Ετικέτες

Αν είσαι ένας από μας…

Αν έχεις χάσει δικό σου άνθρωπο το μυαλό σου κυριαρχείται απ αυτό 365 ημέρες και 365 νύχτες κάθε χρόνο.

Η Μνήμη είναι η πραγματικότητα σου. Η νέα Ζωή σου και η νέα Ζωή του.

Η επίσημη θέσπιση από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων των Τροχαίων Συγκρούσεων  (Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη) αφορά πολύ περισσότερο σ αυτούς που ζουν αμέριμνοι, χωρίς να τους έχει αγγίξει «το κακό» παρά αυτούς που βρέθηκαν ήδη στο μάτι του κυκλώνα.

Πρωταρχικά αποτελεί μια αναγνώριση του προβλήματος: 1.300.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους του κόσμου και πάνω από διπλάσιοι μένουν ανάπηροι.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί πιά να κρυφτεί κάτω από κανένα χαλί.

Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που όσο και αν αποφεύγεις να μιλάς γι αυτό κανείς δεν μπορεί να σε διασφαλίσει ότι θα τον αποφύγεις.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τις περσινές εκδηλώσεις Μνήμης & Διαμαρτυρίας στην Αιθήνα (Σύνταγμα) και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς Δικαιοσύνη Δεν θα υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους». Ούτε Δικαιοσύνη, ούτε Ειρήνη υπήρξε. Πέρασε άλλος ένας χρόνος χωρίς να ληφθεί ούτε ένα (1) μέτρο για την οδική ασφάλεια…

Βίντεο από την εκδήλωση του SOS Τροχαία Εγκλήματα  στην Αθήνα το 2016.

Μόνο αόριστες αλληλοσυγκρουόμενες φήμες να διασπείρονται από εδω και από κεί. Και «συγκρατημένη αισιοδοξία» πως οι νεκροί στο δρόμο φέτος ίσως για πρώτη φορά θάναι λιγότεροι από 700…

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στο πως βγαίνουν αυτοί οι αριθμοί. Απλά θα ρωτήσουμε αυτους που αρέσκονται σε τέτοιες προσεγγίσεις πόσο ικανοποιημένοι θα ένιωθαν αν ανάμεσα σ αυτούς τους 699 που έβαλαν σαν στόχο βρίσκονταν και κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Εμείς που δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, που τα έχουμε ήδη χάσει όλα, δεν θεωρούμε αποδεκτό στη χώρα μας μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο να είναι προγραμμένοι επειδή απλά κάνουν χρήση του οδικού δικτύου.

Δεν θα συμφιλιωθούμε με την ιδέα πως κάποιος που ξεκινάει για τη δουλεια του,για το σχολείο, για μια βόλτα ή για να διασκεδάσει δεν θα γυρίσει πίσω ή θα τραυματιστεί ή θα ζήσει με μια μόνιμη αναπηρία.

Συνέβη στα παιδιά μας, στα αδέρφια μας, στους συντρόφους μας, στους γονείς μας, στους φίλους μας.

Δεν ήταν και δεν είναι ανάγκη να συμβεί σε κανένα.

Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

Αυτή δεν είναι μόνο η βιωμένη αλήθεια των δικών μας ανθρώπων αλλά και η θέση της επιστήμης και της πολιτικής για τις δυνάμεις και τις χώρες εκείνες που θέλησαν ή θα θελήσουν να εκμηδενίσουν τα τροχαία.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα καλεί όλες τις οικογένειες θυμάτων, όλες τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια και την υπεράσπιση των θυμάτων των τροχαίων, τις  κοινωνικές οργανώσεις, κάθε ενεργό πολίτη να συμμετάσχουν και να οργανώσουν παντού ανοικτές εκδηλώσεις την Κυριακή 19 Νοέμβρη για να τιμήσουν τη Μνημη των Θυμάτων.

Για να τιμήσουν τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, των νοσοκομείων, της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με τρομερό συναισθηματικό κόστος προσπαθούν  καθημερινά να βοηθήσουν τα θύματα των ελεύθερων σκοπευτών της κυκλοφορίας.

Για να απαιτήσουν: Δικαιοσύνη & Σεβασμό στα θύματα των τροχαίων.

Για την άμεση υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων για την οδική ασφάλειας που θα σώζει Ζωές.

Ας είμαστε φέτος περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Ας αφιερώσουμε το μήνα που μένει για να κάνουμε την παρουσία μας πιο μαζική και πιο δυναμική.

Χωρίς Μνήμη δεν υπάρχει Δράση.

Χωρίς Δράση δεν υπάρχει Μνήμη.

Δείτε το ντοκιμαντέρ «Πεταλούδες στην Άσφαλτο»  που προβλήθηκε στην ΕΡΤ την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 

 

Advertisements