Ετικέτες

Τέσσερις ιδιαίτερα σημαντικές υποθέσεις θανατηφόρων τροχαίων εγκλημάτων  θα εκδικαστούν(;) το επόμενο δεκαπενθήμερο (αναφέρουμε υποθέσεις που μας είναι γνωστές γιατί προφανώς θα υπάρχουν τον ίδιο καιρό και πολλές άλλες που δεν γνωρίζουμε). Σε κάθε περίπτωση καλούμε τις οικογένειες θυμάτων και όσους αγωνίζονται για την ασφαλή μετακίνηση των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και τα δικαιώματα των θυμάτων να παρευρεθούν στα δικαστήρια, να συμπαρασταθούν στις οικογένειες και να ζητήσουν μαζί τους Δικαιοσύνη για τα θύματα των τροχαίων.

ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

KarydakisΣτις 27 Ιανουαρίου Παρασκευή στο Εφετείο Αθηνών (1ος όροφος – είσοδος από Κυρίλλου Λουκάρεως 14) στις 9πμ θα συνεδριάσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο  για να εκδικάσει την έφεση του καταδικασθέντος για το φόνο και την εγκατάλειψη του 15χρονου πεζού Σόλωνα Καρυδάκη το Δεκέμβριο του 2009. Η δίκη ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου αλλά διεκόπη για τις 27 γιατι ο 38χρονος κατηγορούμενος Λ.Λ. που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 9 χρόνια κάθειρξη  την προηγουμένη της δικης εισήχθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με αναπνευστικά (αυτη τη φορά( προβλήματα. Η δίκη θα γίνει οπωσδήποτε γιατι η υπόθεση έφτασε αισίως στα ότια της παραγραφής. Πρόκειται για δίκη με ιδιαίτερη σημασία μια και είναι απο τις σπάνιες περιπτώσεις που ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και όπου το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον δράστη σύμφωνα με το κατηγορητήριο και  επιπλέον αρνήθηκε να του αναγνωρίσει οποιοδήποτε ελαφρυντικό. Παρ όλα αυτά βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια ( και μετα την πρωτόδικη καταδίκη του δεν στερήθηκε ούτε λεπτό την ελευθερία του αλλά ούτε και την άδεια οδήγησης του. (Περισσότερα για την υπόθεση: ΕΔΩ)

%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%b1%cf%83-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bfΣτις 3 Φεβρουαρίου Παρασκευή , επίσης στο Εφετείο Αθηνών (Κυρίλου Λουκάρεως & Λ. Αλεξάνδρας  θα εκδικαστεί η έφεση του δράστη οδηγού ΙΧ που στις 9 Ιανουαρίου 2015 παραβιάζοντας το όριο ταχύτητος μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και τραυμάτισε θανάσιμα τον 52χρονο μοτοσικλετιστή Νίκο Μπουρνά στον Ωρωπό.

Τρία χρόνια με τριετή αναστολή ήταν η ποινή στο πρωτόδικο με καταλογισμό πλήρους ευθύνης στο δράστη. Και σ αυτή την περίπτωση το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον δράστη.

Η υπόθεση βέβαια, ως συνήθως, εκδικάστηκε ως πλημμέλημα… μια και το να παραβιάζεις το όριο ταχύτητος, να εισέρχεσαι στο αντίθετο ρεύμα και να σκοτώνεις ένα ανυποψίαστο άνθρωπο που κινείται κανονικά στο δίκτυο της κυκλοφορίας θεωρείται…”αμέλεια”.

Ιδιαίτερη σημασία στην συγκεκριμένη υπόθεση έχει το γεγονός ότι η οικογένεια του θύματος χάρη στις δικηγορικές μεθοδεύσεις που έγιναν στα πλαίσια εξωδικαστικού συμβιβασμού για το αστικό δικαστήριο (ΕΔΩ) στερήθηκε του δικαιώματος παράστασης; με δικηγόρο (πολιτική αγωγή)  και καταθέτει μόνον σαν μάρτυρας η σύζυγος του θύματος.

1459209_10152041392638588_1180383107_nΣτις 7 Φεβρουαρίου Τρίτη στα Δικαστήρια Ιωαννίνων έχει προσδιοριστεί για να εκδικαστεί για πρώτη(!)  φορά  το πρωτόδικο ποινικό τον θανάσιμο τραυματισμό και την εγκατάλειψη του 54χρονου ποδηλάτη Γιώργου Ζήση, στις 11Ιουλίου 2013 στα Γιάννενα. Είναι απίστευτο και όμως αληθινό πως σε δικαστήριο επαρχιακής πόλης για να φτάσει μια υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου και εγκατάλειψης στο ακροατήριο χρειάστηκαν  τριάμιση χρόνια (!), αλλά δυστυχώς το ίδιο αληθινό είναι το γεγονός πως ο δράστης που συνελήφθη 20 ημέρες μετά το συμβάν έπειτα από συστηματικές έρευνες της αστυνομίας, αφέθηκε αμέσως ελεύθερος και με την άδεια οδήγησης του, ενώ παραπέμπεται να δικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος.. (Περισσότερα: ΕΔΩ)

k-i-%cf%86-%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%83Στις 13 Φεβρουαρίου,  Δευτέρα  στα Δικαστήρια Βόλου για τρίτη φορά έχει οριστεί το πρωτόδικο ποινικό (τις δυο προηγούμενες φορές η δίκη δεν έγινε λόγω παρελεύσεως του ωραρίου…) για τον φονο του 18χρονου Φίλιππου Καπανιάρη και των αδερφών Ιωάννας (18) και Κατερίνας Κουτσιαρή (21 χρονών) που έχασαν την ζωή τους στις 23 Ιουλίου 2014 στο 36ο χιλιόμετρο της παλαιά εθνικής οδού Βόλου –Λάρισας, στο ύψος του Ριζομύλου από τον οδηγο νταλίκας Βασίλη Βασιλάκο.  Ο δράστης, και ο ιδιοκτήτης της νταλίκας έχουν ήδη καταδικαστεί (πλήρης ευθύνη) από το πρωτόδικο αστικό. Ωστόσο στο ποινικό για τρεις θανάτους η δίωξη παραμένει σε βαθμό πλημμελήματος και ο δράστης εξακολουθεί φυσικά όχι μονο να είναι ελεύθερος αλλά και να οδηγεί και μάλιστα επαγγελματικό αυτοκίνητο όπως ο ίδιος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη… Περισσότερα: ΕΔΩ)

Να σημειώσουμε ότι στην πρώτη από τις αναφερόμενες δίκες ο πατέρας του Σόλωνα είναι ο αντιπρόεδρος του SOS Τροχαία Εγκλήματα Φαίδων Καρυδάκης, στη δεύτερη σύζυγος του Νίκου Μπουρνά είναι η Βέτα Μακρυγιάννη, ταμίας του συλλόγου μας και στην τρίτη αδερφή του Νίκου Ζήση είναι η Ολγα Ζήση μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του συλλόγου μας και πως επίσης και τις δύο φορές που είχε προσδιοριστεί η δίκη για τους φόνους των τριών παιδιών στα δικαστήρια του Βόλου  υπήρξαν μαζικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων.