Ετικέτες

Η 11η Φεβρουαρίου έχει οριστεί πανευρωπαικά ως η ημέρα του αριθμού 112 (ΕΔΩ). Κάθε χρόνο λοιπον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Γενικη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 11/2 θα υπενθυμίσουν με ανακοινώσεις του την χρησιμότητα του αριθμού και θα μεμφθούν τους ‘Ελληνες πολίτες των οποίων μολις το 1/3 γνωρίζει την ύπαρξη του αριθμού …

Φετος μας πληροφορούν οτι ξεκινανε και καμπάνια «ευαισθητοποίησης» για να ενημερώσουν τους «αναισθητους»για την ύπαρξη και λειτουργία του.

Υπενθυμίζουμε ότι το 112 υιοθετήθηκε στην Ευρώπη από το 1991 και ξεκίνησε να λειτουργεί και στην Ελλάδα από το 1999. Με μια μικρη «διαφορά». Πανευρωπαικά στόχευε να αντικαταστήσει το σύνολο των αριθμών έκτακτης ανάγκης, πράγμα που έγινε σε παρα πολλές χώρες. Στην Ελλάδα αποτέλεσε έναν ακόμα αριθμό εκτακτης ανάγκης, που παρα την δυνανατότητα εντοπισμού του σημείου κλήσης, εξακολουθεί να λειτουργει σαν τηλεφωνικό κέντρο που παραπέμπει στις άλλες υπηρεσίες. Ετσι αντι κάποιος να καλέσει το 100 ή το 199 μπορεί νακαλέσει το 112 που στη συνέχεια θα τον συνδέσει με το 100 ή το 199…

Ας θυμηθούμε μερικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης που ισχύουν στην χώρα μας:

1056  Γραμμή για τα Παιδιά SOS  

116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά

100 Αστυνομία

166  ΕΚΑΒ

199    Πυροσβεστική

112 Πανευρωπαικός Αριθμός Επειγόντων

Στο βαθμό που δεν υπάρχει καμια ουσιαστική προσπάθεια ενοποίησης των φορέων αντιμετώπισης του επείγοντος το 112 στη χώρα μας ουσιαστικά θα υπολειτουργεί και δεν θα υλοποιεί τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε. Ανάμεσα σ ένα πλήθος αριθμών κάποιοι πολίτες θα θυμούνται κι αυτό.

Περισσότερο θα χρησιμοποιείται από Ευρωπαίους τουρίστες που έχουν εξοικιωθεί πλέον με την χρήση του σαν μοναδικου αριθμού στη χώρα τους.

Ακόμα και οι διάφορεςυπηρεσίες των επειγόντων εξακολουθουν και θα εξακολουθούν όσο η κατάσταση παραμένει στο ίδιοεπίπεδο να προτιμούν ο κόσμος να απευθύνεται απευθείας σ αυτές.

Απ όσο γνωρίζουμε το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία καλουν τους πολίτες να απευθύνονται στο 116, το 199 και το 100 αντίστοιχα και όχι στο 112. Παράλληλες υπηρεσίες, κατι σαν παράλληλο σύμπαν.

Αχρείαστες να είναι. Αλλά δυστυχώς δεν είναι.

Αντι για ενημέρωση των πολιτών μήπως μια προσπάθεια για την συντονισμένη από κοινου λειτουργία αυτών των υπηρεσιών θα ήταν σημαντικότερη; (Περισσότερα: ΕΔΩ)                                                                                              ekab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12/2/2016: Την επόμενη του εορτασμού του 112, τα site του ΕΚΑΒ και τις Πυροσβεστικής και οι αριθμοί κλήσης που έχουν για να καλούν οι πολίτες.

Advertisements