Ετικέτες

,

Όχι άλλες χαμένες ζωές. Οι εκδηλώσεις στη Ρόδο

Όχι άλλες χαμένες ζωές
 ΕΥΘΥΤΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκαν και φέτος  στη Ρόδο από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,   οι εκδηλώσεις   για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Την Κυριακή στις 18/11/2012, το βράδυ στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη Ρόδο τελέστηκε η  επιμνημόσυνη  δέηση μέσα σε κλίμα συγκινήσεως στον κατάμεστο Ιερό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κυρίλλου. Ακολούθησε ο λόγος του Σεβασμιότατου, πηγή αγαλλίασης για όλους εμάς που πονάμε  από την απώλεια των αγαπημένων  μας προσώπων, λέγοντας: «Ας τους αναπαύσει ο Χριστός, ας τους συγχωρήσει, κι ας τους χαρίσει τη γαλήνη. Τα παιδιά μας που κοιμούνται στους τόπους του Θεού, θα νιώσουν την προσευχή μας σαν χάδι, σαν αγάπη και χαρά».

Ως ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου θέλουμε να επισημάνουμε το συμβολισμό της Ημέρας Μνήμης. Όλοι οι συντελεστές  φορούσαν  το post it «ΘΥΜΗΣΟΥ ΜΕ». ( Μα, πώς είναι δυνατό να τους ξεχάσουμε;)

Στην κατανυχτική συναυλία παραβρέθησαν άνθρωποι που έχουν θύματα τροχαίων, αλλά και πολλοί που έχουν αντιληφθεί πως πρέπει να σταματήσουν τα τροχαία δυστυχήματα.

Μείναμε εκεί. Υπήρχαν τα πάντα: Προσευχή στον Μεγαλοδύναμο Θεό με την Επιμνημόσυνη Δέηση, η  εικόνα της άδειας  καρέκλας με  λουλούδια και κερί, «ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ»  που συμβόλιζε όλες  αυτές τις ζωές που μας λείπουν, λόγος, μουσική που πάντα πρόσφερε και προσφέρει παρηγοριά στον άνθρωπο, αφήσαμε  τη σκέψη μας μέσα σε αυτό το ιερό χώρο με τη βοήθεια της μουσικής να ταξιδέψει… αφήσαμε  τη σκέψη μας να σταθεί στην άκρη της απουσίας… αφήσαμε  τη σκέψη μας να σταθεί μπροστά από αυτή την κενή, αλλά και τόσο τραγικά γεμάτη, θέση… αφήσαμε τη μουσική  να μας βοηθήσει να καταλάβουμε …την απουσία του «μικρού μας πρίγκιπα», αφήσαμε τη μουσική να μας γυρίσει στο χθες, καθώς νανουρίζαμε  τα παιδιά μας, που αυτήν την Κυριακή δεν ήταν κοντά μας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, σας ευχαριστεί όλους, όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση  όλων των  εκδηλώσεων.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κύριλλο που για  άλλη μια φορά με θαλπωρή περιέβαλε την όλη διοργάνωση  προκειμένου να δοθεί η Κατανυχτική Συναυλία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου  Ρόδου, το Σύλλογο Αιμοδοτών, τους μικρούς μαθητές του Κολλεγίου Ρόδου, τη ΛΕΣΧΗ HARLEY DAVIDSON RODOU » ROAD KNIGHTS MCC RHODES »

Ευχαριστούμε τα Μ.Μ.Ε και τα portal της Ρόδου, το Σταύρο Θεοδωράκη, εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Ευχαριστούμε τη Θεατρική Ομάδα «πράξις» για την συμβολή της στο δρώμενο στην πλατεία Κύπρου που με τρόπο συγκλονιστικό απεικόνισαν το τροχαίο δυστύχημα, με φιγούρες και ήχους  από τους κτύπους της καρδιάς.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ρόδου υπό τη Δ.νση του κ Μανώλη Θεουλάκη που ενδυνάμωσαν την πίστη μας, τη Μικτή Χορωδία Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου υπό τη Δ/νση του Μιχάλη Καλαεντζή, την  ηθοποιό- σκηνοθέτη κ.Σουζάνα Καρδούλια με την απαγγελία αποσπάσματος από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου « Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου καρδούλα της καρδιάς μου », την Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη  που τραγούδησε το  « Μικρό Πρίγκιπα», το Δημήτρη Ιωσήφ που συνόδευε  στο πιάνο, το  πρωτοεμφανιζόμενο κουαρτέτο εγχόρδων Ρόδου.

Ευχαριστούμε την Παιδική  Χορωδία «Άγιος Σάββας» Αρχαγγέλου υπό τη Δ/νση του Πέτρου Τσιμπερόπουλου, τον μικρό Νίκο Στάτη που  τραγούδησε αγγελικά  «Κοιμήσου  Αγγελούδι μου » και την Παρασκευούλα  Στάτη που συνόδευσε με το βιολί της όλη τη χορωδία των  μικρών  παιδιών.

