Ετικέτες

Μέσα σε δύο ημέρες το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτώβρη 8 άτομα σκοτώθηκαν και 82  τραυματίστηκαν παρακολουθώντας αγώνες αυτοκινήτου στο Μεξικό (Τσιουάουα) ΕΔΩ και στις ΗΠΑ (Χιούστον) ΕΔΩ

Αν τόχε κάνει η Αλ Κάιντα πιθανότατα θα είχε κηρυχτεί κάποιος πόλεμος.

Όμως εδώ πρόκειται για την δύναμη και την επίδειξη της προόδου. Παράπλευρες απώλειες του «αγώνα για καλύτερα και ασφαλέστερα αυτοκίνητα» γιατί το καλό και το ασφαλές βρίσκεται στην ισχύ και την ταχύτητα.

Οπωσδήποτε οι αγώνες αυτοκινήτου δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να φτάσουν τα επίπεδα ενός Κολοσσαίου στα εγκαίνια του οποίου (διαρκείας 100 ημερών) ενώπιον 50.000 θεατών βρήκαν τον θάνατο 2.000 άνθρωποι και 9.000 ζώα εκ των οποίων τα 5.000 σε μία ημέρα. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι ούτε η Ρωμαική Αυτοκρατορία κατόρθωσε να φτάσει το ρεκόρ της αυτοκινητοβιομηχανίας του 1.300.000 θανάτων κάθε χρόνο.

Αλήθεια καιρό έχουμε να ακούσουμε νέα για την πίστα Formula 1 στο Κερατσίνι η/και στην Πάτρα και ανησυχούμε.

“Επιβεβαιώνουμε ότι η μεγαλοπρέπεια του κόσμου έχει εμπλουτιστεί με μια νέα ωραιότητα: την ωραιότητα της ταχύτητας. Ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο του οποίου η εξάτμιση κοσμείται με μεγάλους σωλήνες, σαν ερπετά με εκρηκτική ανάσα – ένα βρυχώμενο αυτοκίνητο που καλπάζει μανιασμένο είναι ωραιότερο από τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Θέλουμε να υμνήσουμε τον άντρα που κρατάει το τιμόνι, που εκσφενδονίζει το δόρυ του πνεύματος σε όλον τον πλανήτη, σ’ όλο το μήκος της τροχιάς του.
Θα δοξολογήσουμε τον πόλεμο –τη μόνη υγιεινή του κόσμου–, τον μιλιταρισμό, τον πατριωτισμό, την χειρονομία των αγγελιαφόρων της ελευθερίας που σπέρνουν τον όλεθρο, τις ωραίες ιδέες που γι’αυτές αξίζει κανείς να πεθάνει, και την περιφρόνηση για τη γυναίκα.”
Φ.Τ. Μαρινέτι, 1909, Το μανιφέστο του Φουτουρισμού.                                        (Δέκα χρόνια αργότερα συν-έγραψε το Μανιφέστο του Φασισμού)

Advertisements