Ετικέτες

Μια αναζήτηση στα διεθνή ΜΜΕ για θανατηφόρα τροχαία που προκλήθηκαν απο οδηγούς που έκαναν χρήση κινητού φέρνει, δυστυχώς, μεγάλο αριθμό αποτελεσμάτων γεγονός που συμβαδίζει με τις αναλύσεις – προειδοποιήσεις για την απόσπαση προσοχής που προκαλεί ή ομιλία (και ακόμα χειρότερα η αποστολή και η ανάγνωση μηνυμάτων) κατα την οδήγηση.

Τον Οκτώβριο του 2017, στη Σκωτία ο 24χρονος Luke Pirie καταδικάστηκε απο το Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκώβης σε φυλάκιση έξι (6) ετών γιατι ενω οδηγούσε αντάλλασε μηνυματα με την φίλη του και προκάλεσε μια τροχαία σύγκρουση που ειχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο της δίχρονης Harlow Edwards και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο παιδιών ηλικίας 6 και 17 ετών. (Αναλυτικά: ΕΔΩ). 

Harlow Edwards

Λιγο πριν, τον Αυγουστο του 2017 στο Οχάιο των ΗΠΑ η 24χρονη οδηγός ΙΧ Natasha Boggs, που έστελνε μηνύματα με το κινητό της ενω οδηγούσε, παραπέμφθηκε να δικαστεί με 11 κατηγορίες απο τις οποίες οι 4 σε βαθμό κακουργήματος γιατί προκάλεσε το θάνατο δύο δεκατετράχρονων κοριτσιών της Taylor Galloway και της Amber Thoma και τον σοβαρό τραυματισμό ενός 15χρονου αγοριού. (Αναλυτικά: ΕΔΩ). 

Amber Thoma & Taylor Galloway

Αναφέραμε ενδεικτικά δύο μόνο συμβάντα απο το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, απο πλήθος άλλων που υπάρχουν στο διαδίκτυο από διάφορες χώρες.

Αντίθετα όμως με αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, ψάχνοντας για παρόμοια περιστατικά στην Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι μηδενικά.

Άραγε η χρήση του κινητού κατα την οδήγηση στην Ελλάδα είναι ακίνδυνη;

Όχι ακριβώς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο απο το 2014 σε κάθε τροχαία σύγκρουση στο φάκελο της υπόθεσης περιλαμβάνονται τα στοιχεία λειτουργίας ή μη των κινητων τηλεφώνων όλων των εμπλεκομένων σ αυτήν. Χρόνια πριν η απόφαση αυτή είχε υποχρεωτική ισχύ για τις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις.

Στην Ελλάδα, σε μια τροχαία σύγκρουση όχι μόνο δεν υπάρχει υποχρεωτική καταγραφή των δεδομένων χρήσης των κινητών τηλεφώνων αλλά χρησιμοποιώντας την ισχύουσα νομοθεσία οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αρνούνται να δώσουν στοιχεία για το αν το κινητό βρίσκονταν σε χρήση ακόμα και αν υπάρχει σχετική εισαγγελική εντολή. Για “προστασία των προσωπικών δεδομένων” των δραστών απαιτείται (η χρονοβόρα και αβέβαιη) διαδικασία απόφασης Δικαστικού Συμβουλίου για να επιτευχθεί αυτός ο αυτονόητος στόχος. (Να θυμηθούμε βέβαια οτι κάποτε και ο έλεγχος της ύπαρξης αλκοόλ στο αίμα, εμπλεκομένων σε σύγκρουση, αποτελούσε “προσωπικό δεδομένο”.)

Επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εδω και χρόνια ζητά να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στο φάκελο όλων των υποθέσεων τροχαίων συγκρούσεων όλα τα στοιχεία που αφορούν στην λειτουργία (η όχι) του κινητού όλων των εμπλεκομένων,

Να ελπίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το εφαρμόσει; Ποτέ δεν ξέρεις.

Στο μεταξύ κανείς φυσικά δεν ξέρει πόσα είναι τα θύματα οδηγών που μιλούσαν στο κινητό ή έστελναν μηνύματα στη χώρα μας.

ΥΓ. Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις άλλες χώρες δεν σέβονται τα “δικαιώματα των δραστών” και δημοσιοποιούν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία τους. Σαν την Ελλάδα δεν έχει…

Luke Pirie

Natasha Boggs

Advertisements