Ετικέτες

Την Κυριακή 13/5/18 ως Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα βρεθήκαμε στην Καλλικράτεια, μετά από πρόσκληση του τοπικού συλλόγου ενεργών πολιτών, για να μιλήσουμε για την πρόληψη των τροχαίων.

Ο τόπος που κάναμε την παρέμβαση μας είναι δυο κεντρικές καφετέριες της παραλιακής ζώνης ενός θέρετρου της Χαλκιδικής κοντά στη Θεσσαλονίκη, κατά την έναρξη της θερινής σεζόν. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από τις διαλέξεις, τα επετειακά αφιερώματα και την παγκόσμια ημέρα μνήμης, το ζήτημα πρέπει να αναδεικνύεται και να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών, στην πραγματική ζωή.

Στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με στοιχεία του 2016 οι περισσότερες τροχαίες συγκρούσεις συμβαίνουν τον μήνα Ιούλιο, ημέρα Παρασκευή, είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε κάθε τρόπο για να αλλάξουμε την κουλτούρα της επιθετικής οδήγησης και την ανευθυνότητα του «μοιραίου» συμβάντος.

Είναι ανάγκη να επικοινωνήσουμε με έναν λόγο βιωματικό, που δεν αναπαράγει τα κλισέ για τον «μεγάλο φόρο αίματος που χύνεται στην ελληνική άσφαλτο», αλλά μπορεί να επιδράσει στις ψυχές των ανθρώπων και κατ΄επέκταση να αλλάξει τη συμπεριφορά τους στο δρόμο.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ακουστεί αυτός ο λόγος στα σχολεία, στα γήπεδα, στα στέκια της νεολαίας, έτσι ώστε να γίνει κοινός τόπος ότι το τροχαίο δεν είναι της μοίρας μας γραφτό, αλλά προκύπτει από την εγκληματική συμπεριφορά κάποιων και πρέπει να μπει ένα τέλος σ΄αυτήν την ανοχή.