Ετικέτες

Ένας «μαχητής των δρόμων» κατέρρευσε στο δικαστήριο, όταν φυλακίστηκε επειδή προκάλεσε το θάνατο του ξαδέλφου του και ενός άλλου άνδρα.

Ο Shane Kinney θα εκτίσει τεσσεράμισι χρόνια φυλάκισης και στη συνέχεια για άλλα τεσσεράμισι χρόνια θα είναι εκτός φυλακής αλλά υπό επιτήρηση   γι  αυτό που ένας δικαστής χαρακτήρισε ως «ένα τρομερό δυστύχημα σε μια σχεδόν μετωπική σύγκρουση» που είχε σαν αποτέλεσμα ένα τοπίο «καταστροφής και σφαγής».

Shane Kinney

Ο Kinney (23 ετών), από το  Armoy της Βόρειας Ιρλανδίας, κάθισε στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 στο εδώλιο στο δικαστήριο του Antrim. Είχε αποδεχτεί την ενοχή του για δύο κατηγορίες, την πρόκληση θανάτου από επικίνδυνη οδήγηση και την πρόκληση σοβαρού τραυματισμού δύο γυναικων επιβατών.

Στο εδώλιο δίπλα στον Kinney καθησαν και οι γονείς του Sharon και Kevin Kinney, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι προσπάθησαν να καλύψουν το ρόλο του γιου τους στη σύγκρουση που εγινε τον Απρίλιο του 2015.

Ο πατέρας Kevin Kinney (52 ετών) φυλακίστηκε για έξι μήνες, ενώ τους επομενους έξι  μήνες η αποφυλάκιση του να τελει υπο επιτηρηση, για παραπλάνηση της δικαιοσύνης. Είχε παραδεχτεί ότι προμηθευτηκε ανταλλακτικα και αντικατέστησε ο ιδιος τμηματα του κατεστραμμένου Volkswagen Golf του γιου του.

Η μητέρα Sharon (50 ετών) καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών, με διετή αναστολή αφου είχε προηγουμένως αποδεκτεί την ενοχή της στο ότι βοήθησε τον σύζυγό της να απομακρύνει το αυτοκίνητο του γιου της από τον τόπο της συγκρουσης.

«Ανάρμοστη  και επαίσχυντη συμπεριφορά» χαρακτήρισε τις πράξεις του ζευγαριού  ο δικαστής Desmond Marrinan.

Kevin & Sharon Kinney

Η σύγκρουση τριών οχημάτων συνέβη στα περίχωρα της πόλης Ballycastle στις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου 2015. Αρχικά θεωρήθηκε ότι συμμετείχαν δύο αυτοκίνητα μια και ο Kinney εγκατέλειψε το σημείο αλλα σύντομα η αστυνομία σχημάτισε την πεποίθηση ότι εμπλέκονταν και τρίτο αυτοκίνητο, ένα μπλε Golf. Δυο μερες μετά ο Kinney ειχε ανακριθει αλλα δεν βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του σημαδια από τρακάρισμα…Συντομα όμως αποκαλύφθηκε η αλήθεια.

Από την σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 26χρονος Robin Wilson ξαδέλφος του Kinney, με τον οποίο έκαναν κόντρες, και ένας δεύτερος νεος άνδρας, ο 19χρονος Johnny Black, που οδηγούσε προς την παραθαλάσσια πόλη το αυτοκίνητό του μάρκας Peugeot.

Συνολικά επτά επιβάτες τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων η Clodagh Arbuckle και η  Denise Dunlop.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής Marrinan είπε ότι οι Kinney και Wilson συναγωνίζονταν κανοντας κόντρες  για περίπου 0,86 μίλια σε αυτό που χαρακτήρισε ως «υψηλής επικινδυνότητας δραστηριότητα» όταν το Volkswagen Bora του Robin Wilson συγκρούστηκε με το πίσω μέρος του Volkswagen Golf του Shane Kinney».

Στη συνέχεια το Bora βγήκε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου, συγκρουόμενο σχεδόν μετωπικα με το αυτοκίνητο του Johnny Black, ο οποίος ερχόταν κανονικα απο την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο δικαστής είπε ότι οι φωτογραφίες των συνεπειών της σύγκρουσης προκαλούσαν “πραγματική παγωμάρα”

«Δείχνουν μια σκηνή απόλυτης καταστροφής, ενός σφαγείου. Και τα δύο αυτά αυτοκίνητα, το VW Bora και το Peugeot που οδηγούσε ο Johnny Black, μετατράπηκαν σε συντρίμμια«, δήλωσε. «Είναι από τυφλή τύχη ότι δεν υπήρξαν σοβαρότερα τραυματίες από αυτό το σενάριο εφιάλτη».

Απευθυνόμενος στον Shane Kinney είπε: «Έχετε μια ουσιαστική ευθύνη για την πρόκληση αυτού του ατυχήματος καθώς συμμετείχατε σε υψηλου κινδύνου κόντρες. Ο Johnny Black ήταν εντελώς αθώος και δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για αυτο που συνέβη. Αν δεν κάνατε κόντρες, δεν θα υπήρχε αυτό το δυστύχημα.»

