Ετικέτες

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος (για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από αμέλεια και οδήγηση χωρίς νόμιμο δίπλωμα) αφέθηκε από τον εισαγγελέα Χανίων ο 20χρονος οδηγός που τα ξημερώματα της Πέμπτης 17ης Αυγούστου 2017 μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου Κρήτης παρέσυρε και σκότωσε δυο πεζούς φοιτητές, την 20χρονη Στέλλα και τον 19χρονο Γιάννη καθώς και το σκύλο τους.

Συμφωνα με τα ΜΜΕ από την πρόσκρουση του ΙΧ πάνω τους τα σώματα των δύο παιδιών εκτινάχτηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, γεγονός ενδεικτικό της ταχύτητας του ΙΧ πράγμα που μαρτυρουν και οι φωτογραφίες του. Στο σημείο του συμβάντος απ όσο γνωρίζουμε το οριο ταχύτητος είναι 40 km/h.

Με ποια ταχύτητα πήγαινε άραγε ο οδηγός του ΙΧ;

Φαίνεται αυτό να μην απασχολεί κανένα.

Η μη υπαρξη φωτεινων σηματοδοτων ή κυκλικού κόμβου σε τίποτα δεν νομιμοποιοεί την παραβίαση του ορίου ταχύτητος. Ή μηπως αυτό θεωρείτα κατι το φυσιολογικό και κοινά αποδεκτό;

Η αύξηση της πιθανότητας εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο όταν η ταχύτηα αυξάνει δεν είναι αποδεκτή από την (ελληνική) δικαιοσύνη. Παρά την παγκόσμια αποδεκτή τεκμηριωμένη επιστημονικά θέση πως παράσυρση πεζού με ταχύτητα μεγαλύτερη των 70km/h σημαινει 100% βεβαιότητα θανάτου.

Ο δράστης αφέθηκε λοιπον ελεύθερος μεχρι να προσδιοριστεί τακτική δικάσιμος (ολοκλήρωση διαδικασίας 5 με 7 χρόνια) στην οποία η πολιτεία του δίνει το δικαίωμα να μη παραστεί καν, διαδικασία που θα ολοκληρωθει με μια ποινή μηνών με αναστολή ή εξαγορά.

Η Στέλλα και ο Γιάννης δεν θα παραστούν βέβαια κι αυτοί σ αυτή τη διαδικασία. Θα παραστούν για να βιώσουν ένα δεύτερο μαρτύριο οι οικογένειες τους. Συντριμμένες θα πρέπει να κατανοήσουν το ηθικό δίδαγμα: σ αυτή τη χώρα το να μπορέσει να περάσει το παιδι σου με ασφάλεια ένα δρόμο είναι απείρως πιο δύσκολο από το να περάσει στο Πολυτεχνείο,

Η σημερινή εισαγγελική απόφαση απελευθέρωσης του δράστη επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά την δεδομένη απόφαση της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας που τηρείται ευλαβικά εδώ και δεκαετίες: κανένας δράστης φόνου με αυτοκίνητο δεν πρέπει να μπει ούτε μια μέρα στη φυλακή.

Δευτέρα 21 Αυγούστου SOS Τροχαία Εγκλήματα