Ετικέτες

"Burnout" Δημήτρης Μιχαλάκης

«Burnout», Δημήτρης Μιχαλάκης

Ένας κύκλος με έξι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σεμινάρια που αφορούν την πόλη μέσα στην κρίση και την κρίση μέσα στην πόλη θα πραγματοποιηθεί από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στην Αθήνα από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαΐου. Τα Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο Τ101 της Σχολής Αρχιτεκτόνων- Κτίριο Τοσίτσα, 1ος όροφος, απογεύματα Δευτέρας και ώρα 18.30 -20.30.(αναλυτικό πρόγραμμα παρακάτω).

Όπως επισημαίνουν οι οργανωτές:

Διανύοντας ήδη έξι χρόνια παρατεταμένης, πολυεπίπεδης και επιδεινούμενης κρίσης, είναι φανερό ότι τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας δεν αποτελούν εργαλεία για την αντιμετώπιση της. Στις πόλεις, όπως πολλοί/ές ερευνητές και ερευνήτριες έχουν υποστηρίξει, η λιτότητα “δαγκώνει”.

Παράλληλα, οι σφαίρες προέλευσης ή επιρροής του φαινομένου που αντιλαμβανόμαστε συνολικά ως “κρίση” είναι πολλές και ως εκ τούτου συχνά συσκοτίζονται από αυτό που είναι αντιληπτό ως η “οικονομική και πολιτική κρίση”. Ειδικά στην Αθήνα, ο τρόπος που εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κρίση, αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο φαινόμενο με συνιστώσες που είναι τόσο παγκόσμιες ή ευρωπαϊκές, όσο και αποκλειστικά τοπικές, και υπάρχουν χαρακτηριστικά της Αθήνας και της ελληνικής κοινωνίας που ενδέχεται να συνδέονται τόσο με τα αίτια όσο και με τα αποτελέσματα της κρίσης. Παρά την ένταση και την κρισιμότητα αυτής της διαπίστωσης, όμως, η αστική καθημερινότητα και οι διασυνδέσεις πόλης και κρίσης σπάνια απασχολούν την δημόσια συζήτηση. Ως αποτέλεσμα, η βιωσιμότητα της πόλης και η αυξανόμενη χωρο-κοινωνική πόλωση περνούν σε δεύτερη μοίρα, αν και διαγράφουν ένα σύνολο ερωτημάτων που σήμερα είναι πιο κρίσιμα από ποτέ.

Ο κύκλος αυτός σεμιναρίων στη σχολή Αρχιτεκτόνων επιδιώκει να θέσει τα ζητήματα της πόλης στο επίκεντρο του προβληματισμού, εμπλέκοντας τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και ένα ευρύτερο κοινό. Θα θέλαμε να αποτελέσει, έτσι, έναυσμα για σκέψη και να συμβάλει στη διεύρυνση της συζήτησης καθώς και σε ορισμένες ερευνητικές και κοινωνικές διεργασίες σε εξέλιξη.”

Από την πλευρά μας να σημειώσουμε πως είναι παράδοξο (αλλά όχι ασυνήθιστο) στο σεμινάριο για “Το ζήτημα της Βίας στην Πόλη” να απουσιάζει το ζήτημα της αυτοκινητιστικής βίας, που στα χρόνια της κρίσης αυξάνει συνεχώς και τα αποτελέσματα της ιδιαίτερα σε επίπεδο θανάτων και τραυματισμών παράγονται ολοένα και περισσότερο μέσα στην πόλη. Ίσως αυτή η απουσία να  είναι ακόμα ένας λόγος για να πάμε.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ

ΠΟΛΗ ΚΡΙΣΗ ΕΞΟΔΟΣ - Αντίγραφο

Advertisements