Ετικέτες

,

To Σάββατο 8/2/2014 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Μετά το τροχαίο τι; Μια πρό(σ)κληση για τις υπηρεσίες Υγείας» που διοργάνωσε ο SOS Τροχαία Εγκλήματα. Είναι η πρώτη φορά που συναντήθηκαν άνθρωποι που μάχονται στις υπηρεσίες Υγείας για τον περιορισμό του τροχαίου τραύματος για να συζητήσουν και να αναδείξουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους σε όλα τα επίπεδα, από την πρόληψη, την προνοσοκομειακή φροντίδα την φροντίδα κατά και μετά το τροχαίο δυστύχημα. (Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας: ΕΔΩa

Η ημερίδα – αφιερωμένη στον Δημήτρη Βουρβαχάκη & τον Βαγγέλη Κελαράκη, Διευθυντή και πρόεδρο των Διασωστών του ΕΚΑΒ Κρήτης που έχασαν την ζωή τους, θύματα τροχαίου εγκλήματος, μέσα στο ασθενοφόρο ενώ πήγαιναν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο, ανέδειξε το πλήθος των προβλημάτων που επιβαρύνουν το ιδαίτερα αυξημένο στη χώρα μας τροχαίο τραύμα αλλά και το πλήθος των ανθρώπων και φορέων που αγωνίζονται με αυταπάρνηση και επιστημονική επάρκεια για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και να περιορίσουν τις αναπηρίες ή (και) την βαρύτητα  τους.

Απέναντι σε ένα υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας το οποίο παραδοσιακά αρνείται να ασχοληθεί με το θέμα το τροχαίων συγκρούσεων, πρώτης αιτίας θανάτου για τους νέους, 8ης αιτίας θανατου για το συνολο του πληθυσμού παγκόσμια και με προβλεπόμενη ανοδική τάση, ο συντονισμός ανθρώπων και συλλογικοτήτων του χώρου της Υγείας, η συνεύρεση τους με τις οικογένειες των θυμάτων, τα ιδια τα θύματα και τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Η επανάληψη αυτής της συνάντησης σε ετήσια βάση θα ενθαρρύνει όλους τους συμμετέχοντες να δράσουν πιο αποφασιστικά και να θέσουν το πρόβλημα των τροχαίων στις πραγματικές του διαστάσεις, κοινωνικές και πολιτικές.

Όπως είναι φυσικό η ημερίδα γνώρισε την αποσιώπηση της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ ενώ από το πλήθος των προσκληθέντων (ανάμεσα του όλα τα μέλη των επιτροπών Οδικής Ασφάλειας και Κοινωνικών Υποθέσων της Βουλης) παρευρέθησαν δηλώνοντας την θερμή υποστήριξη τους στη συνέχιση της πρωτοβουλίας μόνον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργο Πατούλης.

Αν υπήρχε η έννοια της ντροπής ή η αίσθηση της ευθύνης σ αυτή τη χώρα, πρωταθλήτρια Ευρώπης σε θανάτους και αναπηρίες από τροχαία, και μόνο το γεγονός πως τα βασικά κείμενα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας μεταφράζονται και δημοσιοποιούνται από ένα σύλλογο οικογενειών θυμάτων και όχι από το υπουργείο Υγείας θάπρεπε ναχει οδηγήσει σε μια σειρά παραιτήσεις και καρατομήσεις. Αλλά  ας μην ονειρευόμαστε η σιωπή και ο θάνατος είναι η πραγματικότητα της χώρας.

Όλες οι εισηγήσεις θα δημοσιοποιηθούν  σύντομα σε ειδικό φάκελο στο site του συλλόγου μας.

Διαβάστε ΕΔΩ το τρισέλιδο αφιέρωμα  με τίτλο «Βία στην άσφαλτο, ε και;» που επιμελήθηκε ο ΙΟΣ στην Εφημερίδα των Συντακτών (15/2/2014) που συνοψίζει μέρος των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα.

b

Advertisements