Ετικέτες

,

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που ζούμε την εποχή που οι επιστολές πολιτών προς το Δήμο λαμβάνουν απάντηση και δεν πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι χαρά να νιώθουμε ότι κάποιος διαβάζει τα μηνύματα των πολιτών. Είναι χαρά να διαβάζουμε και τις απαντήσεις των δημοτικών αρχόντων, καθώς καταλαβαίνουμε ότι “απαντούν για την απάντηση” και δεν μπαίνουν στην ουσία.

Στρίβειν δια του αρραβώνος ή σε βγάζω τρελό και τελειώνει η υπόθεση θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επιστολής του Γραφείου Δημάρχου.

Συγκεκριμένα από μέλος του συλλόγου μας στάλθηκε η παρακάτω ενυπόγραφη επιστολή μέσω mail στο Δήμο Αθηναίων την 12η Ιανουαρίου του 2021, με αφορμή βραδινή μετακίνηση της γράφουσας πολύ νωρίς το πρωί (πριν ξημερώσει) την 10η Ιανουαρίου, όπως και το βράδυ της ίδιας μέρας, στην οδό Βασ. Σοφίας:

Κύριε Δήμαρχε,

Προσφάτως χρειάστηκε να οδηγήσω βράδυ στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας πηγαίνοντας σε νοσοκομείο της πόλης μας.

Θέλω να σας επισημάνω πως ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός του δρόμου ήταν μια διαρκής απόσπαση προσοχής για ένα οδηγό. Είναι τόσο έντονος και φωτεινός και τραβά τόσο την προσοχή, που έκανα προσπάθεια για να παρακολουθώ τα φανάρια και την κίνηση των λοιπών αυτοκινήτων.

 Καθώς οι γιορτές πέρασαν, θα σας παρακαλούσα να παύσετε αυτή τη φωταγώγηση και να λαμβάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου  την οδική ασφάλεια σε μελλοντικούς στολισμούς της πόλης.

 Σημειώνω πως σε περίπτωση τροχαίας σύγκρουσής μου στο συγκεκριμένο δρόμο, όσο παραμένει αυτός ο φωτισμός, διατηρώ κάθε δικαίωμα να στραφώ νομικά κατά του Δήμου, καθώς δημιουργεί μη ασφαλείς συνθήκες οδήγησης.

Αναμένοντας την απάντησή σας

Προς τιμήν του το γραφείο Δημάρχου απάντησε  19/1/2021:

Αγαπητή κυρία Βλαχάκη,

Λάβαμε το μήνυμά σας και σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία μαζί μας.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, η Αθήνα φόρεσε τα καλά της, φωτίστηκε από την μία πλευρά της πόλης έως την άλλη, χαρίζοντας σε μικρούς και μεγάλους χαρά, ζεστασιά και αισιοδοξία, στοιχεία αναγκαία, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω καραντίνας.

Η τοποθέτηση του εορταστικού διακόσμου έγινε βάσει μελετών και σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές και εγκρίσεις των αρμοδίων τμημάτων, με απόλυτη ασφάλεια τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους πεζούς.

Μετά το πέρας των εορτών, τα φώτα έχουν σβήσει και έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία αποκαθήλωσης των χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων, από τα συνεργεία του Δήμου.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και αισιοδοξία.

Γραφείο Δημάρχου Αθηναίων

Η ώρα της αποδόμησης της απάντησης παράγραφο προς παράγραφο:

Λάβαμε το μήνυμά σας και σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία μαζί μας.

Καλοδεχούμενη αστική ευγένεια… ας μελετήσουμε την απάντησή σας επί της ουσίας και του θέματος.

“Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, η Αθήνα φόρεσε τα καλά της, φωτίστηκε από την μία πλευρά της πόλης έως την άλλη…

Η Αθήνα δεν φωτίστηκε απ’ τη μια άκρη στην άλλη (ευτυχώς αν ήταν να φωτιστεί όπως η Βασ. Σοφίας), εκτός αν τα σύνορα της Αθήνας είναι Ομόνοια- Σύνταγμα. Τα μίζερα δεντράκια στις συνοικιακές πλατείες για καλή μας τύχη δεν μας έβγαζαν τα μάτια.

…χαρίζοντας σε μικρούς και μεγάλους χαρά…

Καμιά χαρά  δε χάρισε σε κανέναν μικρό ή μεγάλο η τύφλωση. Αφήστε που λόγω καραντίνας δεν επιτρεπόντουσαν οι βόλτες πέρα από τη γειτονιά του καθένα μας, οπότε γλιτώσαμε το δράμα οφθαλμού της απαστράπτουσας κουρτίνας. Μόνο για τους λίγους  τολμηρούς που έφτασαν ως το κέντρο της πόλης, φρόντισε η αστυνομία να τους χαρίσει “χαρά” με ντουντούκες, μοιράζοντας επιπλέον γιορτινά πρόστιμα.

