Ετικέτες

,

Ο  εντεκάχρονος Keir Millar, οδηγός αυτοκινήτου, τραυματίστηκε θανάσιμα μετα απο σύγκρουση σε αγώνες ταχύτητας Ministox (για παιδιά 10-15 ετων)  στο Lochgelly  της Σκωτίας το Σάββατο 9 Μαίου (στην διάρκεια της παγκόσμιας εβδομάδας οδικής ασφάλειας που φέτος ήταν αφιερωμένη στα παιδιά).

Ο Keir στα δέκα του χρόνια κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητη Αγγλίας στο Ninja Kart.

Η διοργανώτρια των αγώνων  Hardie Race Promotions χωρις να αναφέρει στοιχεία για το συμβάν περιγράφει το αγόρι σαν “ένα φανταστικό νέο άνδρα που ήταν πάντα γελαστός και αγαπούσε τους αγώνες” αναφερόμενη στο “ταλέντο, την ικανότητα και πάνω απ όλα την ωριμότητα του – πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία του”.

Ο 11χρονος, "νέος άνδρας", keir Millar.

Ο 11χρονος, «νέος άνδρας«, keir Millar.

Με δήλωση της η οικογένεια του παιδιού ζήτησε “χώρο και χρόνο για να πενθήσει ιδιωτικά”

Πόσο φυσιολογικό ένα εντεκάχρονο παιδί να βαφτίζεται …νέος άνδρας… και να οδηγεί αυτοκίνητο συμμετέχοντας σε αγώνες. Πόσο φυσιολογικό και αναμενόμενο (στατιστικα πιθανές και κοινωνικα νόμιμες παράπλευρες απώλειες) να χάσει τη ζωή του αγωνιζόμενος για αυτή την Μεγάλη Ιδέα, την ταχύτητα.

Αναμφίβολα η λατρεία της ταχύτητας έχει κυριαρχήσει στην εποχή μας, σ ολες της εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο χώρο της μηχανοκίνησης φυσικά οι λόγοι είναι ξεκάθαροι. Δεκαετίες προβολής της με κάθε τόπο σαν της κύριας αρετής της αυτοκίνησης οχι απλα νομιμοποίησαν καθε σχετιζόμενη μ αυτήν εφαρμογή (απο τις πέρα απο καθε φανατασία τελικες ταχυτητες και επιταχύνσεις των μηχανοκίνητων μέχρι την συμμετοχή παιδιών σε αγώνες ταχύτητας).

Ωστόσο ο Keir δεν είναι θύμα μιας ιδεολογίας. Ενα παιδι που απλά αγαπούσε την ταχύτητα.

Είναι ευρέως γνωστή και καθόλου δεν κρύβεται, απεναντίας διαφημίζεται κιόλας, η συστηματική προσπάθεια που γίνεται για την “συλλογή” παιδιών σε εκτροφεία οδηγών αγώνων πράγμα που γίνεται τοσο απο τις ίδιες τις εταιρείες αυτοκινήτων όσο και απο τους κατα τόπους “προμηθευτές” συνήθως ιδιοκτήτες σχολών αγωνιστικής οδήγησης.

Στις σημερινές συνθήκες μια οικογένεια μπορεί να «επενδύσει» στο παιδί της ωθώντας το σ αυτη την κατεύθυνση για ένα εγγυημένο- προσοδοφόρο μέλλον. Καμια φορά βέβαια όπως στην περίπτωση του Keir τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι. Αλλά αυτό συμβαίνει καμιά φορά…

Η αναζήτηση ενός εξασφαλισμένου μέλλοντος είναι γνωστό πως για ενα μεγάλο αριθμο πολυ μικρών παιδιών  σήμαινει εδω και χρόνια την ένταξη τους σ αυτο που χαρακτηρίζεται σαν ποδοσφαιρικο παιδομάζωμα οπου ανήλικα αγόρια κυριως απο την Αφρικη παραδιδονται απο τις οικογένειες τους σε managers κα μεταφερονται στην Ευρώπη. Αντίστοιχα για πολυ μικρά κορίτσια  η προώθηση στον “ονειρεμένο κόσμο” του μοντελιγκ αποτελεί την διαδρομή-επένδυση που επιλέγουν πολλές οικογένειες.

Ο κόσμος της μηχανοκίνησης δεν θα μπορούσε να μείνει  πίσω.

Θα επανέλθουμε στο θέμα και ελπίζουμε κάποιοι να μην πέσουν απο τα σύνεφα όταν θα μάθουν πως και στην Ελλάδα ανθούν παρόμοια φαινόμενα.

Στο μεταξύ αγνοί άνθρωποι της προόδου και φίλοι των παιδιών δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αγωνίζονται ανιδιοτελώς να πραγματωθεί το «όραμα των παιδιών» για άδεια κυκλοφορίας στα 14 στην Ευρώπη.

Πληροφορίες απο Independent 

Βίντεο απο αγώνες Ministox για… νέους άνδρες

Advertisements