Ετικέτες

                                                  Μιχαήλ Μιτσιάλης

Την ημέρα μνήμης για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων – που συνήθως δεν είναι ατυχήματα αλλά εγκλήματα – θυμόμαστε, υπενθυμίζουμε, σημαίνουμε συναγερμό. Το χρωστάμε στις δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί με βίαιο τρόπο στους δρόμους, στις δεκάδες εκατομμύρια εκείνων που έχουν τραυματισθεί βαριά και που έχουν μείνει ανάπηροι, το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον κάθε άνθρωπο ότι αυτό το μοντέλο μετακίνησης όπως το γνωρίζουμε δεν αποτελεί μέρος της ανθρώπινης προόδου όπως οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν. Στο σύνολό τους σχεδόν οι οδικές μετακινήσεις, με τον τρόπο που διεξάγονται παντού στον κόσμο, συνιστούν στην πραγματικότητα την πιο βάρβαρη και απάνθρωπη οπισθοδρόμηση στην ιστορία της ανθρωπότητας και επομένως πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες είναι πρωτίστως φονικές μηχανές. Μέσα σε δευτερόλεπτα μπορούν να μας προκαλέσουν μια τραγωδία καθώς οι δρόμοι είναι γεμάτοι από αναρίθμητους ανεύθυνους και ανεπαρκείς οδηγούς. Είναι καθήκον μας να αφυπνίσουμε τον καθένα που χρησιμοποιεί τους δρόμους με οποιαδήποτε ιδιότητα, να θέσουμε σε εγρήγορση τον κάθε άνθρωπο οπουδήποτε στον κόσμο φωνάζοντας: Προσέξτε, όλοι εσείς! Φροντίστε να μην γίνετε ούτε θύματα, ούτε θύτες.     look-react
Τα βίντεο που παρατίθενται παρακάτω αποτελούν βασικά στοιχεία σε μερικές καμπάνιες για την οδική ασφάλεια οι οποίες αποδείχθηκαν επιτυχημένες πέρα από κάθε αμφιβολία σε κάποιες χώρες του εξωτερικού όπου εν αντιθέσει με την δική μας χώρα η προστασία της ζωής των πολιτών από αυτήν την μάστιγα είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της κοινωνίας και της πολιτείας με αποτέλεσμα να έχουν συγκρατήσει το ανθρώπινο κόστος σε επίπεδα θεαματικά χαμηλότερα από τα δικά μας χωρίς εντούτοις να εφησυχάζουν. Είναι αδύνατο να μην επηρεαστεί κάποιος από τις σοκαριστικές αυτές σκηνές οι οποίες περιγράφουν πολύ ρεαλιστικά μια εφιαλτική πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται χιλιάδες φορές κάθε μέρα που περνάει. Οφείλουμε να κάνουμε τον κάθε άνθρωπο να αποκτήσει επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να αφυπνισθούν χωρίς να σοκαριστούν. Επομένως, δεν θα πρέπει να διστάζουμε να προβάλλουμε όσο γίνεται συχνότερα αυτά τα αποκαλυπτικά βίντεο που ευτυχώς κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Θα ήταν ευχής έργο αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποφάσιζαν ή υποχρεώνονταν να προβάλλουν μερικά από αυτά τα αριστουργήματα κοινωνικής διαφήμισης σε καθημερινή βάση. Τι ακριβώς είναι αυτό που τους εμποδίζει να το κάνουν;Πάλι καλά που έχουμε πλέον στην εποχή μας την σημαντική εναλλακτική δυνατότητα να μπορούμε να προβάλλουμε έστω και σε πολύ μικρή κλίμακα μέσα από τα social media αυτά τα μηνύματα, και να εστιάσουμε ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ως χρήστες των δρόμων δεν επιδεικνύουν την προσοχή και την υπευθυνότητα που απαιτείται. Ίσως αυτή να είναι η μόνη τους ευκαιρία να αποφύγουν μια τραγωδία… Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αφυπνισθεί. Δεν έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα και να αμβλύνουμε την εικόνα του προβλήματος – αυτό που κατά κόρον γίνεται μέχρι σήμερα. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι την πολύ δυσάρεστη αλήθεια. Η ημέρα μνήμης για τα θύματα της ασφάλτου μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για επικοινωνιακή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν παύει όμως να είναι παρά μόνο μία μέρα στη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου.

Για όλους εμάς που θεωρούμε καθήκον μας να υπηρετήσουμε αυτόν τον σκοπό, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε κάθε μέρα του χρόνου ημέρα μνήμης έστω για λίγο – όπως εσείς με υποδειγματικό τρόπο κάνετε για χρόνια – και να προσφέρουμε λίγα λεπτά από τον χρόνο μας για να στηρίξουμε τον αγώνα ενάντια στην φοβερή αυτή μάστιγα. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους όσους έχουν την ευαισθησία και το ψυχικό σθένος να το κάνουν.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Η σελίδα της Βρετανικής THINK: ΕΔΩ 

και μερικά ενδεικτικά ενδιαφέροντα βίντεο της: Για την Ταχύτητα 

Για την κούραση 

Για την οδήγηση μοτό

Εφηβοι 

Η σελίδα της Αυστραλιανής TAC: ΕΔΩ

και μερικά ενδεικτικά ενδιαφέροντα βίντεο της: Για την Ταχύτητα 

Για την Ταχύτητα 

Για την Ταχύτητα – 10 km λιγότερο

Ποτό & Οδήγηση

Νέοι Οδηγοί 

Για την Ταχύτητα – έλλειψη προσοχής 

 Για την Ταχύτητα 

Για την απόσπαση προσοχής 

Βίντεο για την Ταχύτητα της αστυνομίας του Winnipeg (Καναδάς) 

Βίντεο για την Ταχύτητα Transport Agency (Νέα Ζηλανδία) 

Για το Σεβασμό στο Δρόμο Department of Environment (UK) 

Σημείωση SOSΤροχαία Εγκλήματα: Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω βίντεο έχουν δημιουργηθεί από κρατικές ή ελεγχόμενες από το κράτος υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Νέα Ζηλανδία, χώρες με πολύ μικρότερο αριθμό θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων συγκριτικά με την Ελλάδα, χώρες όπου σε αντίθεση με την Ελλάδα η πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων θεωρείται υπευθυνότητα του κράτους.

Advertisements