους πλάτους, το 100% του πλάτους του αυτοκινήτου προσκρούει σε ένα άκαμπτο εμπόδιο με ταχύτητα 50 km/h. Στην πλευρική πρόσκρουση, ένα κινητό παραμορφώσιμο φράγμα προσκρούει στην πόρτα του οδηγού με 50 km/h  ενώ στη πλευρική σύγκρουση σε άκαμπτη κολώνα η πλευρική ταχύτητα του οχήματος είναι μόλις 32 km/h. Όποιος δει στο βίντεο τις παραμορφώσεις που υφίσταται το όχημα θα καταλάβει γιατί τα περίφημα crash tests γίνονται με τόσο χαμηλές ταχύτητες. Γιατί μ αυτές τις ταχύτητες μόνο το αυτοκίνητο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές και να πάρει τα πέντε αστέρια. Με τις θηριώδεις ταχύτητες και επιταχύνσεις που μπορεί να αναπτύξει αυτό που μπορεί να κάνει είναι να στείλει τον οδηγό, τους επιβάτες ή άλλους χρήστες του οδικού δικτύου στ αστέρια.

Το μείζον δυστυχώς δεν είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που, μετά από τα ποτάμια αίματος που έχουν χυθεί στους δρόμους του πλανήτη, εξακολουθούν να πιστεύουν στο «ασφαλές αυτοκίνητο» και πως η ταχύτητα είναι απόλυτα ελέγξιμο μέγεθος. Είναι πως κυβερνήσεις και υπερεθνικοί οργανισμοί επιτρέπουν αν δεν προωθούν την παραγωγή και την κυκλοφορία ολοένα και πιο γρήγορων μηχανοκίνητων, έχουν υπερβολικά μεγάλα ή ανύπαρκτα όρια ταχύτητας και κλείνουν το μάτι στους δράστες όταν τα παραβιάζουν.

Αυτοκινητοβιομηχανία, ΜΜΕ και όλος ο κύκλος των εξαρτημένων «βιοποριστών» και παρατρεχάμενων θα φροντίσουν φυσικά να μην υπάρξει η παραμικρή υποψία για το ότι τα ακριβά αυτοκίνητα τελικά αποδεικνύονται ακριβά φέρετρα. Και βέβαια θα ακούσουμε ξανά και ξανά πως κανείς ποτέ δεν τα αγοράζει για να τρέχει, τα αγοράζει γιατί είναι πιο ασφαλή…

Γιώργος Κουβίδης