Ο δικαστής κος Marrinan δήλωσε ότι είχε διαβάσει μια δήλωση της Maureenν Black μητέρας του θύματος για τις επιπτώσεις του συμβάντος την οποία χαρακτήρισε «σπαρακτική» η οποία έδειχνε την οδύνη της οικογένειάς της.

Ο δικαστής δήλωσε ότι ήταν σαφές ότι ο Johnny Black ήταν «ένας εξαιρετικός νέος που ήταν αφοσιωμένος στους γονείς του, την αδερφή του και το κορίτσι του».

Πρόσθεσε: «Η καταστροφή και το βαθύ πένθος στο οποίο βυθίστηκε η οικογένεια είναι εμφανή από τη δήλωση. Όσοι απο μας έχουμε την τύχη να μην έχουμε υποστεί μια τέτοια απώλεια είναι δύσκολο να συναισθανθούμε την καταστροφή και την απώλεια  που έχουν βιώσει».

«Αυτή η αίσθηση της απώλειας, αυτή η αίσθηση της καταστροφής, δεν μπορεί να μαλακώσει απο οποιαδήποτε ποινή επιβληθεί από αυτό το δικαστήριο στον κατηγορούμενο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος και καμιά ανάγκη να πεθάνουν συτοί οι άνθρωποι και να τραυματιστουν οι υπόλοιποι.”

Ο δικαστής δήλωσε ότι η Clodagh Arbuckle  (επιβάτης  στο αυτοκίνητο του Johnny Black) υπέστη πολλαπλά κατάγματα, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πνευμοθώρακα, ρήξη ήπατος και ρήξη σπληνός, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο για αρκετούς μήνες.

Παρόλο που είχε κάνει μια «αξιοσημείωτη ανάκαμψη», ο δικαστής δήλωσε ότι η ζωή της σημαδεύτηκε για πάντα, καθώς έπρεπε να βάλει στην άκρη τα σχέδια για να πάει στο πανεπιστήμιο αφου το δυστύχημα είχε «βαθιά επίδραση στη ζωή της».

Η Denise Dunlop υπέστη επίσης πολλαπλά κατάγματα στο σώμα και το πρόσωπό και παραμένει «βαθιά επηρεασμένη» από την τρομακτικη σύγκρουση  με «συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή της».

Στις δηλώσεις για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στα θύματα, η οικογένεια του Robin Wilson περιέγραψε τη ζωή της σήμερα ως «εφιάλτη».

Ο δικαστής είπε στον Shane Kinney, ο οποίος έκλαιγε, ότι οι επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν ότι συμμετείχε στις κόντρες με τον Wilson και ότι υπήρξαν περισσότεροι από ένας θάνατοι και τραυματισμοί.

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας ήταν ότι ο Kinney εγκατέλειψε τον τόπο της σύγκρουσης  έκρυψε το αυτοκίνητό του, συνέστησε σε άλλο πρόσωπο να μην πάει στην αστυνομία και έλεγε ψέματα στην αστυνομία. Η γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων άκουσε ότι ο Kinney είχε ισχυριστεί αργότερα ότι είχε πιει τρία μπουκάλια blue WKD (μπλε βότκα), αλλά η αστυνομία φυσικά δεν στάθηκε δυνατον να του κάνει αλκοτεστ αμέσως μετά τη σύγκρουση.

Ο δικαστής δήλωσε ότι δεν δέχθηκε την εξήγηση του Kinney ότι «πανικοβλήθηκε» μετά τη σύγκρουση, λέγοντας ότι «ήταν αποφασισμένος να ξεφύγει και το έκανε. Αυτό σήμαινε ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί».

Ο κ. Marrinan αποδέχτηκε ότι ο Shane Kinney, που έκλαιγε στο δικαστήριο, ένιωθε τώρα «πραγματικές τύψεις».

Πρόσθεσε: «Η αιτιολογιμένη από τις πράξεις του ποινή που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος είναι αυτή των εννέα χρόνων, με τεσσερα και μισό χρόνια να εκτιθούν στην φυλακή και άλλα τέσσερα και μισό χρόνια να είναι ελεύθερος υπο επιτήρηση.»

Όσον αφορά τους γονείς του, ο δικαστής δήλωσε ότι ήταν «και οι δύο έτοιμοι να προστατεύσουν το γιο τους με κάθε κόστος, αντί να ανησυχήσουν για τους νεκρούς ή τους τραυματίες«.

Πρόσθεσε:  «Αν είχατε  επιτύχει το στόχο σας, το αδίκημά του θα είχε καλυφθεί και δεν θα έπρεπε ποτέ να δώσει λόγο  για τα εγκλήματά του».

«Σε κάθε περίπτωση, αυτή ήταν αισχρή και ντροπιαστική συμπεριφορά

ΠΗΓΕΣ:  INDEPENTEND.IE        BBC     Belfast Telegraph

Advertisements