Ετικέτες

Ήρωας κοντεύει να γίνει νεαρός ιδιώτης, κάτοικος Μπέο-γκραντ (πρώην Βόλος) που αποφάσισε να τιμωρήσει το Δημόσιο γιατί του έκοψε κλήση η Τροχαία! (ΕΔΩδιαβάστε τα σχόλια των αναγνωστών). Πήγε να πληρώσει την κλήση με οτι μικρότερο διέθετε σε κέρματα ταλαιπωρώντας υπαλλήλους και εξυπηρετούμενους στα ΕΛΤΑ. Οτι και να πούμε είναι λίγο. Αν σε άλλες χώρες, με άλλα προβλήματα ανθούν οι βομβιστές αυτοκτονίας εδώ φύονται ιδιώτες κερ(μ)ατοφόροι τιμωροί εκδικητές της ασφάλτου..

Το ρεπορτάζ 

«Κλήση της τροχαίας ύψους 200 ευρώ σε κέρματα του ενός, δύο και πέντε λεπτών του ευρώ, πλήρωσε νεαρός, σε γκισέ στα ΕΛ.ΤΑ. του Βόλου. Ηθελε να τιμωρήσει το ελληνικό δημόσιο ταλαιπωρώντας το, φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον των υπαλλήλων, που στη θέα του «βουνού» των κερμάτων… σάστισαν. Και φαίνεται να το πέτυχε: τέσσερα άτομα μετρούσαν επί δύο ώρες τα «φραγκοδίφραγκα».

Το περιστατικό έγινε προχθές, στις τέσσερις περίπου το απόγευμα. Στο κεντρικό υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. ήταν δύο υπάλληλοι πίσω από τα γκισέ και κόσμος που περίμενε να εξυπηρετηθεί. Ανάμεσά τους και ο νεαρός. Πήρε χαρτί προτεραιότητας, περίμενε υπομονετικά και μόλις έφθασε μπροστά στο γκισέ των ΕΛ.ΤΑ. «πήρε το αίμα του πίσω».

Παρέδωσε στην υπάλληλο την κλήση που βεβαίωσε εις βάρος του η Τροχαία για παράβαση και δήλωσε ότι θα πληρώσει σε ψιλά. Η υπάλληλος δεν φανταζόταν τι ψιλά εννοούσε ο νεαρός. Οταν είδε τη σακούλα του σούπερ μάρκετ γεμάτη με μονόλεπτα, δίλεπτα και πεντάλεπτα, σάστισε. «Γιατί ρε φίλε μου το κάνεις αυτό;», φέρεται να ρώτησε με απόγνωση η υπάλληλος. «Τιμωρώ το ελληνικό δημόσιο ταλαιπωρώντας το», φαίνεται να της απάντησε ο νεαρός σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η υπάλληλος έκανε μία ακόμη προσπάθεια, ζητώντας από το νεαρό να επιστρέψει την επομένη το πρωί, οπότε και περισσότεροι υπάλληλοι βρίσκονται στο κατάστημα για να μπορέσει να γίνει η καταμέτρηση. Ο νεαρός αρνήθηκε, καθώς έληγε η προθεσμία των 10 ημερών, διάστημα στο οποίο είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει το μισό χρηματικό ποσό του προστίμου. Η υπάλληλος, βγήκε από το γκισέ, πήρε τη σακούλα με τα νομίσματα και τα άδειασε πάνω στο τραπέζι που υπάρχει μπροστά από τα ταμεία για την εξυπηρέτηση των πελατών. Αρχισε να τα μετρά ένα – ένα μαζί με το νεαρό. Κατά την καταμέτρηση προέκυψαν διαφορές. Φώναξαν ενισχύσεις. Ηρθαν δύο ακόμη άτομα και όλοι μαζί μετρούσαν μονόλεπτο το μονόλεπτο τα χρήματα μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 200 ευρώ. Επί δύο ώρες, τέσσερα άτομα μετρούσαν μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό και όλοι μαζί να πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει χρηματική διαφορά.» (Ταχυδρόμος Μαγνησίας, 9-4-2016)

Ασήμαντες λεπτομέρειες 

α) ήθελε να πληρώσει το πρόστιμο εντός του δεκαημέρου για να επωφεληθεί της κατά 50% έκπτωσης που παρέχει το κράτος

β) άρα το αρχικό ποσόν της κλήση; ήταν 400 ευρώ που εξέπεσε σε 200

γ) Πρόστιμο 400 ευρώ επιβάλλεται για τις παρακάτω «ασήμαντες»  παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. (ο κατάλογος δεν ειναι πλήρης):

1)σε επαγγελματία οδηγό (φορτηγό ή λεωφορείο) εφόσον οδηγεί χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας.  2)Παράνομη απόθεση, εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένου σε δρόμο.  3)Να έχει χύσει πάνω στο δρόμο λάδι ή νερό ή ασβέστη, με αποτέλεσμα να γίνει αυτός ολισθηρός για οδηγούς ή πεζούς.  4)Απόρριψη υλικών άχρηστων ή μπάζων επί της οδού από έργα και μη σήμανση έργων επί οδών  5)Κατάληψη οδοστρώματος-πεζοδρομίου (καρέκλες-τελάρα κλπ)  6)Κατάληψη πεζοδρομίου με οικοδομικά υλικά  7)Να μην έχει περάσει απο τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ). Στέρηση δελτίου Τεχνικού Ελέγχου πλην φορτηγών.  8)Έλλειψη απογραφής και ταξινόμησης μηχανοκίνητου οχήματος (πλην φορτηγών). (ο κατάλογος δεν είναι πλήρης).

Σε ποια από τις παραβάσεις είχε υποπέσει ο ιδιώτης τιμωρός που αποφάσισε να τιμωρήσει (με έκπτωση 50%) το κράτος δεν αναφέρεται. Ούτε αν σαν σύγχρονος ελληνάρας γνωρίζει πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι, των οποίων πιθανότατα θα  διατείνεται πως αποτελεί φυσική συνέχεια, συσχέτιζαν τον ιδιώτη με κάποια σοβαρή διανοητική καθυστέρηση, γεγονός που οδήγησε και στην ανάλογη σημασία της λέξης idiot σε άλλες γλώσσες.

Advertisements