Ετικέτες

Εδώ «Τα θρανία της άνοιξης»!

Ακούτε το ραδιόφωνο των παιδιών!

Παιδιά, μείνετε συντονισμένα!

Σήμερα παιδιά είμαστε για τρίτη Κυριακή στο περίπτερο – βιβλιοθήκη των παιδιών. Κι είμαστε με τις ομάδες μας, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, τα βιβλία, τα μικρά βιβλία, τον χορό και τον κινηματογράφο. Το ημερολόγιο του αθέατου Απριλίου δείχνει 25!

Λοιπόν παιδιά σήμερα ξεκινήσαμε με την ομάδα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το αίτημα για 30 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη. Μια ομάδα συντόνιζε η κυρία Δήμητρα μαζί με τα παιδιά. Συνεχίσαμε με την ομάδα της εφημερίδας «Πουλιά αποδημητικά» του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού, την οποία μοιράζαμε στο περίπτερο. Μέλη της ομάδας ήταν η κυρία Γεωργία και η κυρία Ειρήνη. Κι εγώ με τη ντουντούκα!

Μια άλλη ομάδα ήταν των χαϊκού και των μικρών βιβλίων με την κυρία Νίκη. Τα παιδιά αρχικά έκαναν χαϊκού κι έβλεπαν στα μανταλάκια τα μικρά βιβλία. Κι όταν ένιωσαν επιθυμία δημιούργησαν τα δικά τους μικρά βιβλία!

Η ομάδα της βιβλιοθήκης με την Ιωάννα και την Αλεξάνδρα και συντονίστρια την κυρία Ζέτα ήταν περιζήτητη. Τα παιδιά δανείστηκαν και αντάλλαξαν βιβλία.Η έφερναν επίσης τα βιβλία από τον προηγούμενο δανεισμό. Η κυρία Αθηνά από την «Καραμέλα» έφερε βιβλία, όπως κι όσοι/ όσες έρχονταν. Τόσοι και τόσες! Και ο «Σκόρος»!

Η ομάδα του ραδιοφώνου έκανε εκπομπή για τα τροχαία εγκλήματα και την ανακύκλωση με την ομάδα της κυρίας Δήμητρας. Τα παιδιά μίλησαν για τα φυλλάδια που μοίραζαν στα αυτοκίνητα και τη στάση των οδηγών. Και η κυρία Αθηνά από «Τα θρανία της άνοιξης» έκανε την ηχοληψία και ο κύριος Μπάμπης τον δημοσιογράφο!

Ακούστε τα παιδιά να μιλάνε πατώντας: ΕΔΩ 

Η ομάδα του χορού συντονίζονταν από την Grace και την Αλεξάνδρα. Μέσα στο σιντριβάνι μικροί και μεγάλοι, μικρές και μεγάλες, έκαναν ένα απίστευτο χορευτικό για να νιώσουμε όλοι / όλες/ όλα τα παιδιά τη συμμετοχή, την κίνηση και τη συγκίνηση!

Η ομάδα του κινηματογράφου πάντα δίπλα μας. Ο κύριος Δαμιανός και ο κύριος Βαγγέλης με τον κύριο Μενέλαο αποτύπωναν τις δράσεις μας στο χώρο. Κι όλοι επαινούσαν τα παιδιά, τις δράσεις, τις ομάδες και την αθρόα προσέλευση.

Να ένα ρεπορτάζ και από την κυρία Νίκη:

Κυριακή πρωί και ένα αεράκι αισιοδοξίας φυσάει Φωκίωνος Νέγρη και Ι. Δροσοπούλου. Μαζί με τα παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί κάτοικοι της περιοχής συζητάμε οραματιζόμαστε το κλειστό περίπτερο να γίνει μια δανειστική βιβλιοθήκη για τα παιδιά της γειτονιάς, για τα παιδιά της Αθήνας. Ένας ανοιχτός χώρος, να συναντιούνται να δημιουργούν.

Σήμερα κάναμε χαϊκού, εμπνευσμένα από το κλειστό περίπτερο:

«Ονειρεύομαι ένα περίπτερο για κλόουν» (Ιωάννα)

«Φυτεύω σ΄ ένα περίπτερο ένα όνειρο» (Αλεξάνδρα)

Και με ποιητική διάθεση:

«Σκαλίζω το βρεγμένο χώμα

ένα λουλούδι ανθίζει

μια Άνοιξη στριφογυρίζει

γύρω από ένα περίπτερο» (Κούλα, Θοδωρής, Νίκη)

Τα παιδιά γίνανε συγγραφείς. Κάνανε Μικρά Βιβλία!!!  Τι είναι όμως τα Μικρά Βιβλία;

Μ΄ ένα φύλλο χαρτί Α4 τα παιδιά δημιουργούν ένα 8σέλιδο βιβλιαράκι όπου μπορούν να γράψουν και να εικονογραφήσουν μια δική τους ιστορία.

Το «Μικρό Βιβλίο» οραματίστηκε ο Σελεστέν Φρενέ, πρωτοπόρος Γάλλος παιδαγωγός, ο οποίος έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παιδιά στα Μικρά Βιβλία τους στις ιστορίες τους κατέγραψαν όνειρα κι επιθυμίες.

Το όνειρο του Σταύρου είναι να γίνει αστροναύτης με πείσμα, θέληση και μελέτη τα καταφέρνει!!! Ο Κωνσταντίνος γράφει για το περίπτερο των θαυμάτων που αν και μικρό, μέσα είναι ένα τεράστιο κάστρο όπου συντελούνται θαυμαστά πράγματα. Η Λίλη γράφει για την πόλη των χρωμάτων, μια πόλη που ήταν βρώμικη με πολλά σκουπίδια, πλαστικά κι ένα παιδί με ένα μικρόφωνο κατάφερε να κινητοποιήσει τον κόσμο να καθαρίσουν την πόλη, να χρωματίσουν τους τοίχους και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!!!

Αυτά μας είπε η κυρία Νίκη παιδιά!!!! Διδάσκει στο 21ο νηπιαγωγείο Αθηνών και είναι ταχτικά στον λόφο Φινόπουλου. Μπορείτε να τη συναντήσετε! Μαζί μας και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή πόλη». Ήταν «Τα θρανία της άνοιξης» – το ραδιόφωνο των παιδιών. Κάθε Κυριακή στο περίπτερο της Φωκίωνος Νέγρη στις 12:00 το μεσημέρι θα ζούμε τέτοιες στιγμές. Τα παιδιά επιδιώκουν να μας πείσουν για το βιβλίο, τις ομάδες και τη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό του χώρου και του κόσμου. Μας το λέει κι ο «Κοκκινολαίμης» που όλο αλλάζει θέση στο περίπτερο μέχρι να καθίσει στα μανταλάκια! Στο μικρόφωνο τα παιδιά, η κυρία Δήμητρα και ο κύριος Μπάμπης.

25/4/2021, Αθήνα – Κυψέλη.

 

 

Τα θρανία της Άνοιξης, Μαθητικό Συνεργατικό Ραδιόφωνο: ΕΔΩ
Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»: ΕΔΩ