Ετικέτες

Donald Appleyard, 1928 - 1982

Donald Appleyard, 1928 – 1982

 O Donald Appleyard πρωτοπόρος  πολεοδόμος, καθηγητής πανεπιστημίου στην California,  αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην δημιουργία ασφαλών γειτονιών και πόλεων. Έμελλε να χάσει την ζωή του στην ακμή της δραστηριότητας του, 54 ετών, σε τροχαίο, που αλλού; Στην Αθήνα. Στις 23 Σεπτέμβρη  του 1982. Ο γιος του Bruce Appleyard που συνεχίζει το δρόμο του, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Utah, σε ένα πρόσφατο κείμενο για την επανέκδοση του βιβλίου του πατέρα του Livable Streets περιέλαβε την παρακάτω εισαγωγή:

Τραύμα και Τραγωδία: Η έμπνευση αλλά και η έκλειψη βιώσιμων δρόμων

   Ακόμα και σήμερα, δεν μπορώ να καθίσω κάτω και να φέρω στο μυαλό μου τις ακριβείς λεπτομέρειες του γεγονότος που άλλαξε τη ζωή μου. Παρόλ’ αυτά κάθε τόσο θυμάμαι πως ο αθώος παιδικός μου ύπνος βίαια διακοπτόταν, από τον εφιάλτη ενός γιγάντιου τοίχου φτιαγμένου με τα πιο απίθανα, εξωγήινα υλικά αλλά και τις σάρκες και τα κόκαλά μου, ο οποίος ξαφνικά έπεφτε πάνω στον δεξί μου ώμο, εκσφεδονίζοντας με, αλλά και κατακρεουργώντας με, με πλήρη αδιαφορία – ένας εφιάλτης τόσο τρομακτικός όπου αγωνιζόμουν να ξυπνήσω, προκειμένου να του ξεφύγω. Παρόλο που ο τρόμος είχε διαγραφεί από τη συνειδητή μου μνήμη, παραμόνευε και εκδηλωνόταν στην σκιά των παιδικών μου ονείρων.

Έπρεπε να φτάσω περίπου είκοσι χρονών, για να σταματήσει ο παραπάνω εφιάλτης, όπου και συνειδητοποίησα ότι προφανώς ο τοίχος ήταν το αυτοκίνητο, που παρολίγο να με σκοτώσει στα τέσσερά μου χρόνια, το 1969. Εκείνη την εποχή ήταν που ξεκίνησε και ο πατέρας την αυστηρή, αλλά και δημιουργική έρευνά του πάνω στις αρνητικές συνέπειες της χρήσης αυτοκινήτων σε σχέση με τους ανθρώπους, τους δρόμους, τις κοινότητες, με αποκορύφωμα την έκδοση των “Βιώσιμων Δρόμων” (Livable Streets)  το 1981.

Περίπου ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του, 23 Σεπτεμβρίου του 1982, ο πατέρας μας δυστυχώς σκοτώθηκε, στην Αθήνα στην Ελλάδα, από έναν μεθυσμένο οδηγό ο οποίος έτρεχε  υπερβολικά και έφυγε από τη λωρίδα του, περνώντας στο αντίθετο ρεύμα όπου και συγκρούστηκε με τον πατέρα μου.

Κι έτσι λοιπόν, η δουλειά ενός ανθρώπου που για δεκαετίες αποτελούσε φάρο για την επανάκτηση της βιωσιμότητας των δρόμων, είχε κατά τραγική ειρωνεία, τόσο σαν πηγή έμπνευσης, αλλά και ως αιτία έκλειψής της, δυο τραυματικές οδικές συγκρούσεις αυτοκινήτων, οι οποίες διέλυσαν τόσο την οικογένειά μας όσο και φίλους και συναδέλφους.

Θα τον αγαπάμε και θα μας λείπει για πάντα και θα μεταλαμπαδεύουμε το χαρούμενο πνεύμα του στα παιδιά μας, τους συντρόφους και  φίλους μας.

Bruce,                                                                                             ένα από τα τέσσερα παιδιά του Donald και της Sheila Appleyard

Από το World Transport, Policy & Practice, Volume 17.2 June 2011.

 Δείτε ένα βίντεο με τα ευρήματα των μελετών του D. Appleyard  ΕΔΩ  έχουμε βάλει ελληνικούς υπότιτλους αλλά για να τους δείτε πρέπει να το επιλέξετε στην κάτω αριστερή μεριά του βίντεο.

Περισσότερα για τον D. Appleyard:  ΕΔΩ

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Επειδή υπάρχουν πληροφορίες πως ο D. Appleyard είχε έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί για την βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας αν κάποιοι έχουν σχετικά στοιχεία θα θέλαμε να μας τα γνωστοποιήσουν.         Μάλλον οφείλουμε σ αυτόν κάτι περισσότερο από μια ανάρτηση σ αυτό το blog.

Advertisements