Ετικέτες

Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης Γονέων που βιώνουν την ξαφνική απώλεια παιδιού τους από τροχαίο δυστύχημα – ή και άλλη αιτία- δημιουργήθηκε από το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 6:30 το απόγευμα 3ος όροφος, Μύλος Μασούρα.

«Είναι τόσο υψηλή που δεν μπορείς να περάσεις από πάνω.
Είναι τόσο χαμηλή που δεν μπορείς να περάσεις από κάτω.
Είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να περάσεις γύρω από αυτήν.
Θα πρέπει να περάσεις από την πύλη».
Είναι η θλίψη!
Όλοι εμείς οι πενθούντες γονείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό στο οποίο η ζωή μας έχει ρίξει και να περάσουμε στο μέλλον, ακόμη και αν πρόκειται για μόνο μία μέρα τη φορά. Γνωρίζουμε ότι οι ζωές μας δεν έχουν λήξει αλλά έχουν αλλάξει δεδομένου ότι τα παιδιά μας δεν βρίσκονται πιά στη ζωή. Γνωρίζουμε, ότι έχουμε μιαν επιλογή τώρα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βρούμε καινούργιο σκοπό και νόημα στη ζωή. Μπορούμε, ακόμα, να το κάνουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλον κατά μήκος αυτής της διαδρομής. Ή μπορούμε να επιλέξουμε την άλλη διαδρομή με την οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, τη διαδρομή μέσα από εκείνες τις σκοτεινές πρώτες ημέρες της θλίψης και του πένθους .
Η θλίψη είναι ένα ισχυρό και μερικές φορές συντριπτικό ταξίδι, και τα ακόλουθα είναι μια λίστα με μερικές από τις κοινές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που πολλοί γονείς που πενθούν μπορεί να εμφανίσουν :
Η ανάγκη να λέω και ξαναλέω και να θυμάμαι πράγματα σχετικά με το παιδί μου και τις λεπτομέρειες του θανάτου του παιδιού μου.
Απώλεια της όρεξης ή υπερφαγία.
Η αποδοχή του ότι δεν το παιδί μας δεν «ζει» και απλώς « υπάρχει »
Ότι ένα κομμάτι μου έχει πεθάνει.
Ανησυχία, άσκοπη δραστηριότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης.
Δυσκολία να πάρω ακόμη και απλές αποφάσεις.
Ψάχνω το παιδί μου στον δρόμο, περιμένω το παιδί μου που πέθανε να εμφανιστεί στην πόρτα ή να με καλέσει στο τηλέφωνο. Νιώθω ότι άκουσα τη φωνή του παιδιού. Έχω ανάγκη να δω το πρόσωπό του. Βλέπω όνειρα για το παιδί.
Αναρωτιέμαι αν έχω χάσει το μυαλό μου.
Αναπολώ τις « κινήσεις » του από κάθε μέρα που ζούσε.
Νιώθω σωματική εξάντληση, αϋπνία, έλλειψη της επιθυμίας να σηκωθώ από το κρεβάτι. Νιώθω εύθραστος και τρωτός.
Φοβάμαι να συγκρουσθώ με τους ανθρώπους.
Ενοχές – σκέψεις και συναισθήματα του ύφους: » Αν είχα μόνο λίγο ακόμη χρόνο μαζί του… »
Σφίξιμο στο λαιμό , αίσθημα βάρους στο στήθος , ένα » εξόγκωμα » στο στομάχι
Αντιδράσεις από το αναπνευστικό – υπερβολικό χασμουρητό , λαχάνιασμα, αναστεναγμούς, συνεχώς αίσθημα ψύχους
Όλα είναι για την οικογένεια εξαιρετικά δύσκολα.
Δυσκολία για το που θα πάνε διακοπές πόσο μακριά , χωρίς να λείπει το παιδί.
Δυσκολία να ξαναγυρίσεις στο σπίτι χωρίς να λείπει το παιδί.
Ό, τι θυμίζει το παιδί.
Μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισης της αλλαγής των εποχών.
Ανησυχία. Ένα αίσθημα μουδιάσματος ή ένα αίσθημα κενού που φαίνεται απροσδιόριστο.
Κλάμα σε απρόσμενες στιγμές και αλλαγές της διάθεσης για ασήμαντους λόγους.
Θυμός – στο Θεό , τους ανθρώπους γύρω μας , το πρόσωπο που πέθανε, τα πράγματα που έκανε ή δεν έκανε.
Κατάθλιψη και συνεχής αναζήτηση απαντήσεων.
Ανάκριση ή αμφισβήτηση της πίστης ή της φιλοσοφία της ζωής.
Δυσκολία με ειδικές ημέρες , όπως γενέθλια, επετείους, γάμου , διακοπές.
Αϋπνία ή ύπνος πολύ ώρα.

