Ετικέτες

 Είναι γνωστό πως στις οικογένειες των θυμάτων των τροχαίων δεν δίδεται καμιά υπεύθυνη πληροφορία απ τις αρχές για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μετά το συμβάν. Οι ίδιες ευρισκόμενες στην πρώτη φάση ενός βαρύτατου πένθους αν υπάρχει θάνατος ή μια τεράστιας αναστάτωσης σε όλα τα επίπεδα αν υπάρχει τραυματισμός, το τελευταίο πράγμα με το οποίο επιθυμούν αλλά και είναι ικανές να ασχοληθούν είναι τα δικαστικά θέματα.

Αυτή είναι μια πολύτιμη «λεπτομέρεια» για τους υπευθύνους των τροχαίων εγκλημάτων και όσους έχουν στο πλευρό τους.

Τον τελευταίο καιρό στο θέμα των αστικών αποζημιώσεων αυξάνονται συνεχώς οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί. Είτε χωρίς να γίνει καν δικαστήριο, είτε μετά την εκδίκαση της πρωτόδικης απόφασης από το Αστικό δικαστήριο. Ακόμα και στη δεύτερη περίπτωση τα προτεινόμενα στα θύματα ποσά αποζημίωσης είναι αισθητά κατώτερα ακόμα και των αποφάσεων των δικαστηρίων και φυσικά ποσά που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτά που οι ασφαλισμένοι καταβάλουν για να υπάρχει ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση τροχαίου συμβάντος..

Πολλές οικογένειες αποδέχονται ένα τέτοιο συμβιβασμό με τις σκόπιμες διαδόσεις περί επερχόμενης χρεοκοπίας της ασφαλιστικής εταιρείας να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο σε μια τέτοια απόφαση. Φυσικά μια τέτοια πράξη αποτελεί προσωπική/οικογενειακή επιλογή. Από την μεριά μας θεωρούμε ότι με βάση την υπάρχουσα εμπειρία είναι καλύτερο για τα θύματα να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες προσφυγής σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης. Αυτό βέβαια είναι συνήθως εξαιρετικά μακρόχρονο.

Να επισημάνουμε εδώ πως σε περίπτωση εξωδικαστικού συμβιβασμού ή αποζημίωσης τους πριν την ολοκλήρωση του ποινικού δικαστηρίου πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τι υπογράφουν.

Καλό είναι στις σχετικές «εξοφλητικές αποδείξεις» να αναφέρεται ρητά πως «δεν παραιτούνται του δικαιώματος να παραστούν ως πολιτική αγωγή στο ποινικό δικαστήριο» διαφορετικά κινδυνεύουν στο ποινικό δικαστήριο να αποβληθούν οι δικηγόροι τους και να εξεταστούν μόνο οι συγγενείς ως μάρτυρες την στιγμή που ο κατηγορούμενος θα έχε φυσικά τον δικηγόρο του.

Στα τυποποιημένα κείμενα που εκδίδουν ως εξοφλητικές αποδείξεις οι ασφαλιστικές εταιρίες  ενώ δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο θέμα, η νομική τους ερμηνεία  από τα δικαστήρια είναι πως η οικογένεια του θύματος παραιτήθηκε από το δικαίωμα της Πολιτικής Αγωγής. Θα μπορούσε κανείς να απορήσει γιατί οι ασφαλιστικές εταιρίες πέραν της διασφάλισης των οικονομικών τους συμφερόντων, δηλαδή της απόδοσης της ελάχιστης αποζημίωσης στα θύματα γιατί εμπλέκονται στην προστασία του υπευθύνου φροντίζοντας να μην έχει απέναντι του δικηγόρους στην ποινική διαδικασία ή γιατί οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τα θύματα δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς συστήνοντας στα θύματα να υπογράψουν τέτοια κείμενα τους οδηγούν στην απόσυρση απ την ποινική διαδικασία. Αλλά έχοντας υποστεί το ανεπανόρθωτο δεν μας έμεινα πλέον απορίες,

Δείτε σχετική απόδειξη που παρά τις διαβεβαιώσεις ασφαλιστικής και δικηγόρου οδήγησε στην αποβολή της Πολιτικής Αγωγής σε υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου με θύμα μοτοσικλετιστή.  IMG