Ετικέτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο στις 2 Αυγούστου, στην περιφέρεια με την πρόεδρο Ελένη Καρύδη και μέλη του Δ. Σ Μάνθα Ζιώγου, Στέργου Γιώργο Διοικητή της Τροχαίας Ρόδου, την Νομική Σύμβουλο Κακκιού Καθολική και Πάνο Βενέρη μέλος της επιστημονικής ομάδας της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, παρουσία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για θέματα οδικής ασφάλειας Κάλλιστου Διακογεωργίου και υπηρεσιακών παραγόντων, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια.025

Στόχος της συνάντησης μας, η οδική ασφάλεια στην περιοχή μας, με όραμα το Vision Zero ( κανένας νεκρός από τους τροχούς) και του παγκόσμιου στόχου SaveKidsLives with road safety 2020 που στοχεύει στην ασφαλή μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο και συμπεριλαμβάνει πέντε δράσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με στόχο την μείωση των τροχαίων 50%.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια και το οδικό δίκτυο.

Μέσα από τη συζήτηση αποτυπώθηκε η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής για την βελτίωση του οδικού δικτύου και στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχουν να περιοριστούν δραστικά τα τροχαία στη Ρόδο και στο σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι δείκτες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα όπως είχε τονίσει η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στο έγγραφο που απέστειλε στην Περιφέρεια και στο Δήμο στις 6 Ιουλίου 2016.

Από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ανακοινώθηκε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με του Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη του οδικού άξονα νέας εισόδου πόλης της Ρόδου που θα συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη της Ρόδου (στο ύψος του Νοσοκομείου) και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το έργο αυτό είναι έργο πνοής για το νησί διότι θα παρακάμπτει με ασφάλεια και ταχύτητα το αντίστοιχο υπερφορτωμένο επαρχιακό δίκτυο. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια για την ολοκλήρωση του περιμετρικού δακτυλίου της πόλης της Ρόδου έτσι ώστε οι δυο νέοι αυτοί οδικοί άξονες να μπορέσουν να «κουμπώσουν» για την καλύτερη λειτουργία τους.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό της διαχωριστικής νησίδας της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου και θα καταβληθεί προσπάθεια στην ίδια ανάθεση να συμπεριληφθεί και η συντήρηση της οριζόντιας σήμανσης (διαγραμμίσεις κλπ).

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε ότι η Περιφέρεια προχωρά στη μελέτη και κατασκευή ασφαλούς κυκλοφοριακής σύνδεσης (πιθανότατα με κυκλικό κόμβο) στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Ρόδου – Αεροδρομίου με τον επαρχιακό δρόμο προς τους Τρεις, στο ύψος της Ιξιάς. Η διασταύρωση αυτή έχει σήμερα μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και η νέα μελετώμενη ρύθμιση θα συμβάλει στην άρση της.

Ανακοινώθηκε τέλος ότι με δαπάνες της Περιφέρειας χρηματοδοτήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης σύγχρονων ραντάρ ελέγχου ταχύτητας σε καίρια σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, έτσι ώστε σε συνεργασία με την Τροχαία να γίνεται αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ. Από την πλήρη εφαρμογή της δράσης αυτής αναμένονται θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των παραμέτρων της οδικής ασφάλειας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε την αναγκαιότητα να στελεχωθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής μας με προσωπικό καθώς το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται και χρειάζεται αστυνόμευση στους δρόμους . Διευκρίνισε δε ότι, δεν απευθύνεται στην ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, αλλά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρά τα επαναλαμβανόμενα υπομνήματα, συνεχίζει να αγνοεί το πρόβλημα.

Ανακοίνωσε το νέο φωτισμό που θα διαθέτει ο κεντρικός οδικός κόμβος του Φαληρακίου και ότι βασίζεται στις τελευταίες ευρωπαϊκές σύγχρονες προδιαγραφές στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος.

H Ελένη Καρύδη ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι προτάσεις που κατατέθηκαν από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στην Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής στην συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου 2016, έχουν συμπεριληφθεί στο πόρισμα της ως προτάσεις. Επίσης πρότεινε την ευρεία επιθεώρηση του οδικού δικτύου από ομάδα έμπειρων ελεγκτών οδικής ασφάλειας να επικαιροποιούνται για να έχουμε ορθές βάσεις δεδομένων καθώς και την δημιουργία Μητρώου οδών που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τη τη σήμανση, το φωτισμό, τα χαρακτηριστικά του οδοστρώματος και αρχείο οδικών δυστυχημάτων.

Στόχος μας η ανάπτυξη της αίσθησης του επείγοντος για την οδική ασφάλεια και την μείωση των τροχαίων στην περιοχή μας.

Advertisements