Ετικέτες

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία από τους ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ με αφορμή την ρατσιστική δολοφονία του Πακιστανού ποδηλάτη Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Μια ποδηλατοπορεία αλληλεγγύης προς όλους όσους υφίστανται την ρατσιστική βία, τις ρατσιστικές διακρίσεις και συμπεριφορές, μια πρωτοβουλία αντίστασης απέναντι σ όλες τις εκφάνσεις του φασισμού.

Ο δρόμος δεν είναι ουδέτερος, δεν υπάρχει ούτε ισότητα ούτε δημοκρατία σ αυτόν. Αντανακλά και αναπαράγει πολύ βίαια και πολυ επιθετικά αυτο που συμβαίνει συνολικά στην κοινωνία. Το δίκιο του ισχυροτέρου (μηχανοκίνητου σε κυβικα) είναι η υπέρτατη ηθική του αξία. Απέναντι στον πεζό, απέναντι στον ποδηλάτη, απέναντι σ όλους τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Αν και στη δολοφονία του Σαχζατ ο προφανής λογος ειναι η καταγωγή του ας μην ξεχνάμε τον λόγο που επικαλέστηκαν οι θρασύδειλοι δολοφόνοι για να «δικαιολογήσουν» την πράξη τους: «τους έκλεισε με το ποδήλατο«. Φράση που αναπαρήγαγαν ασχολίαστη σαν φυσιολογικό ισχυρισμό τα ΜΜΕ. Πρέπει να εξοικειωθούμε με την ιδέα πως «αν κλείσεις κάποιον με το ποδήλατο» μπορεί να σου συμβεί αυτο που συνέβει στον Σαχζατ. Και προφανως αφου στους δολοφόνους δεν ασκήθηκε δίωξη με βάση τα σχετικά με τα ρατσιστικά εγκλήματα άρθρα του Ποινικου Κώδικα μάλλον και η Δικαιοσύνη σ αυτο το πεδίο αποφάσισε να κινηθεί…

Να είμαστε όλοι εκεί!

Δεν αφορά μόνον στην αλληλεγγύη. Αφορά στην ίδια μας την ύπαρξη.

SOS Τροχαία ΕγκλήματαANTIRACISM-RIDE-coloured - Αντίγραφο

Την Πέμπτη 17 Γενάρη, στις 3.30 τα ξημερώματα, ο 26χρονος μετανάστης Σαχτζάτ Λουκμάν δολοφονείται εν ψυχρώ στα Πετράλωνα από δύο άτομα σε μηχανάκι, ενώ κατευθυνόταν με το ποδήλατο προς τη δουλειά του. Ποιο ήταν το ‘έγκλημά’ του; Ήταν Πακιστανός! Η επίθεση αυτή ήταν μία από τις πολλές επιθέσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια εις βάρος μεταναστών, η πλειοψηφία των οποίων έχουν μείνει ατιμώρητες, με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας και την ανοχή, δυστυχώς, μέρους της κοινωνίας. Οι δολοφόνοι σε αυτή την περίπτωση τελικά συνελήφθησαν και ομολόγησαν, όμως το γεγονός παραμένει: ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε λόγω της καταγωγής του.
Ως ποδηλάτες και ποδηλάτισσες που διασχίζουμε καθημερινά τη μεγαλούπολη, είμαστε ευαίσθητοι δέκτες του τι συμβαίνει στους δρόμους και στις γειτονιές της. Οι επιθέσεις προς συνανθρώπους μας απλά επειδή μιλάνε άλλη γλώσσα, ντύνονται διαφορετικά ή έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι ένα συχνό φαινόμενο, που δε θέλουμε να συνηθίσουμε. Η δολοφονία του Σαχτζάτ δεν μας ‘αγγίζει’ ξαφνικά περισσότερο από οποιοδήποτε ανάλογο έγκλημα επειδή ήταν ποδηλάτης: όλοι και όλες μας τοποθετούμαστε δυναμικά απέναντι σε οποιαδήποτε ρατσιστική επίθεση.
Με αυτή τη συλλογική δράση θέλουμε να διατρανώσουμε ότι η σημερινή φασιστική και ρατσιστική βία δεν είναι παρά η κληρονομιά της ναζιστικής θηριωδίας που βασάνισε και δολοφόνησε εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους. Με την ποδηλατοπορεία στη μνήμη του Σαχτζάτ και των υπόλοιπων θυμάτων της ρατσιστικής βίας καλούμε όλους και όλες σε καθημερινό αγώνα κατά του ρατσισμού και της φασιστικής βίας ώσπου να ξεριζωθούν από την κοινωνία.

ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ

σαχτζατ λουκμανΠερισσότερα για την Ποδηλατοπορεία: ΕΔΩ

Περισσότερα για την υπόθεση του Σαχτζάτ: ΕΔΩ

Advertisements