Ετικέτες

Στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας στο 11ο  Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε με τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου να αναλάβουμε δράση με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή.

Η πρόσβαση στο σχολείο γίνεται από την Οδό Σκουφά των 40 Εκκλησιών. Η κίνηση είναι πυκνή γιατί η Σκουφά οδηγεί στην Περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Το όριο ταχύτητας στην περιοχή είναι 30 χλμ/ώρα και παντού υπάρχει σήμανση για διέλευση μαθητών.

Αφορμή για την εν λόγω δράση ήταν το γεγονός ότι πολλές φορές στην προσπάθειά μας να διασχίσουμε την οδό Σκουφά (π.χ. σχολικός περίπατος) με τις/τους μαθήτριες/τές μας, παρατηρήσαμε ότι οι οδηγοί δεν τηρούν τα όρια ταχύτητας και δεν δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, αγνοώντας τις σχετικές  πινακίδες σήμανσης. Αποφασίσαμε έτσι να βγούμε στο δρόμο και να καταγράψουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Κατεβήκαμε στην οδό Σκουφά και μετρήσαμε μια συγκεκριμένη απόσταση για την οποία θα καταγράφαμε το χρόνο που έκανε το όχημα να τη διασχίσει. Φτιάξαμε ένα φύλλο εργασίας όπου τα παιδιά, σε ομάδες,  κατέγραφαν το είδος του οχήματος π.χ Ι.Χ., λεωφορείο, φορτηγό, μηχανή κλπ  και το χρόνο σε δευτερόλεπτα κατά τον οποίο το όχημα διένυσε την συγκεκριμένη απόσταση. Στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια δεν είχαμε προβλέψει στο φύλλο εργασίας να υπάρχει στήλη καταγραφής της χρήσης κινητού από την/τον οδηγό. Τα παιδιά παρατήρησαν πως, δυστυχώς, αρκετοί ήταν  οι οδηγοί που μιλούσαν στο κινητό την ώρα της οδήγησης. Διορθώσαμε λοιπόν το φύλλο εργασίας και σε επόμενη δράση θα καταγράφουμε και τη χρήση κινητού.

Η παρατήρηση και καταγραφή διήρκησε μισή ώρα 8:30 με 9:00 π.μ. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο σχολείο και οι μαθήτριες/τές στο φύλλο εργασίας, υπολόγισαν τις ταχύτητες των οχημάτων και κατέγραψαν τα αποτελέσματα σε φύλλο Excel όπου αποτυπώθηκαν τα ποσοστά των ταχυτήτων των οχημάτων.

Δυστυχώς το συμπέρασμα ήταν ότι μικρό ποσοστό των οδηγών τηρεί το προκαθορισμένο όριο ταχύτητας.

Στην τάξη τα παιδιά συζήτησαν με μέλη της ομάδας SOS Τροχαία Εγκλήματα www.soste.gr και τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής ΑΠΘ κ. Μπένο θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου δημιούργησαν αφίσες με μηνύματα υπέρ της ασφαλούς οδήγησης.

Στη συνέχεια τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ τάξης με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών μοίρασαν υλικό της  ομάδας sos Τροχαία Εγκλήματα www.soste.gr  στους οδηγούς στα φανάρια στη συμβολή των οδών Σκουφά και Κατσιμήδη.

Η βιωματική αυτή δράση έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να διαπιστώσουν στην πράξη συμπεριφορές οδήγησης που, δυστυχώς, ευθύνονται για πολλά ανθρώπινα θύματα κάθε χρονιά στη χώρα μας.  Εξάλλου και σε συζητήσεις τις επόμενες ημέρες στο σχολείο φάνηκε ότι η δράση έδωσε στις/στους μαθήτριες/τές την αφορμή να αναστοχαστούν τη δική τους συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μαθήτρια του σχολείου μας που κυκλοφορεί με ποδήλατο αποφάσισε να χρησιμοποιεί προστατευτικό κράνος.

Υπογραμμίζουμε ότι μέσα από τέτοιες δράσεις (βιωματικές, συμμετοχικές), το σχολείο μπορεί να καλλιεργήσει και να εμπεδώσει στα παιδιά την κυκλοφοριακή αγωγή, έτσι ώστε ως μελλοντικοί  οδηγοί να έχουν υπεύθυνη συμπεριφορά και για τις/τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους πεζούς και οδηγούς στους δρόμους μας.

Οι υπεύθυνες/οι καθηγήτριες/τές του 11ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Ψηφογιώργου Μαρία ΠΕ 04.02

Κελαράκης  Νίκος  ΠΕ 04.05

Καραθανάση Κατερίνα ΠΕ 12.01

Η Δράση σε pdf: ΕΔΩ