Ετικέτες

Ποδηλατοπορεία Διαμαρτυρίας. Τετάρτη 28 Μάη 7.00μμ.                       Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Με αφορμή επαναλαμβανόμενα περιστατικά επικίνδυνης για τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου οδήγησης απο επαγγελματίες οδηγούς του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.Πληροφορίες: ΕΔΩαρχείο λήψης - Αντίγραφο

 

Διαβάστε την σχετική καταγγελία του Γιώργου Παπανικολάου που δημοσιεύτηκε στο parallaximag.gr

 

 

 

 

Δεύτερη κόκκινη κάρτα για τον ΟΑΣΘ

του Γιώργου Παπανικολαόυ

Είμαστε ποδηλάτες. Η ζωή μας βρίσκεται καθημερινά σε μόνιμο κίνδυνο! Κακοτεχνίες στους ελληνικούς δρόμους, εμπόδια, παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε ποδηλατόδρομους, αλλά κυρίως η έλλειψη παιδείας και η επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά αρκετών ασυνείδητων οδηγών! Σήμερα στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός εγώ! Αύριο; Κάποιος άλλος φίλος ποδηλάτης ή πεζός; Πόσα θύματα θα θρηνήσουμε ακόμα; Η ποδηλατική κοινότητα έχει ήδη χάσει πολλά μέλη της από ανάρμοστες συμπεριφορές όπως η σημερινή που περιγράφεται στην καταγγελία! Φτάνει πια! Ήρθε η στιγμή να αντιδράσουμε και μάλιστα δυναμικά!

ΠΡΟΣ
«Έγγραφη καταγγελία για επικίνδυνη                 Τροχαία Θέρμης
οδήγηση αστικού λεωφορείου,                                        και Ο.Α.Σ.Θ.
παρολίγον πρόκληση τροχαίου ατυχήματος,
ανάρμοστη συμπεριφορά οδηγού Ο.Α.Σ.Θ.
και ψυχική οδύνη»

ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
του …………………………….
Κατοίκου ………………
Οδός: ………………
Τ.Κ ………..
Τηλ: …………….……..και κινητό ……………………

Θεσσαλονίκη, 28/05/2014

Την Τρίτη 27/05/2014 και ώρα 11:45 π.μ. περίπου, βρισκόμουν εν κινήσει με ποδήλατο στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής ερχόμενος από Ανατολικά με κατεύθυνση το ΙΚΕΑ. Ποδηλατούσα στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στην άκρη, σχεδόν δίπλα στην παρακείμενη βλάστηση, μετά τη διασταύρωση Θέρμης λίγο πριν τον κόμβο του ΙΚΕΑ, όταν ξαφνικά πέρασε από δίπλα μου ένα λεωφορείο του Ο.Α.Σ.Θ., το υπ’αριθμόν 76 της γραμμής Αγγελοχώρι-ΙΚΕΑ με πινακίδες ΝΕΤ 4412. Το εν λόγω λεωφορείο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και πέρασε ξυστά από μένα –σχεδόν με ακούμπησε- και παρολίγον να χάσω τον έλεγχο του ποδηλάτου, που με μεγάλη δυσκολία και ικανότητα κατάφερα να συγκρατήσω εντός του οδοστρώματος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σωματική μου ακεραιότητα! Σημειωτέον ότι πίσω απ’το εν λόγω λεωφορείο (76)  ακολουθούσε ένα άλλο, του οποίου το νούμερο δεν συγκράτησα, που εκινείτο με κανονική ταχύτητα και τηρώντας την απόσταση ασφαλείας απ’ το ποδήλατό μου.
Διατηρώντας την ψυχραιμία μου και με όποιες ψυχικές δυνάμεις είχα ακολούθησα το εν λόγω λεωφορείο στον επιβατικό σταθμό του ΙΚΕΑ όπου είχε σταθμεύσει μετά το πέρας του δρομολογίου του. Βρήκα τον οδηγό που καθόταν στη θέση του και μέσα στο λεωφορείο και του είπα σε ήρεμο τόνο και ακόμα σαστισμένος απ’το παρολίγον ατύχημά μου τα εξής:
«Είστε ο οδηγός του 76 που ήρθατε πριν λίγο και παρολίγον να με χτυπήσετε;»
«Ναι, εγώ είμαι» μου απάντησε.
«Θα σας παρακαλέσω», του λέω, «άλλη φορά όταν οδηγείτε, να έχετε μικρή ταχύτητα και να προσέχετε τους ποδηλάτες και άλλους δικυκλιστές και να μην περνάτε ξυστά από δίπλα τους. Η ποδηλατική κοινότητα έχει θρηνήσει ήδη πολλά θύματα από απρόσεκτους οδηγούς!»
Και αυτός αντί να μου ζητήσει έστω μια συγγνώμη, ξεσπάει εναντίον μου με το παρακάτω λογύδριο σε ειρωνικό και επιθετικό ύφος:
« Φιλαράκι, τι ήρθες δηλαδή; Να μου κάνεις υποδείξεις; Έχεις τίποτα αίματα; Έχεις σπάσει κανένα χέρι ή πόδι; Εγώ οδηγάω 25 χρόνια και ξύπνησα απ’τις 3 το πρωί για δουλειά και όχι σαν εσένα που βγήκες με ποδήλατο για να κάνεις τα γούστα σου! Εδώ ο δρόμος δεν είναι πίστα να κάνεις ποδήλατο! Είναι μόνο για αμάξια! Να πας στον περιφερειακό, αν θες να τρέξεις! Αλλά νά σου πάει εκεί! Γιατί δεν πας εκεί να μας αφήσεις στην ησυχία μας;»
Εγώ έκπληκτος και εμβρόντητος από το θράσος και την αγένειά του, του απαντάω:
«Άνθρωπέ μου, είσαι με τα καλά σου; Έπρεπε να έχω αίματα και να σπάσω χέρια και πόδια για να έρθω να σου πω να προσέχεις; Αν είχα αίματα, θα ήμουν τώρα στα θυμαράκια και δεν θα σε μιλούσα τώρα!»
Σημειωτέον ότι μέσα στο λεωφορείο βρίσκονταν γύρω στα 6-7 άτομα, επιβάτες που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν και άκουγαν τη στιχομυθία μας. Ο οδηγός του Ο.Α.Σ.Θ. απτόητος από τα λόγια μου συνέχισε σε πιο επιθετικό και απειλητικό ύφος:
«Αν πήγαινα πιο αριστερά, θα χτυπούσα κανένα αμάξι! Μέσα στο λεωφορείο είχα τόσα άτομα! Καλύτερα να θυσίαζα εσένα παρά τόσα άτομα! Τι να έκανα δηλαδή;»
Εγώ του απάντησα:
«Είσαι με τα καλά σου; Αυτή είναι λογική απάντηση οδηγού Ο.Α.Σ.Θ.; Τι να έκανες; Να περίμενες να ανοίξει ο δρόμος, να ελάττωνες ταχύτητα και να σεβόσουν τον ποδηλάτη! Δηλαδή μου λες ότι εσύ έπρεπε να με σκοτώσεις και να περάσεις πάνω απ’το πτώμα μου; Αν δηλαδή είχες μπροστά σου ένα μηχανάκι ή ένα μικρό παιδί με ποδήλατο θα τους σκότωνες;»
Ο οδηγός του Ο.Α.Σ.Θ. μου απάντησε:
«Καλά, καλά μας τα είπαν και άλλοι αυτά! Αλλού τις υποδείξεις σου! Κανένα λεωφορείο δεν σκότωσε ποδηλάτη!»
«Δηλαδή», του λέω, «πρέπει να σκοτώσει; Εσύ δηλαδή παρολίγον να με χτυπήσεις και είσαι χαρούμενος για την οδηγική σου νοοτροπία και τη συμπεριφορά σου; Έχουν σκοτωθεί δεκάδες ποδηλάτες συνάνθρωποί μας από αδίστακτους αμετανόητους οδηγούς σαν και σένα! Πρέπει να ντρέπεσαι, Νεοέλληνα οδηγάρα του Ο.Α.Σ.Θ.! Αυτή είναι η παιδεία σου! Κρίμα γιατί θα πάρεις τόσο κοσμάκη στο λαιμό σου!»
Και μου απαντάει με ακόμα πιο επιθετικό και απειλητικό ύφος:
«Την άλλη φορά που θα σε συναντήσω θα σε πετάξω στα χωράφια του αεροδρομίου! Θα σου δώσω μια να φύγεις μέσα στα χωράφια και έλα μετά να μου πεις εμένα!»
Και σε κείνο το σημείο βάζει τα ακουστικά στα αυτιά του, κλείνει την πόρτα και φεύγει για το δρομολόγιό του. Την όλη στιχομυθία παρακολούθησαν αρκετοί επιβάτες που περίμεναν μέσα και έξω απ’το λεωφορείο χωρίς όμως να επέμβει κάποιος. Εν συνεχεία και ακόμα σοκαρισμένος από την αγένεια και την αμετανόητη στάση του που δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ανθρώπινη ευγένεια να παραδεχτεί το λάθος του, κάλεσα την αστυνομία και επιπλέον ενημέρωσα όλη την ποδηλατική κοινότητα Θεσσαλονίκης για το περιστατικό αυτό. Τέτοιοι οδηγοί είναι επικίνδυνοι και αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν ατύχημα με την οδηγική τους συμπεριφορά και την όλη νοοτροπία τους! Σήμερα ήμουν τυχερός και τη γλίτωσα απ’ αυτόν! Αύριο;

*Στις 30 Μαρτίου άλλη μια καταγγελία ποδηλάτη που κινδύνεψε από την οδική συμπεριφορά οδηγού του ΟΑΣΘ οδήγησε σε μια καταγγελία στην Τροχαία και στην διοίκηση του ΟΑΣΘ. Κανείς δεν τιμωρήθηκε τότε. Ελπίζουμε τώρα να δει η διοίκηση του ΟΑΣΘ το θέμα πιο σοβαρά. Είναι κρίμα εξαιτίας μερικών οδηγών (μεμονωμένων περιπτώσεων ευτυχώς) να αποκτά κακό όνομα ο οργανισμός που διαθέτει πολλούς ευσυνείδητους και προσεκτικούς οδηγούς.

 τεταρτιάτική ποδηλατάδα διαμαρτυρίας κατά της συμπεριφοράς των οδηγών θα ξεκινήσει αύριο, 28/5 στην Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς στις 7:00 το απόγευμα.

*Ο Γιώργος Παπανικολάου είναι φιλόλογος και ποδηλάτης

 

Advertisements