Ετικέτες

Σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο τέως δήμαρχος Αμαρουσίου Παναγιώτης Τζανίκος από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων σήμερα 23 Οκτωβρίου 2012, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σταυρουλάκης Γιάννης.

Η υπόθεση αφορά στο θάνατο του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη στις 19 Δεκεμβρίου 2005, όταν το αυτοκίνητο του προσέκρουσε σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα, που βρισκόταν σε νησίδα επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης η πινακίδα ήταν παράνομη ενώ μαζί με τον κ. Τζανίκο παραπέμφθηκαν άλλα έξι άτομα που εργάζονταν στο δήμο Αμαρουσίου  για τους οποίους έπαυσε η δίωξη λογω παραγραφής.

Είναι η πρώτη καταδίκη (επτά χρόνια μετά το θανατηφόρο συμβαν) δημάρχου υπεύθυνου για την τοποθετηση σε συνεργασία με διαφημιστικες εταιρείες παράνομων πινακίδων.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι παρότι το καθεστως παρανομιας της φονικής υπαίθριας διαφήμισης έχει ξεκαθαρίσει νομικά με επανειλημμενες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστικών οργάνων και παρά το γεγονός πως δήμαρχοι έχουν παραπεμφθεί για παρόμοιες υποθέσεις και εκκρεμούν και άλλες δικαστικές αποφάσεις, η παράνομη υπαίθρια διαφήμιση εξακολουθεί να ακμάζει με την συνενοχή δημάρχων ή με την δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού από τους περιφερειάρχες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δημου Αθηναίων που έχει νοικιασμένους παράνομους διαφημισιόπυργους  που στοχεύουν στην απόσπαση της προσοχής των οδηγών ενώ  οργανισμοί του διαφημίζονται σε παράνομες διαφημίσεις στα οπίσθια λεωφορείων με τον ίδιο στόχο.

Εντελώς προκλητική είναι η περίπτωση του Δήμου Ηρακλέιου Κρήτης όπου φέτος τον Ιούλιο κύμα παράνομων διαφημιστικών πινακίδων γέμισε τις νησίδες και τα πεζοδρόμια της περιοχής του. Είναι ο πρωτος Δημος που μετά την αποκαθηλωση των πινακίδων προχώρησε (προφανως με νεες συμβασεις και αδιαφορώντας για τους νόμους) σε οργανωμένη επανεμφάνιση τους.

Εστω και αργά η σημερνή απόφαση είναι σημαντική όχι τόσο για το ύψος της ποινής αλλά κυρίως γιατι επιτέλους προσωποποιήθηκε η ευθύνη και κάποιος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής.

Πανελλαδικός σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

ΑΘΗΝΑ 1.

-Από την Νike & τον Δήμο «για το καλό μας».

ΑΘΗΝΑ 2.

Μια συνηθισμένη μέρα στο καθαρό κέντρο της Αθήνας. Αριστερά Παράνομος Δημοτικός διαφημισιόπυργος που στοχεύει στην απόσπαση της προσοχής των οδηγών που ανεβαίνουν την Πειραιώς.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1.

Ηράκλειο Κρήτης Αύγουστος 2012- Νεοτοποθετημένη παράνομη διαφημιστική πινακίδα σε νησιδα- Λεωφόρος Κνωσου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2.

Ηράκλειο Κρήτης Αύγουστος 2012- Νεοτοποθετημένη παράνομη διαφημιστική πινακίδα διπλής όψης σε νησιδα- Οαση.