Ετικέτες

Η σχολική χρονιά 2014-2015, έληξε για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και 4.065 μαθητές και 400 περίπου εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν και επιμορφώθηκαν για θέματα οδικής ασφάλειας από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.

Η σχολική χρονιά 2014-2015, έληξε για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, επενδύοντας στην οδική ασφάλεια «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» υλοποιώντας με μεγάλη επιτυχία σε 58 σχολεία της Ρόδου και στο νησί της Πάτμου (για πρώτη φορά εκτός Ρόδου), μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για έβδομη χρονιά, με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ( παιδικοί σταθμοί-νηπιαγωγεία-δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια και ΕΠΑΛ).
Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση.
Στην θεωρητική εκπαίδευση υπερτονίστηκε ότι η οδική ασφάλεια αφορά όλους – οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες. Τονίστηκε η σοβαρότητα στο θέμα της υπερβολικής ταχύτητας ως πρώτος παράγοντας πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της απόσπασης προσοχής, της χρήσης κινητού, της κόπωσης, της σημασίας της χρήσης των μέσων προστασίας (ζώνης στο αυτοκίνητο, κράνους, παιδικού καθίσματος, του εξοπλισμού ασφαλείας για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες), της συμπεριφοράς του σώματος κατά τη σύγκρουση, της απόστασης ασφαλείας, της ευγένειας στο δρόμο και εν γένει της προαγωγής για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων-δυστυχημάτων.
Στη βιωματική εκπαίδευση έγινε χρήση τριών νέων ασφαλτοταπήτων προσομοίωση πρότυπου πάρκου κυκλοφοριακής Αγωγής (για το νηπιαγωγείο, για τους μαθητές της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης και τάπητας για την προσομοίωση μέθης με χρήση ειδικών γυαλιών), των πινακίδων του Κ.Ο.Κ αναγγελίας κινδύνου (Κ), ρυθμιστικές (Ρ) και πληροφοριακές (Π), ειδικού εξοπλισμού για την χρήση των ειδικών γυαλιών (γράμματα, εικόνες, αξεσουάρ οχήματος). Χορηγός του βιωματικού προγράμματος, το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου» και University Press.
Χρησιμοποιήθηκαν σκίτσα του Μ. Κουντούρη σε εικόνες με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή σε συνεργασία με την educartoon, τονίζοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο πόσο απαραίτητο είναι να εφαρμόζουμε τον Κ.ΟΚ για να κυκλοφορούμε όλοι με ασφάλεια στο δρόμο.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης διανεμήθηκε στους 4.065 μαθητές :
1) έντυπο υλικό με συμβουλές οδικής ασφάλειας προκειμένου να διαβαστεί τόσο από τους μαθητές και από τους γονείς (χρήση παιδικού καθίσματος, αλκοόλ και οδήγηση, η χρήση του κράνους, οδηγώ με ασφάλεια, κάνουμε το δρόμο φίλο μας, δεν θέλω τα παιδιά μου να είναι θύματα της επιθετικότητας στο δρόμο κλπ). Χορηγός η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
2) οι εκπαιδευόμενοι μαθητές έλαβαν «Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής» για την παρακολούθηση του προγράμματος τα οποία εκδίδει η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Χορηγός η ΒΑΚΑΡ ΑΕ «συνοδηγός στην προσπάθειά μας»
3) Δωρίστηκαν σε όλες τις βιβλιοθήκες των παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων το βιβλίο της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ «Κυκλοφορώ και τραγουδώ» και το βιβλίο « Ασκήσεις στο Δρόμο» της Δώρας Γκουτζιαμάνη και του Μ. Κουντούρη εκδόσεις educartoon.
Χορηγός η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης συμμετείχαν ενεργά, με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους σε σχέση με την οδική παιδεία.

Η άρτια οργάνωση του προγράμματος, η ποιότητα των παρουσιάσεων από τους εξαίρετους εκπαιδευτές- εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Γιάννη Τρούμπα, Μαρία Πυργιαννάκη, Μπακάλης Μάνος, Ζουρούδη Τσαμπίκα, Πεζουβάνη Μαρία, Ευλαβή Κατερίνα, Κορνιλλάκη Κατερίνα, Ψειμάδα Αγγελική, Μπόμπολα Μαρία, Χατζηδημήτρη Κυριακή, Παπασεβαστού Μαρία, έκαναν τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μοναδικές, βασισμένες σε καλές πρακτικές από προγράμματα που υλοποιούνται σε σχολεία της Ε.Ε.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχοντας εδραιωμένη την πεποίθηση πως η Κυκλοφοριακή Αγωγή και η Οδική Ασφάλεια: είναι ζήτημα Παιδείας, θα συνεχίσει τις ενημερώσεις, με επίκεντρο το χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, να είναι αύριο οι νέοι ευαισθητοποιημένοι οδηγοί που μπορεί και να αλλάξουν ακόμη την οδηγική συμπεριφορά και των γονέων τους- πρότυπα για τα παιδιά.
Η συστηματική επιμόρφωση των νέων από μικρή ηλικία, αλλά και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας. Είναι επιτακτική και συνεχής η ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων-δυστυχημάτων.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί:
1) Το Υπουργείο Παιδείας για την έγκριση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία Ν. Δωδ/σου με θέμα την οδική ασφάλεια για έβδομη χρονιά,
2) τους Δ/ντές Δ/νσης και τις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας, Α/θμιας και Β/μιας Εκπ/σης Ν. Δωδ/σου για την υποστήριξη της υλοποίησης των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία,
3) τους Δ/ντές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων των σχολείων που ζήτησαν και υποστήριξαν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία τους,
4) την Τροχαία Ρόδου για την υποστήριξή της, σε δράσεις με μαθητές σε διάφορα σημεία των δρόμων της πόλης μας,
5) τα τοπικά ΜΜΕ και τα Portal που δημοσιοποιούσαν όλες τις δράσεις μας-εκδηλώσεις και τέλος
6) τους εκπαιδευτές- εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ που υποστήριξαν με δύναμη στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού-βιωματικού προγράμματος,
7) όλους τους χορηγούς στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού-βιωματικού προγράμματος για την σχολική χρονιά 2014-2015.
► Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,

► Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου»,

► BLUE STAR FERRIES (μετακίνηση στην Πάτμο εκπαιδευτικής ομάδας- 5 ατόμων),

► University Press και

► ΒΑΚΑΡ Α.Ε.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευελπιστεί ότι, το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα καλής εκπαιδευτικής πρακτικής προς όφελος των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και τα μηνύματα του προγράμματος να βρουν απήχηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες και η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα συνεχίσει να προβάλλει την σοβαρότητα της Οδικής Ασφάλειας, της ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών από όλους μας για να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη πόλη μας στην πόλη που ζούμε, δημιουργούμε και κυκλοφορούμε.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, εύχεται σε όλους μας ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Δίνουμε προτεραιότητα στη ΖΩΗ, Οδηγούμε Υπεύθυνα, δεν παραβιάζουμε τον ΚΟΚ, προσέχουμε στις παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ΖΩΗ μας και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου, θυμόμαστε πάντα αυτούς που μας αγαπούν και μας περιμένουν.
Η Οδική Ασφάλεια είναι ΕΥΘΥΝΗ όλων μας….

 

Γνωρίστε την ΕΥΘΥΤΑ: ΕΔΩ

Advertisements