Ετικέτες

O Πολωνός οδηγός Wojciech Trzeciak καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών και σε 12 μηνών αφαίρεση της άδειας οδήγησης γιατί χρησιμοποιούσε ένα μαγνήτη για να παρεμβαίνει στο σύστημα καταγραφής του ταχογράφου του φορτηγού που οδηγούσε. Στο δικαστήριο του Νότιγχαμ την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσαν εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Μεταφορών που βρήκαν τον μαγνήτη που είχε χρησιμοποιηθεί για να αλλοιώνει τις ηλεκτρονικές πληροφορίες που παρέχουν άλλα μέρη του οχήματος. Δεν υπήρχε πλήρης καταγραφή των ωρών οδήγησης του οδηγού, ούτε των ωρών χρήσης του οχήματος.

Ο μαγνήτης παρέκαμπτε το σύστημα περιορισμού της ταχύτητας (κόφτη) πράγμα που ήταν εν γνωσει του οδηγού, καθώς το κοντερ έδειχνε ταχύτητα μηδέν. Αυτό επίσης έθεται σε κίνδυνο το ABS, το σύστημα πέδησης EBS και το σύστημα ανάρτησης. Ένα ελεγχόμενο πείραμα, χρησιμοποιώντας ένα πανομοιότυπο όχημα έδειξε ότι και τα δυο συστήματα συναγερμού στην καμπίνα του οδηγού (ηχητικό & και με φωτεινό σήμα) επίσης είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο οδηγός, ομολόγησε την ενοχή του για την παραποίηση του ταχογράφου, τη χρήση πειραγμένου οργάνου και την επικίνδυνη οδήγηση. Επειδή είχε φυλακιστεί αμέσως μετά την σύλληψη του (21 Ιανουαρίου) θα αφεθει σύντομα ελεύθερος. Μετά το 12μηνο ο Trzeciak θα πρέπει επίσης να υποβληθεί ξανά σε εξετάσεις οδήγησης μετά απο μια παρατεταμένη περίοδο εκπαίδευσης αν θέλει να επανακτήσει την άδεια οδήγησης. .

Ο δικηγόρος είπε ότι ο οδηγός του φορτηγου επι 21 χρόνια δεν είχε καμία καταδίκη και προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στον εργοδότη του.

Ο δικαστής Dickinson είπε ότι το πείραγμα του ταχογράφου σε ένα Βαρύ Φορτηγό αποτελεί ξεκάθαρα σοβαρή παράβαση και εάν είχε προκληθεί δυστύχημα οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές. Το Δικαστήριο αποφάσισε να μη γίνει κατάσχεση του οχήματος, καθώς δεν απόδείχτηκε ότι η πολωνική εταιρία στην οποία εργάζονταν ο Trzeciak γνώριζε τι είχε κάνει.

Δύο ακόμα οδηγοί θα προσαχθούν στο δικαστήριο αργότερα μέσα στο Μάρτιο και αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες.

Ένας δεύτερος Πολωνός οδηγός, ο Kamil Nowaki; που συνελήφθη επίσης με πειραγμένο ταχογράφο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών και εξάμηνη αφαίρεση της άδεια οδήγησης την επόμενη ημέρα.

ΠΗΓΗ: commercialmotor.com 13 March 2017

Advertisements