Ετικέτες

Ανοικτή επιστολή προς του ηγέτες των χωρών του κόσμου. Μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ και του Π.Ο.Υ. στο πλαίσιο της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (17 -23 Μαίου 2021). 

Κάθε 24 δευτερόλεπτα –περίπου στο χρόνο που χρειάζεται για να διαβάσετε αυτή την Ανοικτή Επιστολή – ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώνεται σε μια τροχαία σύγκρουση.

Εάν ζητάτε Δρόμους Ζωής και υποστηρίζετε  τη θέσπιση του ορίου των 30 km, # Love30, όπως εμείς, δηλώστε συμμετοχή στην εκστρατεία για να ζητήσουμε όρια ταχύτητας 30 km/h (20 mph) παγκοσμίως, στους δρόμους όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν.

Το 2022, οι ηγέτες όλου του πλανήτη θα συναντηθούν σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για την οδική ασφάλεια. Μαζί θα φέρουμε ένα ενωμένο μήνυμα για να απαιτήσουμε Δρόμους Ζωής.

Ανοικτή Επιστολή

        ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ας δράσουμε όλοι μαζί για τη μείωση της ταχύτητας, στους δρόμους όλου του κόσμου, που περπατάμε, παίζουμε και ζούμε .
Η χαμηλή ταχύτητα και οι βιώσιμοι δρόμοι είναι επιλογές σημαντικές και επείγουσες.

Επείγουσα για τους παγκόσμιους στόχους, για το κλίμα, σαν σημαντικός παράγοντας που βοηθά να ξεκλειδώσει ένας ενάρετος κύκλος ενεργών μετακινήσεων χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση από την αποκλειστική χρήση του αυτοκινήτου. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και θα έχουμε πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Επείγουσα για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας το περπάτημα και την ποδηλασία ασφαλή και προσιτή επιλογή, ενθαρρύνοντας έναν πιο υγειινό τρόπο ζωής. Η προσβασιμότητα σε ελεύθερους, ασφαλείς και ανοιχτούς χώρους όπως μπορούν να είναι οι δρόμοι αποτελεί σημαντική διέξοδο αντιμετώπισης ακόμα και για τη νόσο COVID-19.

Επείγουσα για την κοινωνική αλλά και φυλετική ισότητα. Καθώς τα φτωχότερα και  μειονοτικά κομμάτια κάθε κοινότητας, είναι αυτά, που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους οδικούς κινδύνους καθώς οι περιοχές κατοικίας τους είναι συχνά κοντά σε δρόμους υψηλής ταχύτητας, με όλους τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς αποκλεισμούς που αυτό εγκυμονεί.

Επείγουσα για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, για τους ηλικιωμένους, για όλους τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Επείγουσα για τα παιδιά και τους νέους και ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο καθώς περπατούν προς το σχολείο τους, παίζουν ή κινούνται στο δρόμο. Κάθε μέρα 3000 παιδιά και νέοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται βαριά, θύματα της οδικής κυκλοφορίας. Ένα παιδί που το χτυπά αυτοκίνητο με 30 χλμ/ωρα μπορεί να επιβιώσει. Αν χτυπηθεί με 80 χλμ/ώρα το πιθανότερο είναι πως θα πεθάνει. Η ταχύτητα το σκοτώνει.

Το 2020 η διακήρυξη της Στοκχόλμης, που υιοθετήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, κάλεσε σε δράση για βιώσιμους δρόμους. Σύμφωνα με υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα σε περιοχές που συνυπάρχουν οχήματα και ευάλωτοι χρήστες η ταχύτητα των οχημάτων δε μπορεί να ξεπερνά τα 30 χλμ/ώρα. Η δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της νέας δεκαετίας δράσης για την οδική ασφάλεια για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων.

Τώρα είναι η ώρα να καλέσουμε σε δράση για τη μείωση, τη σχεδίαση και την επιβολή ασφαλών ταχυτήτων κυκλοφορίας. Ταχύτητες ασφαλείς για όλους, παντού, δίνοντας όμως προτεραιότητα στους δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας και ταχύτητας σε όλες τις κατοικημένες περιοχές και στα σημεία γύρω από σχολεία.

Δρόμοι για την υγεία. Δρόμοι για το κλίμα. Ανθρώπινοι δρόμοι. Όλοι μαζί να δράσουμε για Δρόμους Ζωής #StreetsForLife.

Υπογράψτε την Ανοικτή Επιστολή: ΕΔΩ

Ενημερωθείτε για την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: ΕΔΩ