Ετικέτες

flyer παρελασης

Πέρυσι διοργανώθηκε για πρώτη χρονιά, από  την αυθόρμητη πρωτοβουλία και την αυτοοργάνωση μιας ομάδας κατοίκων και καταστηματαρχών της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου, το «Δείπνο της Άνοιξης»  που έφερε πιο κοντά τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες μιας γειτονιάς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην ομώνυμη οδό.

Δείπνο της  Ανοιξης  2014

Δείπνο της Ανοιξης 2014

Το πείραμα κρίθηκε επιτυχημένο και φέτος επαναλαμβάνεται. Οργανωτές η Πρωτοβουλία Κατοίκων και Καταστηματαρχών Σβώλου και η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών με την υποστήριξη πολλών φορέων, ανάμεσα τους και του SOS Τροχαία Εγκλήματα.  Η ομάδα που το διοργανώνει, αποφάσισε το «Δείπνο» να είναι τετραήμερο και να περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως  την παρέλαση όπου πολλές ομάδες ενεργών πολιτών της πόλης  θα δώσουν το μήνυμα τους.

Το φετινό σύνθημα είναι: Αλεξάνδρου Σβώλου – Ένας Δρόμος Ανοίγει τον Δρόμο.

Αιτήματά μας: Το Δικαίωμα στην πόλη, η οικειοποίηση του Δημόσιου χώρου και η επαναδιαπραγμάτευσή του, η αυτοοργάνωση και η συμμετοχή στα κοινά. Αναζητώντας την συλλογική μνήμη, ιστορία και ταυτότητα, την πολιτισμική ανάδειξη, την διεθνή προβολή, την επιχειρηματική άνθηση: να ξαναγίνει η πόλη, όπως ήταν πάντα, ένας κόμβος, εθνοτήτων, λαών και θρησκειών, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και κοινωνικής αλληλεγγύης, μια πόλη με βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους της και από όλους μας. Διεκδικούμε την αισθητική της αναβάθμιση, την εύρυθμη λειτουργία της, μία σχέση σεβασμού των πεζών από τα αυτοκίνητα και περισσότερο πράσινο.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην Παρέλαση τη ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Μαϊου (συνάντηση στις 6:00 Αγγελάκη με Σβώλου) για να διατρανώσουμε το μήνυμα πως μια γειτονιά μπορεί να γίνει κοινωνικό πρότυπο για τις άλλες.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε πολιτισμένα μία πόλη φιλική, δυναμική και ανοιχτή στον κόσμο.

https://www.facebook.com/events/760032440731630/ 

Tο πρόγραμμα του τετραημέρου :

Δευτέρα 25-5-2015   Η παρέλαση

6 – 6.20 μμ. Προσυγκέντρωση στο ανατολικό πεζοδρόμιο της Αγγελάκη (στο ύψος της Σβώλου).

10 λεπτη εισαγωγική ενημέρωση για το δρώμενο. Φορτηγό της Express Service, με την μικροφωνική εγκατάσταση, περιμένει στη Σβώλου την έναρξη της παρέλασης. Η κυκλοφορία στην Αγγελάκη είναι ανεμπόδιστη.

6.30 -7 μμ .   Αναχώρηση συγκεντρωμένων, προς κατεύθυνση Αλεξάνδρου Σβώλου, με προπορευόμενο το φορτηγό  και την μουσική ομάδα “Κρούση”. Στάση της παρέλασης στο ύψος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου θα ακουστεί μουσική Σοστακόβιτς από σπάνιο δίσκο που διατίθεται στο παρακείμενο βιβλιοπωλείο.

7 – 7.30 μμ.    Άφιξη στο ύψος της Γούναρη όπου θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή  για τα θύματα των ναρκωτικών στην Πλατεία Ναυαρίνου. Θα επακολουθήσουν σχετικές δράσεις με:  τον Manolo :The magic show” την Κρούση και τον Δημήτρη  Ζερβουδάκη

Ταυτόχρονα στην πλατεία Αγίας Σοφίας ξεκινάει η παιδική χορωδία της Νάουσας canto a tempo.

7.30 -8.00 μμ.   Η πορεία συνεχίζει μέσω της Απελλού και συναντά πάλι το προπορευόμενο φορτηγό που περιμένει  στην Σβώλου. Συνεχίζουν μέχρι το τέλος της Σβώλου. Στο διάστημα αυτό πάνω στην πλατφόρμα του φορτηγού θα προβληθούν τα μηνύματα  από τις ίδιες τις συλλογικότητες και τις ομάδες που συμμετέχουν υπό τους ήχους της Κρούσης.

8  – 8.30 μμ .   Δια των οδών Σβώλου και  Κεραμοπούλου, σιωπηρή άφιξη της παρέλασης στην πλατεία Αγ. Σοφίας για να συναντηθεί με την παιδική χορωδία Canto a Tempo και να τραγουδήσουν όλοι μαζί.

8.30 – 9 μμ.  Η πορεία θα ακολουθήσει ακριβώς αντίστροφη πορεία, με μουσικά συγκροτήματα και την Κρούση πάνω στο φορτηγό, και θα επιστρέψει στην γωνία Σβώλου και Φιλικής Εταιρίας όπου επί της εσοχής του οδοστρώματος της Σβώλου (μπροστά στην Δημοτική βιβλιοθήκη) θα παρκάρει το φορτηγό της Express Service δίκην μουσικής σκηνής.

9 – 11 μμ.    Μουσικό πρόγραμμα στην  Σβώλου στη συμβολή με Φιλικής Εταιρίας.

11 μμ.    Τέλος του προγράμματος.

Τρίτη 26-5-2015 

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη Σβώλου που κάποτε ονομαζόταν Πρίγκηπος Νικολάου και παλαιότερα Πολωνίας. Ξεκινάει η ιστορική ξενάγηση , και θα ακολουθήσει η γαστρονομική με την βοήθεια του Thessaloniki Walking Tours. Κρατήσεις στο e-mail: deipno.tis.anoixis@gmail.com

  Τετάρτη 27-5-2015   Η Έκθεση κατά της Βίας

Από την Τετάρτη έως και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η έκθεση των μικρών μας φίλων με θέμα “Κατά της βίας στο σχολείο, στο πεζοδρόμιο, στην πόλη, στον κόσμο”, όπου τα έργα τέχνης των παιδιών μαζί με ποιήματα νέων που συμμετέχουν στην “Ποίηση Γυμνή” θα εκτεθούν σε βιτρίνες καταστημάτων.

Πέμπτη 28-5-2015    Το μεγάλο δείπνο

 Εκεί πλέον θα απλωθεί ένα μεγάλο τραπέζι από την Αγγελάκη έως τις παρυφές της Γούναρη, όπου  ο καθένας θα φέρει το δικό του ταψάκι ή ταπεράκι τα μαχαιροπίρουνά του, το ποτήρι του- και εάν μπορεί και την καρέκλα του- και θα συμμετάσχει σε μια γιορτή, όπου οι γείτονες θα έρθουν κοντά, θα νιώσουν ότι γνωρίζουν ακόμη καλύτερα τον άνθρωπο που μένει δίπλα, πάνω, κάτω ή απέναντί τους και πως αν χτυπήσουν ένα κουδούνι, θα βρεθεί ένας άνθρωπος να τους βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστούν. Στόχος είναι να σπάσει γι’ άλλη μια φορά η απομόνωση, να συνυπάρξουν οι άνθρωποι στη γειτονιά. programma deipnou tis anoixis

Advertisements