Ετικέτες

Η επιτροπή κατοίκων Κενάν Μεσαρέ ξεκίνησε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα της αστικής συγκοινωνίας και για τη δημιουργία αστικού ποδηλατόδρομου. Παραθέτουμε παρακάτω τα σχετικά ενημερωτικά δελτία και ελπίζουμε οι προσπάθειες των κατοίκων να φέρουν σύντομα αποτελέσματα.

Ιωάννινα, 3-9-2015

ΠΡΟΣ:

  • Δήμος Ιωαννιτών, Υπόψη Δημάρχου κ. Μπέγκα, Αντιδημάρχου κ. Λιόντου και Δ/ντή Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μπρίκου.
  • Περιφέρεια Ηπείρου, Γενική Δ/νση Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, Υπόψη Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και Γενικού Δ/ντή κυρίου Ψημένου.

ΑΙΤΗΣΗ της Επιτροπής Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας

Αξιότιμοι κύριοι.

Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο των τελικών εγγράφων της μελέτης «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ»  η οποία εγκρίθηκε με την ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδρίασή του το 2013.

Η ανωτέρω μελέτη προβλέπει:

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ της διαδρομής της ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ περνά από την οδό Κενάν Μεσαρέ.

Την ίδια περίπου περίοδο που γινόντουσαν οι ανωτέρω ομόφωνες εγκρίσεις κάποιοι γείτονες, ανήμποροι κυρίως και ΑΜΕΑ, πήραν τους δρόμους (πόρτα-πόρτα) και συγκέντρωσαν μερικές εκατοντάδες υπογραφές, τις οποίες κατέθεσαν στον Δήμο, σε ένα ιδιαίτερα παρακλητικό κείμενο με μόνο αίτημα να περάσει το Αστικό και από την τεράστια σε έκταση περιοχή μας όπου κατοικούν χιλιάδες συμπολίτες. Επακολούθησαν και άλλες σχετικές παρακλήσεις προς τον Δήμο χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση ή  απάντηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφθήκαμε την αρμόδια Γ. Δ/νση του Υπουργείου Υποδομών, Συγκοινωνιών και Δικτύων η οποία μας διαβεβαίωσε πως το θέμα θα πρέπει να λυθεί από τον Δήμο και με τη συνεργασία της Περιφέρειας, αν χρειαστεί, να εφαρμοστεί άμεσα η εγκεκριμένη Κυκλοφοριακή Μελέτη.

Παρακαλούμε πολύ για τις δικές σας ενέργειες και τη γραπτή ενημέρωσή μας.

Με εκτίμηση, Για την Επιτροπή Κατοίκων

Ευάγγελος Π. Λιβιτσάνος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Επιτροπής Κατοίκων σχετικά με τη λειτουργία της οδού Κενάν Μεσαρέ και τη δημιουργία του ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ.

Ιωάννινα, 9/9/2015

  • Η Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πιστοποίησης, η Αρχή Πληρωμής και η Ενδιάμεση Αρχή ΕΣΠΑ διαπίστωσαν πως «δεν καλύπτονται απόλυτα οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ» και επέβαλαν περικοπή 25% στον λογαριασμό του έργου «ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ». Προειδοποίησαν πως: «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τίθεται σε κίνδυνο το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου».
  • Από την περασμένη Άνοιξη η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμο στον Δήμο εισηγούμενη Ποινικές Διώξεις στην Εισαγγελία Ιωαννίνων. Απαίτησε να γίνουν οι δέουσες παρεμβάσεις αποκατάστασης της Τεχνικής και Περιβαλλοντικής Νομιμότητας.
  • Πριν ένα μήνα, 13 από τους κατοίκους καταθέσαμε Προσφυγή στους Υπουργούς ΥΠΑΠΕΝ, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών με την οποία ζητάμε την άμεση επίλυση των βασικών προβλημάτων που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη, παράνομη λειτουργία της οδού. Στην προσφυγή συμπεριλαμβάνονται τα κατά καιρούς αιτήματα των 1400 υπογραψάντων συμπολιτών, κατοίκων Κενάν Μεσαρέ και Βογιάνου, με προεξάρχον αυτό των προαναγγελθέντων τροχαίων «ατυχημάτων» και της πιστοποιημένης υποβάθμισης της ζωής μας και της πόλης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ζητήσαμε την ολιγοήμερη διακοπή λειτουργίας της οδού μέχρι να ληφθούν κάποια μέτρα.
  • Στην αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου καταθέσαμε αίτημα για την άμεση εφαρμογή της Κυκλοφοριακής Μελέτης 2013 της πόλης μας που προβλέπει, υποχρεωτικά, η βασική διαδρομή της Αστικής Συγκοινωνίας να γίνεται μέσω της Κενάν Μεσαρέ.
  • Στην Εισαγγελία Ιωαννίνων επαναφέραμε το αίτημα για εκτέλεση της από 18μήνου Εισαγγελικής Παραγγελίας 835/2014 και την άρση των καταστροφικών αποτελεσμάτων μιας εκ των μη σύννομων μελετών του έργου.
  • Οι εκκλήσεις όλων των Ανώτατων Ελεγκτικών Αρχών του κράτους και της ΕΕ προς τον Δήμο ταυτίζονται απολύτως με αυτές των κατοίκων.
  • Παρακαλούμε πολύ τον Δήμο και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες να συνεργαστούμε άμεσα με βάση και τη συμφωνία μας της 15-1-2015 για τη δημιουργία του Αστικού Ποδηλατόδρομου. Η απαιτούμενη δαπάνη είναι μηδαμινή και εξασφαλισμένη.

Εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων

Ευάγγελος Π. Λιβιτσάνος, Κ.Μεσαρέ 15, τηλ. 6937 164257.