Ετικέτες

 

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b1Στις 2 Φεβρουαρίου 2017 η επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής ενημερώθηκε από εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόταση μείωσης των προστίμων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Την σχετική συζήτηση μπορείτε να δείτε εδώ:

Η πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνει μια συνολική μείωση των προστίμων μετατρέποντας τα πρόστιμα:

Των  2.000 και 1.500…σε……1.000 ευρώ

Των     700…………………..σε…..400 ευρώ

Των     400  και  350….σε…..200 ευρώ

Των     200  και  150….σε …..100 ευρώ

Τα πρόστιμα των 100, 80, 40 και 20 ευρώ να παραμείνουν ως έχουν.

Δεν μειώνονται τα πρόστιμα που αφορούν

  • στην μέθη, στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη,στην παραβίαση STOP/υποχρεωτικής παραχώρησης  προτεραιότητας, στους επικίνδυνους ελιγμούς, στην κίνηση στο αντίθετο ρεύμα/αντικανονικό προσπέρασμα, στους αυτοσχέδιους αγώνες/οδήγηση χάριν εντυπωσιασμού, στην αναστροφή σε αυτοκινητόδρομο, την αναστροφή σε σήραγγα, στην απόρριψη αντικειμένων που καθιστούν ολισθηρό το οδόστρωμα, στην παραβίαση του ωραρίου τροφοδοσίας, στην καταστροφή/αλλοίωση σήμανσης/σηματοδοτών/διαγραμμίσεων, στην πλημμελή σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, στον εξοπλισμό εντοπισμού ή παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, στην αλλοίωση στοιχείων των ταχογράφων, στην χρήση κινητών τηλεφώνων και στον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα πρόστιμα αν πληρωθούν εντός 10 ημερών μειώνονται κατά 50%. Δείτε την συνολική πρόταση: ΕΔΩ 

Αν και η πρόταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που περιόριζε μόνο στη μέθη και στην παραβίαση ερυθρού σηματοδότη τις παραβάσεις για τις οποίες δεν θα μειώνονταν τα πρόστιμα, αλλαγή που προφανώς επήλθε μετά τις εντονότατες διαμαρτυρίες που υπήρξαν σε σχέση μ αυτό. Η λογική και της νέας πρότασης εξακολουθεί για μας να μην είναι αποδεκτή. Δεν εντάσσεται σε καμιά συνολικότερη θεώρηση του ζητήματος οδική ασφάλεια, επιβραβεύει την τροχαία παραβατικότητα και την αντίληψη οτι οι τροχαίες παραβάσεις δεν ειναι και κατι το ιδαίτερα σημαντικό. Αναλυτικά:ΕΔΩ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της βουλής κος Ουρσουζίδης μας κάλεσε, μαζί με άλλους αντιτιθέμενους, να διατυπώσουμε  τις αντιρρήσεις μας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: Πέμπτη 16/02/2017 13.00: Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης: Πρόστιμα παραβάσεων σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν οι κ.κ. Ελένη Καρύδη, Πρόεδρος της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ», Γεώργιος Κουβίδης, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και Αναστάσιος Μαρκουΐζος (Ιαβέρης), οδηγός αγώνων αυτοκινήτων.