Ετικέτες

Η Σουηδία θα φιλοξενήσει την 3η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την οδική ασφάλεια στις 19-20 Φεβρουαρίου 2020. Το θέμα της συνάντησης είναι η επίτευξη παγκόσμιων στόχων τη δεκαετία 2021 – 2030. Η εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τις αντιπροσωπείες, υπό την ηγεσία υπουργών, από περισσότερες από 80 χώρες που αναμένεται να παραστούν. Θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι από τον κόσμο της βιομηχανίας και της έρευνας, από διεθνή ιδρύματα και οργανώσεις.

Η διάσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για τους εκπροσώπους να μοιραστούν τις επιτυχίες και τα διδάγματα από την εφαρμογή του παγκόσμιου σχεδίου για τη δεκαετία δράσης για την οδική ασφάλεια 2011-2020: να χαράξει τις μελλοντικές στρατηγικές κατευθύνσεις για την παγκόσμια οδική ασφάλεια έως το 2030 και πέρα απ αυτό,  και να καθορίσει τους τρόπους που θα επιταχύνουν τις δράσεις που βασίζονται σε στρατηγικές που αποδεδειγμένα μπορούν να σώσουν ζωές. Η διάσκεψη θα παράσχει επίσης την ευκαιρία να συνδεθεί η οδική ασφάλεια με άλλες προκλήσεις της βιωσιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, οργανώνονται τέσσερα τραπέζια υψηλού επιπέδου. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιείται το πέμπτο στρογγυλό τραπέζι, μαζί με δεκαοκτώ παράλληλες συνεδρίες σε διαφορετικούς τομείς.

Στις δύο προηγούμενες διυπουργικές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Π.Ο.Υγείας, στη Μόσχα το 2009 και στ Μπραζίλια το 2015, παρά την συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών από διάφορες χώρες (κυρίως υπουργοί μεταφορών, υγείας και εσωτερικών) οι στόχοι που τέθηκαν δεν  επιτεύχθηκαν με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων από τις τροχαίες συγκρούσεις να αυξάνει παγκόσμια με αποτέλεσμα 1.350.00 νεκρούς το 2018 από τους 1.250.000 το 2010. Δυστυχώς η πρόβλεψη του Π.Ο. Υγείας πως χωρίς συστηματικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος το 2030 θα φτάσουμε να έχουμε 2.400.000 νεκρούς από τροχαία κάθε χρόνο και πολύ περισσότερους βαριά τραυματίες φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Να σημειώσουμε πως η χώρα μας δεν συμμετείχε ούτε στην 1η ούτε στη 2η διυπουργική συνάντηση.  Για την συνάντηση της Στοκχόλμης ο SOS Τροχαία Εγκλήματα έχει αποστείλει ενημερωτικές επιστολές στα υπουργεία Μεταφορών, Υγείας και Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων στις 18 Φεβρουαρίου από την Global Alliance of  NGOs for Road Safety (στην οποία συμμετέχει και ο SOS Τροχαία Εγκλήματα) θα γίνει η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Έρευνας που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τετράμηνο του 2018, για τις επιπτώσεις των τροχαίων συγκρούσεων στη ζωή των ανθρώπων: πώς οι συγκρούσεις επηρέασαν τις σχέσεις τους, τη σωματική και ψυχολογική ευεξία, την ικανότητα εργασίας ή την ολοκλήρωσης της εκπαίδευσής τους. Επιπλέον, στην έρευνα καταγράφεται το πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι άνθρωποι στους δρόμους που κυκλοφορούν. (Στην έρευνα συμμετείχε μεγάλος αριθμός πολιτών και από την Ελλάδα, ενδεικτικά μόνο στο Ηράκλειο Κρήτης, πάνω από 200 άτομα συμπλήρωσαν τα σχετικά ερωτηματολόγια που μετέφρασε και εκτύπωσε η τοπική ομάδα του SOS Τ.Ε.)

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από την Καίτη Μακρή, μέλος του Δ.Σ του συλλόγου μας.

Περισσότερα: ΕΔΩ

Tomas Eneroth, υπουργός υποδομών της Σουηδίας