Ετικέτες

Η Καταρίνα Άντρεσεν, μια νεαρή από την Νορβηγία, κατά τα ΜΜΕ η πλουσιότερη γυναίκα– κληρονόμος  της χώρας που συνελήφθη να οδηγεί με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,64 gr/L καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, της αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης για 13 μήνες (θα πρέπει να δώσει εξετάσεις για να την ξαναπάρει) ενώ της επεβλήθη πρόστιμο  26.000 ευρώ. (Τα πρόστιμα στη Νορβηγία ξεκινάνε από πολύ υψηλη βάση για όλους και αυξάνονται θεαματικά ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη). Η οδηγός δεν προκάλεσε κάποια σύγκρουση απλά στον έλεγχο αλκοτεστ βρέθηκε να έχει ξεπεράσει τα όρια. Στη Νορβηγία η επιτρεπόμενη συγκέντρωση αλκοολ στο αίμα είναι 0.2gr/L. (ΕΔΩ)

Εχουμε αναφερθεί (ΕΔΩ) στα ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραβατες του ΚΟΚ ιδιαίτερα σε σχεση με την παραβίαση του ορίου ταχύτητας και της Συγκέντρωσης Αλκοολ στο Αίμα στις χώρες που ακολουθουν το μοντέλο της επιβολής προστιμων αναλογικά με το εισόδημα.

Ας σημειώσουμε ότι αυτές οι χώρες πέραν των υψηλών προστίμων συμβαίνει ταυτόχρονα να έχουν πολύ χαμηλότερα όρια ταχύτητος και επιτρεπτής συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα απ ότι η Ελλάδα.

 Το σύνολο των ποινών που επεβλήθη στην Νορβηγίδα κληρονόμο δεν θα της είχε επιβληθεί στην Ελλάδα ακόμα και αν είχε σκοτώσει άνθρωπο οδηγώντας.

Αλλά ποιες επιπτώσεις έχει στην Ελλάδα ένας οδηγός που συλλαμβανεται να οδηγει με 0,64 gr/L αλκοόλ στο αίμα; Κατ αρχάς στη χώρα μας το νόμιμο όριο αλκοόλ για του οδηγούς είναι 0.5 gr/L (δυομιση φορες πανω απ αυτό της Νορβηγίας…). Συμφωνα με τον ΚΟΚ όσοι οδηγούν με συγκέντρωση πάνω από 0.5 έως 0.8 gr/L τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ που αν πληρωθεί εντος 10 ημερών θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή στα 100 ευρω. Καμία άλλη επίπτωση δεν υπάρχει, ούτε αφαίρεση της άδειας, ούτε δικαστική δίωξη.

Πόσο άτυχη θα νιώθει η νεαρή κληρονόμος. Χάθηκε να είχε γονείς Έλληνες…

Ελπίζουμε να δούμε καμια φορα γραπτές τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στον ΚΟΚ το υπουργείο Μεταφορών  που ξεσήκωσαν τοσο θόρυβο πριν καλα καλα διατυπωθούν. Θα έχουν καμια σχέση με τα ισχύοντα στη Νορβηγία ή την Φινλανδία; Τόσο ως προς το υψος και την κλιμάκωση τον προστίμων όσο και την συνολικότερη δέσμη μέτρων και ποινών για την χρήση  αλκοόλ από τους οδηγούς.

Περιμένουμε….Στο μεταξύ χώρες όπως η Ιρλανδία, πέραν των προστίμων, προτείνουν την πλήρη απαγόρευση οδήγησης για όσους (πλούσιους και φτωχούς)  συλληφθούν να οδηγούν μεθυσμένοι. (ΕΔΩ)

ΑΣΧΕΤΟ: Το 2016 η Νορβηγία είχε 26 θανάτους απο τροχαία ανα εκατομμύριο κατοίκων και η Ελλάδα 75.