…ζεστασιά…

Τα φώτα δε ζεσταίνουν τους άστεγους της πόλης, που τους έβλεπες κατάχαμα, πάνω στα χαρτόκουτά τους να σκεπάζουν τα μάτια τους με τα φτωχικά τους στρωσίδια, γιατί τους θάμπωνε η λάμψη των εορταστικών φωτισμένων κουρτινών.

Τα φώτα δε ζεσταίνουν τα κρύα σπίτια, στις πολυκατοικίες που δεν ανάβει πια η θέρμανση.

Τα φώτα δε ζεσταίνουν την παγωμάρα στις καρδιές των ανέργων συμπολιτών μας.

…και αισιοδοξία, στοιχεία αναγκαία, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω καραντίνας.”

Τώρα όσο για την αισιοδοξία αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στη μελέτη των λυμάτων της πόλης που καθώς λένε οι “ειδικοί” που τα μελετούν, η χρήση αντικαταθλιπτικών και ναρκωτικών ουσιών, έχει πάρει την ανιούσα.

Τουλάχιστον στην προηγούμενη καραντίνα είχαμε το μουσικό φορτηγό, που έκανε αισιόδοξη και εύκολη τη ζωή μας, μεταφέροντάς μας το μήνυμα “η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα”.

Η τοποθέτηση του εορταστικού διακόσμου έγινε βάσει μελετών και σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές και εγκρίσεις των αρμοδίων τμημάτων, με απόλυτη ασφάλεια τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους πεζούς.

Η αναφορά και μόνο σε αόριστες μελέτες, προδιαγραφές και εγκρίσεις οι οποίες δεν επισυνάπτονται στο email ή δεν δημοσιοποιούνται δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο για την υπάρξή τους.

Διατηρούμε κάθε δικαίωμα αμφισβήτησης της υπάρξής τους, έως ότου συμβεί κάτι από τα παραπάνω.

Εξάλλου, μπορεί, όταν σ’ αυτή τη χώρα η οδική ασφάλεια γίνει προτεραιότητα να πει ο νυν Δήμαρχος πως ο εορταστικός στολισμός “βγήκε και δε βγήκε”.

Μπορεί  ακόμα να παραδεχτεί  ότι “έχω φάει πάρα πολύ μεγάλο ξύλο για το στολισμό της πόλης, που προκάλεσε x αριθμό συγκρούσεων και xαριθμό νεκρών και τραυματιών”, με τη προϋπόθεση βέβαια, ότι  οι νεκροί της ασφάλτου θα παίξουν στις ειδήσεις όση ώρα παίζουν οι νεκροί του covid-19.

Διατηρούμε λοιπόν κάθε δικαίωμα επιφύλαξης για την ύπαρξη αυτών των “μελετών”, δεν ξεχνάμε εξάλλου οτι ολόκληρος “μεγάλος περίπατος” στηρίχθηκε στην ύπαρξη μονάχα μιας συγκοινωνιακής μελέτης.

Πώς γίνεται ολόκληρος “μεγάλος περίπατος” να στηρίχθηκε σε μια μελέτη και ο χριστουγεννιάτικος στολισμός σε πολλές, είναι ένα ερώτημα που αξίζει απάντηση.

Μετά το πέρας των εορτών, τα φώτα έχουν σβήσει και έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία αποκαθήλωσης των χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων, από τα συνεργεία του Δήμου.

Τέλος, δεν ξέρουμε πότε τελειώνουν οι γιορτές για το Δήμο Αθηναίων, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι με τα Φώτα (6 Γενάρη), φεύγουν οι καλικάντζαροι και άιντε του Αη Γιαννιού ξεστολίζουν και οι πιο τεμπέλες νοικοκυρές. Η γράφουσα έχει φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι 10-11 και 12 Ιανουαρίου η Βασ. Σοφίας ήταν φωταγωγημένη, με εκτυφλωτικά φώτα/κουρτίνες, που αποσπούσαν την προσοχή από τα φανάρια της οδικής σήμανσης, αλλά και τα φώτα των κινούμενων μηχανοκίνητων οχημάτων.

Αντί επιλόγου

Επειδή  εμείς μπορούμε να παρουσιάσουμε και παρουσιάζουμε αποδεικτικές φωτογραφίες ότι ο στολισμός υπήρχε και μετά των Φώτων, εικάζουμε ότι η μη παρουσίαση των μελετών τις οποίες επικαλείται το γραφείο Δημάρχου να οφείλεται σε παρέμβαση καλλικατζάρων.

(Δεν έγιναν και αγιασμοί φέτος, που όσο να’ναι κάτι παραπάνω προσθέτουν στην οδική ασφάλεια).