Ετικέτες

Οι Καλονιοί είναι  ένας οικισμός της Κοίτας, στη Μέσα Μάνη.

«Η Κοίτα «η πολυπυργού», εντυπωσιάζει πάντοτε τον επισκέπτη της… Το Μέγα πλήθος πέτρινων πύργων και πυργόσπιτων καθορίζει τόσο μοναδικά το σπουδαίο αυτό χωριο της Μάνης» μας πληροφορεί το mani.οrg. Και πράγματι φωτογραφίες και videos σε καλούν χωρίς δεύτερη σκέψη να την επισκεφτείς.

Οι Καλονιοί έχουν ένα πληθυσμό μεταξύ 23 και 45 κατοίκων σύμφωνα με τις διάφορες αναφορές στο διαδικτυο. Αλλά καθως φαίνεται ο οικισμός αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα parking.

Αντιμετωπίζει; Όχι πια…

kalonioiΤο βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου ένας 44χρονος, διαπληκτίστηκε με τα δύο ξαδέλφια του και τον 65χρονο πατέρα τους και θείο του για μια θέση στάθμευσης στο χωριό.

Μετά από φραστικό επεισόδιο ο 44χρονος μπήκε στο σπίτι του πήρε μια καραμπίνα και στη συνέχεια πυροβόλησε με το όπλο, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 65χρονο θείο του και ελαφρά την θεία του και σύζυγο του θανόντα, τον ξάδελφο του και την εγγονή του θανόντα που βρίσκονταν στο σημείο.

Ο 44χρονος συνελήφθη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γυθείου προκειμένου να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Γυθείου.

Με τον θάνατο του 65χρονου και την σύλληψη του 44χρονου αυτόματα δημιουργήθηκαν δυο νέες θέσεις στάθμευσης στον οικισμό. Μεμψιμοιρίες για την στέρηση της ζωής ενός ανθρώπου και τις επιπτώσεις που θάχει στη ζωή του δράστη και την οικογένεια του η φυλάκιση του δεν μπορούν να υποσκάψουν τον πρωτοπόρο χαρακτήρα της πρότασης που κατατέθηκε για την επίλυση του προβλήματος στάθμευσης.  Οι μεγάλοι  Δήμοι της χώρας όπου το πρόβλημα είναι έκδηλο και καθημερινό δεν πρέπει να διστάσουν να υιοθετήσουν το μήνυμα της Μέσα Μάνης. Το ιδιο και το Υπουργειο Μεταφορών που πρέπει άμεσα να κατοχυρώσει σαν παγκόσμια πατέντα αυτή την λύση και να προτείνει την άμεση εφαρμογή της σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης.

Καμιά φορά οι λύσεις έρχονται από κει που δεν το περιμένεις… Από ένα μικρό μέρος, με ούτε πενήντα κατοίκους, χωρις πολεοδόμους, χωρίς συγκοινωνιολόγους.

Γιατί δεν υπάρχουν πια μικρά και μεγάλα μέρη. Ζούμε όλοι στο παγκόσμιο χωριό του αυτοκινήτου.

‘Οπου ενώ οι άστεγοι άνθρωποι  αυξάνουν μέρα με την μέρα μάχες δίνονται για τις θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων.

‘Οπου ενώ καθημερινά οι ανασφάλιστοι άνθρωποι πολλαπλασιάζονται το κράτος μεριμνά για την υποχρεωτική ασφάλιση των ΙΧ.

‘Οπου ενώ οτι απόμεινε από το σύστημα υγείας καταρρέει μοναδική μέριμνα του κράτους είναι η υπαρξη ενός θεσμού υποχρεωτικού προληπτικού ελέγχου που αφορά τα μηχανοκίνητα (ΚΤΕΟ). (Αντίστοιχο σύστημα πρόληψης –  πρωτοβάθμιας φροντίδας για τους ανθρώπους ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα).

Ας καλοσωρίσουμε λοιπόν τους Καλονιούς στον πολιτισμένο κόσμο.

Πάει πια καιρός που οι άνθρωποι σκοτώνονταν για ζητήματα  «τιμής»  και «ιδιοκτησίας». Τώρα κυρίαρχα είναι τα προβλήματα στάθμευσης. Και η σοβαρότητα του προβλήματος δεν σταματάει σε ανθρώπινους ακόμα και συγγενικούς δεσμούς. Ο πιστός οδηγός δεν σταματάει να σκέφτεται το αυτοκίνητο του και τις ανάγκες του ακόμα και όταν αυτό δεν βρίσκεται σε κίνηση. Για χάρη του θα θυσιάσει και θα θυσιαστεί πιστοποιώντας όχι απλά μια σχέση εξάρτησης αλλά την σχέση υποδούλωσης σ αυτό.

Γιώργος Κουβίδης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 15/4/2013

Advertisements