Ετικέτες

ΒολοςΑυτή είναι η εικόνα ενός σύγχρονου ποδηλατόδρομου. Είμαστε περήφανοι ως Έλληνες πολίτες, καθώς αυτή η ιδέα-πρόταση και υλοποίηση προήλθε και  υλοποιήθηκε από κατεξοχήν εγχώρια μυαλά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι γνωστές ποδηλατικές χώρες του Βορρά ζήτησαν μετέγγραφή του Έλληνα δημάρχου και των συνεργατών του που είχαν την έμπνευση και την ευθύνη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Δυστυχώς πρακτικοί λόγοι  δεν καθιστούν δυνατή αυτή την πρόταση.

Και καθώς «ουδείς προφήτης στον τόπο του»…

…Ποινική δίωξη άσκησε μετά από τρία χρόνια προκαταρκτικής έρευνας η
Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, εις βάρος πολιτικών προσώπων, επί δημαρχίας Αλέκου Βούλγαρη, μεταξύ των οποίων οι αντιδήμαρχοι Γ. Στάμος, Γ. Δανηλόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Χ. Σκυργιάννης.
Δίωξη ασκήθηκε εις βάρος υπηρεσιακών παραγόντων, του κατασκευαστή, καθώς και εις βάρος των μελών της Επιτροπής Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού. Στο εδώλιο θα κληθούν 15 συνολικά άτομα, που κατηγορούνται για την κατασκευή ενός έργου, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας.

Η ποινική δίωξη βασίστηκε σε πραγματογνωμοσύνη του συγκοινωνιολόγου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ν. Ηλιού, προέδρου του «Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.  Τόσο ο τέως δήμαρχος όσο και οι συνεργάτες του είχαν γνώση της γνώμης του κ. Ηλιού καθώς ήδη από το 2009 υπήρχαν σχόλιά του στον τοπικό τύπο και τα τοπικά blogs για την ποιότητα των ποδηλατόδρομων.

Όμως το όραμα του δημάρχου για την πόλη κανείς δεν  το κατάλαβε.

Οι προδιαγραφές για τους ποδηλατόδρομους απαιτούν ελάχιστο πλάτος τα 2 μέτρα, όμως οι Βολιώτες υπέυθυνοι κατάφεραν να τους περιορίσουν στο 1,7μ. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία…γνώριζαν οι ιθύνοντες πως η ποδηλατική ικανότητα των συμπατριωτών τους είναι τέτοια ώστε μπορούν με τους κατάλληλους ελιγμούς να κινούνται δυο ποδήλατα σε αντίθετες κατευθύνσεις στο χώρο που τους διέθεσαν. Τι ξέρουν αυτοί που θέτουν τις προδιαγραφές;;;

βολοςπαππους

Εξάλλου είχαν φροντίσει ακόμα και για την πιθανότητα απώλειας ελέγχου του ποδηλάτη…. φρόντισαν να φτιάξουν διαχωριστική κατασκευή από σκυρόδεμα (κοινώς τσιμέντο να γίνει..) και πακτωμένα σ’ αυτό μεταλλικά κολωνάκια..

Εδώ θα παραθέσουμε απλά μια μαρτυρία:

«Προχθές το απόγευμα καθόμουνα στο περίπτερο και περνούσαν τρεις ποδηλάτες που πρέπει να ήταν αθλητές, είχαν επαγγελματικά ποδήλατα», θυμάται η κ. Άννα και μας λέει πως σε κλάσματα δευτερολέπτου είδε τον έναν από τους τρεις να γυρίζει το τιμόνι και να πέφτει με το λαιμό πάνω στο τσιμεντένιο πεζούλι. «Πήγα να δω τι έπαθε, γιατί το παιδί είχε πάθει σοκ. Είχε μια χαρακιά, έτρεχε αίμα πολύ και όλος ο λαιμός του ήταν κόκκινος. Είχε πόση ώρα το παιδί να συνέλθει να μπορέσει να σηκωθεί».

καθώς και μια -απ’ τις πολλές-δημοσιογραφική καταγραφή:

«Ακόμα ένα ατύχημα έγινε χθες στον ποδηλατόδρομο του Βόλου. Οδηγός μικρού κυβισμού μηχανής έχασε την ισορροπία του και έπεσε πάνω στο τσιμέντο του ποδηλατόδρομου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Το περιστατικό συνέβη στην διασταύρωση των οδών Μακρυγιάννη και Μακρινίτσης. Ο δικυκλιστής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Βόλου όπου και χειρουργήθηκε.»

Τι κι αν διαμαρτύρονταν λοιπόν ποδηλάτες, δημοτικοί σύμβουλοι, πολίτες και λοιποί γραφικοί που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια! Ο δήμαρχος είχε την ατάκα έτοιμη:

«Κάνε μου μήνυση».

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι κάτοικος του Βόλου και πρόσφατα είχε ένα ατύχημα στους ποδηλατόδρομους. «Είχα ατύχημα με το αυτοκίνητό μου στον ποδηλατόδρομο», μας εξιστορεί. «Πήγα να στρίψω και έπεσα πάνω στο κολωνάκι, γιατί έτσι όπως ήταν παρκαρισμένα  τα αμάξια φυσικά και δεν χωρούσα και έπεσα πάνω τους». Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε παρέμβαση ο ίδιος στο δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη. «Πήγα στον κ. Δήμαρχο και του είπα ότι έχετε κάνει ένα Βόλο ολόκληρο να σας μισήσει με τους ποδηλατοδρόμους που έχετε φτιάξει. Ξέρετε τι μου είπε επί λέξει; Μη με ξαναψηφίζεις», λέει αγανακτισμένος ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε στο δήμαρχο ότι θα διεκδικήσει τα νόμιμα, για να του απαντήσει ο κ. Βούλγαρης «κάνε μου μήνυση».

Ε, λοιπόν η μήνυση μπορεί να μην ήρθε από πολίτη…ήρθε όμως η ποινική του δίωξη από την εισαγγελία Βόλου τόσο του ιδίου  όσο και των λοιπών συνεργατών του. Η υπόθεση θα εξεταστεί στις 17 Μαΐου 2013.

Advertisements