Ετικέτες

Από την Παρασκευή 25  εως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR).

Η συνέλευση πραγματοποιηθηκε στις αιθουσες του ξενοδοχείου Τhon EU με την φροντίδα των  οργανώσεων από το Βέλγιο  PEVR  (Parents d’ Enfants Victimes de la Route- Γονείς Παιδιών Θυμάτων του Δρόμου), APPER (Association de Parents pour la Protection des Enfants sur la Route – Ενωση Γονέων για την Προστασία των παιδιών στο Δρόμο)  και RondPunt (Κυκλικός Κόμβος).

Συμμετείχαν συνολικά αντιπρόσωποι 29 οργανωσεων από 21 ευρωπαικές χώρες, ανάμεσα τους και εκπρόσωποι της ΕΥΘΥΤΑ – Ρόδου, της You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης και του SOS Τροχαία Εγκλήματα από την Ελλάδα.

Η Συνέλευση επικεντρώθηκε στο θέμα  Δικαιοσύνη, ξεκινώντας με μια ανοικτή συνδιασκεψη με θέμα την επερχόμενη Ευρωπαική Οδηγία για «τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκλημάτων (2012/29/ΕU). Η συμμετοχή  ήταν μεγάλη όπως και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ενώ αρμόδια στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής (DirectorateGeneral for Justice and Consumers (DG JUST), Directorate on Criminal Justice) συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά πως τα θύματα των τροχαίων πρέπει να θεωρούνται θύματα εγκληματικής επίθεσης και να συμπεριλαμβάνονται σ αυτους που αφορά η οδηγία.

Οπωσδήποτε οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται σε Ευρωπαικό επίπεδο η προσπάθεια συντονισμού και εφαρμογής από τα κρατη μέλη αποφάσεων που αφορούν μια κοινη στάση ιδιαιτερα στα θέματα  Δικαιοσύνης είναι απελπιστικά αργοί.  Ωστόσο η για πρώτη φορά ένταξη εστω στο επίπεδο της συζήτησης των θυμάτων τροχαίων στα θύματα εγκλημάτα ενισχύει αποφασιστικά την προσπάθεια που η Ομοσπονδία Θυματων τροχαίων Δυστυχημάτων καταβάλει εδώ και χρόνια για να σταματήσει να υπάρχει χωριστή νομοθεσία και να μη θεωρούνται τα τροχαία εγκλήματα (και μαλιστα στο σύολο τους όπως σήμερα) ως ανθρωποκτονίες από αμέλεια αλλα να έχουν την αντιμετώπιση όλων των ανθρωποκτονιών.

Ενισχυτικά στις απόψεις μας  παρενέβησαν όλοι οι παρευερθέντες καλεσμένοι:  ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου  κος Félix Braz,  που ατην την περιοδο προεδρεύει στην Ευρωπαική Ενωση, ο   κος Jo Vandeurzen, υπουργός Πρόνοιας, Δημόσιας Υγείας και Οικογένειας του Βελγίου ( Flemish Region), και εκπρόσωπος του υπουργού Μεταφορών του Βελγίου (Wallon Region).

Από την μερια της Ομοσπονδίας έγινε αναλυτική παρουσία της υπάρχουσας κατάστασης και των προτάσεων πάνω στην Οδηγία τόσο από τον πρόεδρο της κοr Jeannot Mersch, όσο και από σειρά νομικών μελών των βέλγικων οργανώσεων της αλλα και από το σύνολο των μελών της.

Το θεμα της Δικαιοσύνης κυριαρχησε και τις επόμενες ημέρες με θέματα πέρα από την Οδηγία όπως η προσπάθεια υιοθέτησης ενός κοινου πανευρωπαικού πλαίσιου διεκδικήσεων που θα ενισχύσει την πρόληψη. Ενδεικτικά συζητηθηκε η αναγκη ενός κοινου Ευρωπαικού  ορίου ταχύτητας, ενός κοινου Ευρωπαικου ορίου για το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα με σαφής τασεις καθόδου από τα σημερινά απαράδεκτα επίπεδα και μηδενικό όριο για τους νέους οδηγούς κα. Είναι σημαντικό πως τις προτάσεις αυτές υποστήριξαν με θέρμη εκπρόσωποι από χωρες όπως η Γερμανία (οπου δεν υπάρχει όριο ταχυτητος) και το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου το όριο αλκοολ στο αίμα ( 0.8)  είναι μεγαλύτερο από ότι στις περισσότερες χώρες (0.5).

Αναλυτικα στοιχεία και κείμενα θα αναρτηθούν σύντομα στο www.fevr.org και ορισμένα θα μεταφραστούν και θα δημοσιοποιηθουν από μας.

Η επόμενη Γενική Συνέλευση της FEVR θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Λισαβόνα.

Advertisements