Ετικέτες

Αναδημοσίευση απο το CandiaNews   ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Πλήρης ασυδοσία με τις γουρούνες στα Μάλια

Πλήρης ασυδοσία με τις γουρούνες στα Μάλια

Παραμένει στην εντατική ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου μετά από τροχαίο με γουρούνα

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στα Μάλια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις γουρούνες, τα τετράτροχα που για ακόμα μία χρονιά κατακλύζουν την περιοχή. Αφορμή για τη νέα ένταση δίνει ο σοβαρός τραυματισμός του Τάκη Πατέλη, προέδρου του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, ο οποίος ενεπλάκη με το δίκυκλό του σε τροχαίο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μία γουρούνα που οδηγούσε Ισραηλινός τουρίστας μπήκε απότομα στο ρεύμα του αναγκάζοντάς τον να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο οδόστρωμα. Ο 60χρονοες πρόεδρος νοσηλεύεται με 22 κατάγματα στα πλευρά, στο θώρακα και στο κεφάλι στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή.

Σήμερα το CandiaNews βρέθηκε στο κέντρο των Μαλίων και κατέγραψε την καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες αλλά όπως τονίζουν επανειλημμένα και οι περίοικοι κανένας κανονισμός και καμία διάταξη δεν τηρείται ενώ παγερά απούσα είναι η αστυνομία, που αρκείται σε περιστασιακά «περάσματα» του περιπολικού από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Σε πολλά σημεία μάλιστα ο Δήμος Χερσονήσου έχει τοποθετήσει απαγορευτικές πινακίδες για τη διέλευση των γουρούνων και μάλιστα με ένδειξη για τη συχνή διέλευση παιδιών.

Gourounes5

 

Gourounes3

«Εδώ είναι το απόλυτο μπάχαλο, δεν υπάρχει κανένας κανόνας, κάνουν κουμάντο οι ιδιοκτήτες των εταιριών ενοικιάσεως και δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Δεν υπάρχει ούτε δήμος, ούτε αστυνομία, ούτε κανένας άλλος έλεγχος» λέει στο Candianews.gr o πρόεδρος της ομάδας Sarpidonistas Μανώλης Κουλούρας και προσθέτει: «Στα Μάλια δεν υπάρχουν μόνο τουρίστες. υπάρχουν και οι κάτοικοι που προσπαθούν να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

«Το manual των συγκεκριμένων οχημάτων μιλά για ”οχήματα ειδικού τύπου” που μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο εκτός δρόμου» λέει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ενοικιαζομένων διαμερισμάτων Μανώλης Ζερβάκης επιρρίπτοντας ευθύνες και στην ηγεσία του υπουργείου τουρισμού. «Η κατάσταση είναι απελπιστική, είναι καθημερινό φαινόμενο τα ατυχήματα με τις γουρούνες, τις οποίες πολλές φορές νοικιάζουν οι νεαροί ακόμα και χωρίς δίπλωμα, ή με διπλώματα που βγαίνουν επί τόπου στα καταστήματα των ενοικιαζόμενων οχημάτων» λέει χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος της περιοχής Ζαχαρίας Δοξαστάκης στρέφεται κατά της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη η οποία όπως λέει «εξαφάνισε» διάταξη νόμου με την οποία η αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών μεταβιβαζόταν στους δήμους. «Έτσι εμείς έχουμε αρμοδιότητα μόνο για τα κάτω των 50 κυβικών. Όλα τα υπόλοιπα παίρνουν άδεια από τον ΕΟΤ χωρίς να ελέγχεται η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου για το πόσα τέτοια τετράτροχα μπορεί να αντέξει. Υπολογίζουμε πως μόνο στον δήμο Χερσονήσου κυκλοφορούν πάνω από 3.000 γουρούνες» λέει ο κ. Δοξαστάκης.

«Εμείς επιχειρήσαμε να βάλουμε φρένο» λέει ο κ. Δοξαστάκης. «Εκδώσαμε κανονιστική διάταξη σύμφωνα με την οποία κάθε επιχείρηση ενοικιαζόμενων οχημάτων στην περιοχή μας μπορεί να έχει μόνο μέχρι τέσσερις γουρούνες. Με την κατάργηση όμως της δημοτικής αστυνομίας κανένας δεν μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή της ενώ η ΕΛΑΣ μας λέει μονίμως πως δεν έχει την επαρκή δύναμη για τους αντίστοιχους ελέγχους. Και έτσι το χάος συνεχίζεται…»

Advertisements