Η κατάθλιψη και η θλίψη είναι συμπτώματα πολύ παρόμοια, είναι σημαντικό να ζητήσετε συμβουλές από τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ψυχική υγεία σας .
Ελάτε αντιμέτωποι με τη θλίψη.
Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσικές και φυσιολογικές. Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε τα συναισθήματά μας αλλά, αντίθετα, να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να τα κοινοποιήσει.
Πείτε ή γράψτε πώς αισθάνεστε ή ακόμη μη διστάσετε να εγγράψετε το παιδί σας σε ένα περιοδικό, χρησιμοποιήστε το περιοδικό σας για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, αυτά που δεν μπορείτε να εκφράσετε πρόσωπο με πρόσωπο.
Μια ισορροπημένη διατροφή, ξεκούραση και μέτρια άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά αυτή την περίοδο, το περπάτημα είναι ιδανικό για να βοηθήσει να καθαρίσουν οι σκέψεις.
Αν δεν υπάρχει όρεξη μιλήσετε με έναν φαρμακοποιό σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμινών.
Το πένθος, η θλίψη είναι εξαντλητικά.
Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας.
Αποφύγετε τις σημαντικές αποφάσεις αν είναι δυνατόν ( αλλαγή κατοικίας , αλλάζουν θέσεις εργασίας , κλπ. ) για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Αποφύγετε να κάνετε βιαστικές αποφάσεις σχετικά με τα υπάρχοντά του παιδιού σας . Μην αφήνετε τους άλλους να αναλάβουν ή να βιαστούν . Κάντε το στο δικό σας ρυθμό , όταν είστε έτοιμοι.
Κραυγάστε ελεύθερα όταν αισθάνεστε την ανάγκη . Πρόκειται για μια υγιή έκφραση της θλίψης και απελευθερώνει την ένταση.
Μιλήστε για τα συναισθήματά σας ή να βρείτε άλλους τρόπους για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας ( γραφή / τέχνη).
Βρείτε ένα καλό ακροατή, κάποιον που θα σας αφήσει να μιλήσετε και θα δείτε ότι όλα αυτά θα σας διευκολύνουν.
Συχνά, το να μιλάμε για άλλο γονέα που έχει χάσει ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει, δεδομένου ότι είναι στο ίδιο ταξίδι, όπως εμείς, λίγο πιο κάτω από το δρόμο μας.
Μια θρησκευτική πίστη ή πνευματικότητα μπορεί επίσης να είναι μια πηγή υποστήριξης , άνεσης, δύναμης και ελπίδας αυτή τη στιγμή.
Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, είστε ανήσυχος όλη την ώρα ή δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα έντονα συναισθήματα που βιώνετε, δεν πρέπει να υποφέρετε στη σιωπή.
Είναι χρήσιμο να ζητήσετε τη συμβουλή από έναν επαγγελματία σύμβουλο ή να βρεθείτε κοντά με ομοιοπαθείς σας σε έναν κύκλο κατανόησης και εμπιστοσύνης.
Αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να κάνουμε δημιουργώντας αυτόν τον κύκλο με γονείς που βιώνουν την ξαφνική απώλεια παιδιού τους από τροχαίο δυστύχημα αλλά και όποια άλλη αιτία.
Δεν υπάρχει στην Ελλάδα υπηρεσία που να προσφέρει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς με απώλεια.
Η Ομάδα Εθελοντών που δικτυώνονται στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τρίτη συνεχή χρονιά, συμπλέοντας με τον SOS Τροχαία Εγκλήματα, Πανελλαδικό Σύλλογο Οικογενειών με Θύματα από Τροχαίο www.soste.gr, δημιουργεί τις συνθήκες και στην Αλεξανδρούπολη για εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων στο Δρόμο (Τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου) που συμπεριλαμβάνουν ομιλίες για την οδική ασφάλεια, ημέρες αιμοδοσίας, ετήσιο ομαδικό μνημόσυνο, συναυλίες με έσοδα προς θύματα από τροχαία που έχουν επιβιώσει, συμμετοχή στην πρωτοβουλία κινήματος «Πεταλούδες στην Άσφαλτο».
Πρόσφατα, στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης Γονέων σε Πένθος που ονομάζεται «Ομάδα Ζωής». Οργανώθηκε σε συνεργασία του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την έμπειρη Ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και συντονίζεται από τον κύριο Πασχάλη Κεκέ, Ψυχολόγο MSc.
Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις και από την αρχική συζήτηση η πρόταση που προέκυψε είναι:
Η ομάδα να αποτελείται από γονείς σε πένθος, συγγενικά και στενά φιλικά πρόσωπα ανθρώπων που χάθηκαν σε τροχαίο. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ενήλικες.
Η ομάδα θα συναντιέται κάθε 15 ημέρες, θα είναι ανοιχτή σε νέους συμμετέχοντες και οι συναντήσεις θα διαρκέσουν για όσο καιρό κριθεί σκόπιμο.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (μέγιστο 15 άτομα)
Η προσφορά είναι εθελοντική και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν.
Τέλος μετά από συζήτηση θεωρήθηκε πως η ομάδα θα πρέπει να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας κάθε άνθρωπο με απώλεια.
Υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα στον Μύλο Μασούρα, Λεωφόρος Δημοκρατίας 1, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο και το Γραφείο Εθελοντισμού για να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις εκεί, κάθε δεύτερη Τετάρτη 6:30μμ.

Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 6:30 το απόγευμα 3ος όροφος, Μύλος Μασούρα.

Παράκληση οι ενδιαφερόμενοι/ες να δηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους στο 2551089924 ή 6948484668 ώστε να γίνει μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση για το ποια εξέλιξη μπορεί να υπάρξει. Μπορείτε επίσης να στείλετε μήνυμα στο inbox του Facebook του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης στη διεύθυνση:https://www.facebook.com/grafeioethelontismou.dimoualexandroupolis?fref=ts ή email στο ethelontismos@alexpolis.gr.
Από τους παραπάνω ιστότοπους του Γραφείου Εθελοντισμού και κυρίως από την ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης www.alexpolis.gr, θα υπάρχει με δελτία τύπου μόνιμη παροχή πληροφόρησης, αλλά και επιπλέον λεπτομέρειες για την εξέλιξη της πολύ σημαντικής αυτής δράσης.

Καίτη Μακρή, υπεύθυνη γραφείου εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης, μέλος του «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων 2013, Αλεξανδρούπολη.

Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων 2013, Αλεξανδρούπολη.

Advertisements