Η συμβολή των κκ Μανώλη Θεουλάκη, Μιχάλη Καλαεντζή και Πέτρου Τσιμπερόπουλο υπήρξε καθοριστική με την υψηλότατου επιπέδου απόδοσή τους.

Τέλος, ευχαριστούμε όλους εσάς για την συμβολή σας στις εκδηλώσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.

Η κ. Ελένη Καρύδη ανέφερε : «Να σταματήσουμε το πογκρόμ στους δρόμους. Τα τροχαία δεν είναι «Ατυχήματα», μπορούμε να τα σταματήσουμε.  Χάνονται Άνθρωποι και όχι αριθμοί. Ας γίνει αυτή η μέρα, μέρα εκδήλωσης έμπρακτης συγγνώμης από όλους μας για  τις 1500 ζωές που χάνονται κάθε  χρόνο στο δρόμο στην πατρίδα μας. Γιατί  οι 1500 ζωές έχουν πρόσωπο και όνομα… και δεν είναι αριθμοί……

Είναι ο Δημήτρης, ο Μιχάλης, η Καλέτια, η Στέμη, ο Ανδρέας, ο Μανώλης, ο Αναστάσιος ο Χρυσοβαλάντης-Τσαμπίκος, ο Χαράλαμπος, ο Κωνσταντής, ο Σόλωνας, ο Γιάννης, η Αλεξάνδρα, η Ευγενία, ο  Βελισάριος, ο Χρήστος, ο Λουκάς, ο Δημήτρης,  ο Σταμάτης ο Σέργιος , η Βάσω, ο Πάνος, ο Βασίλης, ο Παναγιώτης η  Νεκταρία η Κατερίνα , ο Μάκης, τα 50 παιδιά στην Αίγυπτο, όλα τα παιδιά του κόσμου, τα παιδιά μας………….

Οφείλουμε να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς. Το χρωστάμε στους ανθρώπους που ξεψύχησαν στην άσφαλτο».      

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις στη Ρόδο: ΕΔΩ

                                  
Αλεξανδρούπολη: Ελεγεία για τα παιδιά με τ΄όνομα στο στήθος                   ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Λες και σήκωσαν το παραπέτασμα του κόσμου
κι αντικρύζοντας το Ασύνορο το ερωτεύτηκαν…
Τα παιδιά με το όνομα στο στήθος
διάλεξαν αυτό που στου ζώου το πρόσωπο μοιάζει
να είναι τόσο βαθύ κι απ’ το Θάνατο ελεύθερο…
Τα παιδιά με το όνομα στο στήθος έχουν ΠΙΣΩ τους πάντα το τέλος και ΜΠΡΟΣΤΑ τους τον Θεό και το άχρονο του κόσμου.
κι εμείς ποτέ δεν έχουμε

ούτε για μια μέρα μπροστά μας το Φως,
παρά τα μάτια μας, στραμένα πάντα μέσα,
αρνούνται να δουν τη Λεύτερη έξοδο και το Άκτιστο τ’ ουρανού…
Τα παιδιά με το όνομα στο στήθος
την είδαν και τραβούν στην αιωνιότητα καθώς οι πηγές…
Σε μας μέρα τη μέρα μέσα μας διαλύεται κανείς σαν παιδί και αφυπνίζεται συγκλονισμένος από τη Θεία Αναρπαγή του παιδιού του.
Γιατί κανείς αν ζήσει στο Θάνατο κοντά,
δεν βλέπει τον Θάνατο πιά
και προς τα έξω χαμένος κοιτάζει με το πελώριο μάτι του ζώου.
Γιατί οι νέοι, αυτοί οι απέραντα νεκροί,
ένα μυστικό απέραντο ξεσκέπασαν για μας.
Αυτοί που πέθαναν νέοι στη αρχαϊκή κατάσταση της άχρονης αταραξίας.
Ήταν λυτρωμένοι από τη συνήθεια και τη διδαγμένη εικόνα αυτού του κόσμου.
Αλήθεια, πόσο γεμάτο από επίφαση είναι κάθε τι που εμείς κατορθώνουμε εδώ κατω.
Μακάριοι λοιπόν, πρώιμοι εσείς χαϊδεμένοι της πλάσης
αυγινές κορυφογραμμές της εκ του σύνεγγυς δημιουργίας
γύρη της ανθισμένης Θεότητας,
αρμοί του Φωτός, διάδρομοι, κλίμακες, θρόνοι…

Δημήτρης Αντωνιάδης Αλεξανδρούπολη 
Δείτε ένα βίντεο για τις εκδηλώσεις: Αλεξανδρούπολη – Ημέρα Μνήμης 2012

Advertisements