Η Παιδική Εφηβική βιβλιοθήκη Κερατέας δημιουργήθηκε από μια ομάδα 30 γονέων που πήρε στη συνέχεια την ονομασία «Συνεργασία για τα παιδιά της Κερατέας», στη μνήμη της Ματίνας Ιατρού που χάθηκε άδικα από τη ζωή τον Ιούνιο του 2004 σε ηλικία 4 ετών, εξαιτίας ενός ασυνειδήτου οδηγού μηχανής. Ο συνθέτης – τραγουδιστής Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος που την ήξερε και την αγαπούσε, έγραψε το τραγούδι «Ματίνα», το οποίο περιλαμβάνεται στο πρώτο του CD. (Για τη Ματίνα μας: ΕΔΩ)

Η Παιδική Εφηβική βιβλιοθήκη Κερατέας απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, αλλά και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης οι ενήλικες μπορούν να βρουν μυθιστορήματα, ποίηση, μελέτες, λευκώματα, τουριστικούς οδηγούς, περιοδικά. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική και λειτουργούσε Δευτέρα – Παρασκευή 16:30 – 20:30 και το Σάββατο 11:00 – 13:00. (Δείτε τη σελίδας της στο facebook: ΕΔΩ)

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται  στο ισόγειο του αρχοντικού Δροσοπούλου ένα κτίριο απλής νεοκλασικής μορφής,  που κτίστηκε το 19ο αιώνα από τον Δήμαρχο Δροσόπουλο συνεργάτη του Σερπιέρι, Από το 2009 ανήκει στο Δήμο Κερατέας. Στον 2ο όροφο του στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο «Δημήτρης Νικολάου»

Η 2α  Απριλίου κάθε χρόνου, ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται σαν  η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

 Σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες, οι εκπαιδευτικοί, γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή μέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το βιβλίο και το διάβασμα.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Μελίνα Τσανακτσή μια διαδικτυακή παρουσίαση της σε σχολεία της Κερατέας. Την παρουσίαση μπορείτε να δείτε σε συνέχεια σε δυο pdf (δυστυχώς το blog μας δεν έχει τη δυνατότητα ανάρτησης power point).