Ετικέτες

Χρονογράφημα Εφημερίδα των Συντακτών 27/6/2016

          Συντάκτης: Πέτρος Μανταίος

Κυκλοφοριακό- τροχαίαΘα μπορούσε να το πει κανείς και βιογραφικό δημίου!

Με τι συστατικά προσλαμβάνονταν κάποτε οι δήμιοι;

Τον καιρό που υπήρχαν ακόμα δημόσιες εκτελέσεις με απαγχονισμούς και αποκεφαλισμούς.

Ηταν μάλιστα δημόσια θεάματα λαοφιλέστατα∙ κάποια μπαλκόνια, πέριξ της πλατείας της γκιλοτίνας, στο Παρίσι, ήταν περιζήτητα και πανάκριβα!

Με τι συστατικά, αλήθεια, προσλαμβάνονταν οι δήμιοι;

Υποθέτω ότι ένα από τα βεβαιωμένα «προσόντα» τους θα ήταν η αναλγησία: φράγκο δεν έδιναν για την αγωνία, τον τρόμο του άλλου και των συγγενών του μπροστά στο θάνατο∙ αν έδιναν, αν έτρεμε λίγο το μάτι ή το χείλι τους, δεν θα προσλαμβάνονταν ως δήμιοι.

Τα γράφω αυτά, με αφορμή δύο εκδικάσεις τροχαίων δυστυχημάτων, που γίνονται αύριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με επικρεμάμενο κίνδυνο παραγραφής λόγω συνεχιζόμενης απεργίας δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορεί ο δραστήριος Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», που με επιμονή, σταθερότητα και πόρους μόνον από μέλη και φίλους, έχει, νομίζω, αλλάξει, έστω ελάχιστα, τα δεδομένα, τη σχέση πολιτείας και κοινωνίας με το τροχαίο δυστύχημα και έγκλημα.

Στην πρώτη περίπτωση, της Αθήνας, εκδικάζεται πρωτοδίκως φόνος μοτοσυκλετιστή (Νίκος Μπουρνάς), 9.1.2015, Μαρκόπουλο Ωρωπού, από οδηγό που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα.

Στη δεύτερη περίπτωση (αυτή που μου προκάλεσε τα… «προσόντα» δημίων!), εκδίκαση, Εφετείο Θεσσαλονίκης:

Στις 14.6.2009, δικηγόρος που οδηγούσε μεθυσμένος Porsche Cayenne πέφτει σε ΙΧ και σκοτώνει δύο άτομα, το ένα η 22χρονη φοιτήτρια Ιωάννα Καλεσοπούλου.

Υπότροπος ο δράστης! Εχει στα οδηγικά/εκτελεστικά «προσόντα» του νεκρή 50χρονη (1999).

Για τους δύο φόνους του 2009 καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση (αγνοώ πόση εξέτισε), όμως μη ληφθέντος υπόψη στο σκεπτικό της απόφασης (οιονεί μη διαπραχθέντος!) του προηγούμενου φόνου.

Ο ίδιος, δύο χρόνια μετά τον διπλό φόνο του 2009, εξετέθη υποψήφιος σύμβουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Τι προσόντα, αλήθεια, θα έπρεπε να διαθέτει ΣΗΜΕΡΑ ένας δήμιος…

Advertisements