Ετικέτες

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δημοσιοποίησε την πρόταση της για τις 27 θέσεις Επιτρόπων, πρόταση που πρέπει να επικυρώσει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στις 22 Οκτώβρη.

Χαράς Ευαγγέλια για την αύξηση του αριθμού των γυναικών (13 στους 27).

Αλλά δεν είναι όλα τέλεια: υπάρχουν σύμφωνα με τα ΜΜΕ (Ενδεικτικά άρθρο του Euronews ΕΔΩ) και «τα … αμφιλεγόμενα πρόσωπα της νέας Κομισσιόν». Για τρεις από τους 27 προτεινόμενους εκκρεμεί διερεύνηση συμμετοχής τους σε οικονομικά σκάνδαλα ανάμεσα τους και η κα Ροβάνα Πλούμπ, από τη Ρουμανία η οποία «κατηγορήθηκε πως συνέταξε κυβερνητική απόφαση που ωφέλησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον πρώην ισχυρό άνδρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της χώρας της Λίβιου Ντράγκνεα, ο οποίος φυλακίστηκε τον Μάιο» ( Ναυτεμπορική ΕΔΩ).

Και τι πρόκειται να αναλάβει η κα Πλούμπ;

Τίποτα το ιδιαίτερο… τις Μεταφορές.

Σ αυτές περιλαμβάνεται και το θέμα της Οδικής Ασφάλειας, μια και η Ευρωπαική Επιτροπή δεν επιτρέπει στον επίτροπο Υγείας να ασχοληθεί μ αυτό, όπως και η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τους κινητήρες των αυτοκινήτων, επίσης θέμα απαγορευμένο για τον επίτροπο Υγείας.

Η νέα επίτροπος θα βρεθεί βέβαια κυκλωμένη από το μεγαλύτερο δίκτυο ανθρώπων που δουλεύουν για τα συμφέροντα της αυτοκινητοβιομηχανίας στις Βρυξέλες με στόχο να επηρεάσουν της αποφάσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Μόνο το 2014 η αυτοκινητοβιομηχανία ξόδεψε 18 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το σκοπό. Την ίδια χρονιά γι αυτό τον καλό σκοπό η  Volkswagen διέθετε 43 «λομπίστες» στις Βρυξέλες, η Daimler 14 και η ΒΜW 8.

Χωρίς αμφιβολία η κα Πλούμπ επελέγει ως άνθρωπος που θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των αποφάσεων  της ΕΕ απέναντι στα συμφέροντα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Είναι ακριβώς αυτό που λένε, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.