Ετικέτες

Σε συνέντευξη του στη Εφημερίδα των Συντακτών (11-12/11) ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης υπαναχώρησε απο την προηγούμενη εξαγγελία του για την αύξηση του ορίου ταχύτητας σε τμήματα των αυτοκινητοδρόμων δηλώνοντας πως:»Το προέβλεπε μελέτη από την οποία θα φαινόταν αν μπορούσε να εφαρμοστεί από τη γεωμετρία του αυτοκινητόδρομου. Ηταν μια εισήγηση που τέθηκε στη διαβούλευση με τους ειδικούς. Μας έφεραν τα επιχειρήματά τους και αποσύρθηκε. Δεν έχουμε δογματισμούς, θα μείνει το όριο στα 130 χλμ.» 

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι και επι μήνες υπήρχαν οι σχετικές διαρροές «κύκλων» του υπουργείου μέχρι να φτάσουμε στην επίσημη ανακοίνωση της αύξησης σε συνέντευξη- παρουσίαση του ΚΟΚ απο τον ίδιο τον υπουργό στις 31.10/2017 όπου δήλωνε: «Επίσης, προβλέπουμε την αύξηση των ορίων ταχύτητας κατόπιν μελέτης, όπως γνωρίζετε οι νέοι αυτοκινητόδρομοι έχουν μελετηθεί για πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες απ’ αυτές που σήμερα υπάρχουν στη σήμανση, προβλέπουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα αύξησης στο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από τα 130 χιλιόμετρα που είναι σήμερα στα 150 χιλιόμετρα την ώρα μετά από μελέτη και έγκριση απ’ τις αρμόδιες Υπηρεσίες και βέβαια την τοποθέτηση της σχετικής σήμανσης«.

Η οπισθοχώρηση του υπουργείου ήρθε σαν συνέχεια των αντιδράσεων τόσο του SOS Τροχαία Εγκλήματα (ΕΔΩ) όσο και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΕΔΩ) γεγονός που δείχνει σαφώς πως αν δεν μπορούμε να επιβάλουμε θετικές ρυθμίσεις για την οδική ασφάλεια μπορούμε τουλάχιστον να αποτρέπουμε αρνητικές.

Στην χώρα με τον τρομακτικό αριθμό θανάτων και αναπηριών απo τροχαίες συγκρούσεις επί δεκαετίες ο στόχος μας είναι ο περιορισμός των ορίων ταχύτητας τόσο στους αυτοκινητόδρομους (110km/h) όσο και μες στις πόλεις με την ανάπτυξη μεγάλων ζωνών ήπιας κυκλοφορίας με όριο τα 30 km/h.

Στη νέα συνέντευξη του υπουργού παρατηρείται μια σαφής αναδίπλωση στο θέμα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις γουρούνες. Γνωρίζαμε ότι το λόμπι της ακμάζουσας (ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές) χοιροτροφίας είναι πανίσχυρο και διακομματικό. Φαίνεται τώρα το αντιλήφθηκε και ο υπουργός…

Αλλά όπως και για πάρα πολλά άλλα που λέγονται εδώ και μήνες χωρίς να υπάρχει μια γραπτή πρόταση επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε όταν θα την δούμε.