Ετικέτες

ΗΠΑ: Πόλεις με Όραμα Μηδέν θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις.  

Από το Σιάτλ μέχρι τη ΝέαΥόρκη, από το Σαν Ντιέγκο μέχρι την Ουάσιγκτον, μια σειρά από τις κυριότερες  πόλεις των ΗΠΑ  έχουν υιοθετήσει το Όραμα ΜηδένVision Zero — ενώ πολλές άλλες εργάζονται στοχεύοντας σε μια τέτοια δέσμευση.

Στις 23 Ιουνίου 2014 o Μπιλ ντε Μπλάζιο, νέος τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης, υπέγραψε μια δέσμη 11 νόμων που στοχεύουν να περιορίσουν την επικίνδυνη οδήγηση και να προωθήσουν το «Οραμα Μηδέν» για δραστική μείωση των θανάτων από τροχαία στην πόλη των 11.000.000 κατοίκων. (Αναλυτικά: ΕΔΩ)

Η Νέα Υόρκη έτσι έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ, και ολόκληρης τα Αμερικής που υιοθέτησε το γεννημένο και μεγαλωμένο στη Σουηδία κατά τη δεκατία του 1990 Όραμα Μηδέν – Vision Zero.

Έχουμε αναφερθεί στις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη όλα αυτά τα χρόνια αρκετές φορές (Ενδεικτικά: ΕΔΩ , ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Όμως το παράδειγμα της  Νέας Υόρκης υπήρξε η αιτία μιας επιδημίας που επεΚτάθηκε με ραγδαίους ρυθμούς στο σύνολο των ΗΠΑ. Αν  το 2014 η Νέα Υόρκη ήταν η μόνη, ένα χρόνο μετά τον Ιούνιο του 2015 το Όραμα Μηδέν είχε υιοθετηθεί από 11 πόλεις, ανάμεσα τους το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες. Τον Ιανουάριο του 2017 οι πόλεις έγιναν 25 και ένα χρόνο μετά τον Ιανουάριο του 2018 (όπως βλέπουμε και στο σχετικό χάρτη) 34 από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας έχουν  επίσημα υιοθετήσει το Όραμα Μηδέν και εργάζονταν για την υλοποίηση του.  Και έπεται συνέχεια.

Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της δυναμικής αποτέλεσε η οργάνωση Transportation Alternatives  και η δημιουργία του Vision Zero Network.  

Το Δίκτυο Όραμα Μηδέν -Vision Zero Network  είναι μια συνεργατική καμπάνια που στοχεύει στην συγκρότηση μιας δυναμικής που θα  μετατοπίσει το πεδίο στην κυκλοφορία και στην πόλη προς την ασφαλή, υγιεινή και δίκαιη κινητικότητα για όλους

Στον δικτυακό τόπο του δικτύου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε πόλη και στοιχεία για τις νέες πόλεις που υιοθετούν κι αυτές το Όραμα Μηδέν.

Σύμφωνα με το Δίκτυο ο χαρακτηρισμός Πόλη με Όραμα Μηδεν  (Vision Zero City) απαιτεί κάποιες ελάχιστες προυποθέσεις και δεν είναι τίτλος τιμής για όσους εύχονται την μείωση των τροχαίων.

Τι όμως χαρακτηρίζει μια Πόλη με Όραμα Μηδεν  (Vision Zero City);

Είναι μια πόλη που πληροί τα παρακάτω ελάχιστα κριτήρια:

Έχει θέσει ένα σαφή στόχο εξάλειψης των θανατων και  των σοβαρών τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.

Δήμαρχος έχει δημόσια δεσμευτεί επισήμα να κάνει πράξη το Οραμα Μηδέν..

Ένα σχέδιο ή μια στρατηγική για το Όραμα Μηδέν είναι σε ισχύ, ή ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί αυτή να γίνει πράξη εντός σαφούς χρονικού πλαισίου.

-Συμμετέχουν σ αυτό οι βασικοί τομείς υπηρεσιών της  πόλης (συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, των μεταφορών και της δημόσιας υγείας).

Αν και η Ελλάδα φαίνεται να απέχει αιώνες από παρόμοιες εξελίξεις, ας κρατήσουμε το γεγονός ότι στις ΗΠΑ όλα τα παραπανω έχουν συντελεστει μόλις σε τρισήμιση χρόνια, ξεκινώντας από την ιδια με μας αφετηρια.