Ετικέτες

,

 

stelios-stayroylakis-2Ξημερώματα της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων στο Τυμπάκι της Κρήτης ο 47χρονος πεζός Στέλιος Σταυρουλάκης από τις Μοίρες τραυματίστηκε θανάσιμα και εγκαταλείφθηκε από οδηγό διερχόμενου ΙΧ.

Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη που τμήματα του αυτοκινήτου του δράστη αποσπάστηκαν και παρέμειναν στο οδόστρωμα και αποτέλεσαν σαφείς αποδείξεις για την ταυτότητα του οχήματος και κατά προέκταση του ιδιοκτήτη.

Η ταυτοποίηση του θύματος ανέδειξε μια ακόμα τραγική πτυχή πέρα από το φόνο. Επρόκειτο για πατέρα τεσσάρων παιδιών που πριν λίγα χρόνια είχε/είχαν  χάσει την σύζυγο /μητέρα τους από καρκίνο.

Δέκα περίπου ώρες μετά το συμβάν, και αφού ο κλοιός των υπόπτων στένευε πάρα πολύ, ο δράστης σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, ξύπνησε, είδε με έκπληξη ότι το όχημα του ήταν τρακαρισμένο και άκουσε τα νέα για το τι είχε συμβεί. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως …. αυτός πρέπει να είναι ο δράστης και παραδόθηκε στην αστυνομία…

Την επομένη, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις Μοίρες οι γονείς και τα παιδιά του Στέλιου Σταυρουλάκη κήδευαν το παιδί και τον πατέρα τους. Την ίδια ώρα η εισαγγελέας υπηρεσίας Ηρακλείου απέδιδε στον 27χρονο ναυτικό οδηγό ενος Smart την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» και τον άφηνε ελεύθερο, προφανώς και με την άδεια οδήγησης του.

Αν και στον τοπικό τύπο γράφτηκε ότι ο δράστης έπινε σε εορταστικές εκδηλώσεις πριν σημειωθεί το συμβάν το δεκάωρο που μεσολάβησε μεχρι την παραδοση του ουσιαστικά εξάλειψε την δυνατότητα προσδιορισμού της ποσότητας αλκοόλ που είχε στο αίμα κατά την σύγκρουση.  Φυσικά η καθυστέριση αυτή στην παράδοση δεν θεωρήθηκε σαν προπάθεια απόκρυψης στοιχείων, παραπλάνησης κλπ.

Αν και γράφτηκε επίσης ότι ο θάνατος του θύματος δεν ήταν ακαριαίος, γεγονος προς το οποίο συνηγορούν τα τραύματα που αναφέρονται, η εγκατάλειψη του θύματος δεν σχετίστηκε με την θανατηφόρο έκθεση γεγονός που θα την μετέτρεπε σε  κακούργημα.

Προφανώς αυτό που βάρυνε στην εισαγγελική κρίση ήταν η φράση κλειδί του δράστη ο οποίος, πάλι σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, δήλωσε: «Δεν κατάλαβα τίποτα».

Η φράση δεν αναφέρεται στο ότι δεν κατάλαβε–δεν είδε το θύμα του πριν την σύγκρουση, γεγονός απόλυτα κατανοητό αν ο δράστης ας πούμε ήταν μεθυσμένος ή μιλούσε στο κινητό ή… Αναφέρεται στο ότι δεν κατάλαβε την συγκρουση. Οδηγώντας ένα αυτοκίνητο που δεν υπερβαίνει τα 800Kg κτύπησε έναν άνθρωπο που είχε περίπου το 1/10 του βάρους του οχήματος και «δεν κατάλαβε τίποτα»…

Δυστυχώς και γι αυτή τη μαρτυρική οικογένεια που τόσα πολλα έχει καταλάβει μέχρι σήμερα είναι μακρύς ο δρόμος και έχουν να καταλάβουν κι αυτοί όπως και μεις ακόμα περισσότερα.

Ένα βασικό που καταλάβαμε όλοι μέχρι σήμερα είναι πως ο κόσμος χωρίζεται σ αυτούς που καταλαβαίνουν και σ αυτούς που δεν καταλαβαίνουν (και μάλιστα τίποτα).

Ο άνθρωπος που σκότωσε και εγκατέλειψε το Στέλιο Σταυρουλάκη είπε τη λέξη κλειδί, και ίσως σ αυτό οφείλει την ελευθερία του.

«Δεν κατάλαβα τίποτα».

Αν κάποιος ρωτούσε τους εκατοντάδες που κάθισαν στις καρέκλες των υπουργων Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Υγείας τα τελευταία πενήντα χρόνια με τις δεκάδες χιλιάδες νεκρών και τις εκατοντάδες χιλιάδες αναπήρων από τροχαίες συγκρούσεις στη χώρα μας για το πώς στάθηκαν απέναντι σ αυτό το διαρκές έγκλημα η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν αυτή ακριβώς:  Δεν κατάλαβα τίποτα.

Ιδια θάταν η απάντηση και από τις δικαστικές αρχές όσον αφορά στις δικές τους ευθύνες στην διαίωνηση της αναπαραγωγής του τροχαίου εγκληματος μέχω της αμνήστευσης του. Δεν κατάλαβα τίποτα.

Δεν κατάλαβα τίποτα… Ο κωδικός της νομιμοποίησης του τροχαίου εγκλήματος δεν είναι μυστικός.

Το έχουμε πεί και θα το λέμε πάντα: τα τροχαία εγκλήματα δεν έχουν μόνο φυσικούς αυτουργούς.

Έχουν και ηθικούς αυτουργούς. Είναι όλος αυτός ο καλός κόσμος του «Δεν κατάλαβα τίποτα».

Το 2017 μπαίνει σε λίγο. Ο Στέλιος και τόσοι άλλοι δεν θα είναι εδώ. Όμως είμαστε εδώ πάρα πολλοί που στο όνομα αυτών που χάθηκαν, στο όνομα αυτων που δεν πρέπει να χαθούν πρέπει να φωνάξουμε:

«Σας καταλάβαμε»!

Και να σταματήσουμε αυτήν την κωμωδία που ακολουθεί κάθε τραγωδία στην άσφαλτο.

SOS Τροχαία Εγκλήματα

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη στου Δρόμους  31/12/2016akidia10

Advertisements