Ετικέτες

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Νοεμβρίου 2015, στο δρόμο  Σκάλα – Βλαχιώτη Λακωνίας μια ΒΜW που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα χτύπησε από πίσω ένα ATOS στο οποίο επέβαιναν δύο γυναίκες και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η 44χρονη συνοδηγός έχασε την ζωή της ενώ η οδηγός εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. dystyx1

Την επόμενη μέρα ο δράστης, που είχε αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες παραδόθηκε στην αστυνομία αφού ήδη ο συνοδηγός του είχε συλληφθεί στο σπίτι του.

Όπως αποκαλύφθηκε είναι ο δέυτερος φόνος που προκαλέι οδηγώντας. Πέντε χρόνια πρίν είχε σκοτώσει έναν άλλον άνθρωπο στους Μολάους και  η δίκη για αυτή την υπόθεση έχει γίνει μόλις ένα μήνα πρίν.

Συμφωνα με τις πληροφορίες του τύπου, για το νέο φόνο  στο δράστη απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες «ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκατέλειψη θυμάτων και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια».  Ανοίγει έτσι ο δρόμος ο καθ υποτροπήν «αμελής» δράστης να αφεθεί ελεύθερος και να του επιτραπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο με την άδεια οδήγησης του.

Αναρωτιέται κανείς ως που θα φτάσει αυτός ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εγκληματιών οδηγών και η περιφρόνηση της ανθρώπινης  ζωής.  Γνωρίζουμε ότι  ό δράστης των δύο φόνων στη Λακωνία δεν είναι ο μόνος που κυκλοφορεί. Είναι ευρέως γνωστό ότι στο Ηράκλειο Κρήτης κυκλοφορεί νομιμότατα με την άδεια οδήγησης του άνθρωπος που έχει σκοτώσει τρείς ανθρώπους σε τρία διαφορετικά τροχαία. Δεν γνωρίζουμε αλλα πολύ πιθανόν σ αυτή τη χώρα που ζούμε να κυκλοφορούν κι άλλοι με ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση της αμνήστευσης του τροχαίου εγκλήματος συμβάλει τα μέγιστα στο να παραμένει σταθερά η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και βαριών τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.

Το ζήτημα της  Άδειας Οδήγησης στη χώρα μας έχει την ίδια διάσταση που έχει το δικαίωμα στην οπλοφορία στις ΗΠΑ. Κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να το θίξει.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα ζητάει την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τους οδηγούς που έχουν προκαλέσει θάνατο ή βαρύ τραυματισμό.

Τίποτα ιερότερο από τη Ζωή.

Δεν υπάρχουν μονο φυσικοι αυτουργοί αλλά και ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων που πραγματοποιούνται στους δρόμους.

Η άμεση απελευθέρωση των δραστών, η μη στέρηση της άδειας οδήγησης, ο χαρακτηρισμός «αμέλεια» για κάθε παράβαση στο οδικό δίκτυο, οι αλεπάλληλες αναβολές, η διατίμηση της ανθρώπινης ζωής στην ποινή μερικών μηνών φυλάκισης, πάντα με τριετή αναστολή, αποτελουν το γόνιμο έδαφος για τη μετατροπή των δρόμων σε σφαγεία και για την απογείωση του φιλοτομαρισμού και της αντικοινωνικότητας με την εγκατάλειψη των θυμάτων.

Να σταματήσουν τώρα οι υποκριτικές «ευχές» αυτό το θύμα να είναι το τελευταίο.

Γιατί αυτοί που τα λένε γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε αυτός ο δράστης να μην είναι ο τελευταίος.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα, έχει ήδη ζητήσει και, περιμένει απάντηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για μια συνάντηση όπου θα συζητηθούν επι της ουσίας στο σύνολο τους οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις (όπως αυτή της αφαίρεσης της Αδειας Οδήγησης) αλλά και η μη εφαρμογή των νόμων που ήδη υπάρχουν και η επιλεκτική εφαρμογή των ηπιότερων διατάξεων στις περιπτώσεις φόνου στην άσφαλτο.

Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2015

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Tροχαία Εγκλήματα

Advertisements