Ετικέτες

Αναφερθήκαμε πρόσφατα στις αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης (αναλυτικά ΕΔΩ).  Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα άρθρο από το blog  www.oikologicarodiaka.wordpress.com που αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της Εισαγγελίας Ρόδου να θέσει στο αρχείο την υπόθεση τοποθέτησης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων υποστηρίζοντας την παραγραφή του αδικήματος. Η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε τις ημέρες των εκλογών. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 4055/2012(ΦΕΚ 51/12.3.2012) που ψηφίστηκε την 1η Μαρτίου 2012 επαναφέρει στο επίπεδο των πλημμελημάτων την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων ακυρώνοντας έτσι την παραγραφή στη διετία. (Για το ζήτημα αυτό μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις στο blog μας). Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων τροχαίων στο νησί, της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και προφανώς θα έχει συνέχεια. Η υπόθεση με την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση και τα θύματα της εξελίσσεται τελικά σε μια μάχη σώμα με σώμα. Στις 6 Απριλίου το τριμελές  Εφετείο Αθηνών, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, αθώωσε την διαφημιστική εταιρεία που είχε τοποθετήσει παράνομα πινακίδα, σε νησίδα, πάνω στην οποία έχασε τη ζωή του ο 25χρονος Γιάννης Σταυρουλάκης (για την υπόθεση θα επανέλθουμε αναλυτικά) παραβλέποντας την έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ που τεκμηρίωνε ως αίτιο του θανάσιμου τραυματισμού του τη σύγκρουση με την πινακίδα. Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι αυτές οι εξελίξεις θα μας σταματήσουν. Μας χωρίζει αίμα, το αίμα των παιδιών μας και οι αμφισβητούμενες υποπαράγραφοι άρθρων του νόμου ή η εκκωφαντική σιωπή των υπουργών δεν μπορούν να μας επιβάλουν ούτε να ξεχάσουμε ούτε να σωπάσουμε. Όλα και όλοι θα ειπωθούν με το όνομα τους.

Διαβάστε το άρθρο από το ιστολόγιο Οικολογικά – Ροδιακά:

ΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ;

Εάν οι αρμόδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, ας παραιτηθούν.

Το θέμα μάς έχει απασχολήσει ως κοινωνία πάρα πολλές φορές. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά που πραγματικά δε γνωρίζουμε εάν ωφελεί ακόμα ένα άρθρο για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Ο πολίτης στέκει αμήχανος μπροστά στην αναποτελεσματικότητα αυτού που συνηθίζουμε να ονομάζουμε κράτος και δημόσια διοίκηση.                                                                                                                        

Οι παράνομες στη συντριπτική τους πλειοψηφία πινακίδες εξακολουθούν παρά τις σπασμωδικές ενέργειες να στέκουν αγέρωχες επιτελώντας το διπλό, αντιαισθητικό και επικίνδυνό τους ρόλο. Από τη μια αποτελούν βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος και δυσφήμηση για το νησί μας το οποίο, θα το πούμε ακόμα μια φορά, στηρίζεται στο περιβάλλον. Από την άλλη, και είναι πιο σοβαρό αυτό, αποτελούν απειλή για τους οδηγούς τροχοφόρων αλλά και τους πεζούς.                      

Το φαινόμενο, που έχει λάβει τη μορφή επιδημίας στο νησί, οδηγεί σε άλλες σκέψεις πλέον τους πολίτες. Ότι δηλαδή κάποιοι πραγματικά δεν έχουν τη βούληση να αποξηλώσουν τις παράνομες αυτές πινακίδες. Τους λόγους δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε όμως το γεγονός παραμένει. Δε φτάνει εξάλλου που ανεχόμαστε τις πινακίδες με διαφημίσεις, τώρα πρέπει να ανεχόμαστε και αυτές που έχουν αφεθεί να σκουριάζουν και να διαφημίζουν με τον τρόπο τους τον πολιτισμό του τόπου μας.      

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα βλέπουμε εκτός από διαφημιστικές και άλλου είδους πινακίδες και πανό να φιγουράρουν στους δρόμους μας. Υψώνονται για ενημερωτικούς υποτίθεται λόγους, από επαγγελματίες, συλλόγους, φορείς κλπ είτε για λίγο διάστημα είτε, συνηθέστερα, μόνιμα. Σε μερικές δε περιπτώσεις, όπως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Πανάγου, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, εξακολουθούν να διαφημίζονται σε βρώμικες και αντιαισθητικές πινακίδες. Ίσως για να μας θυμίζουν την απουσία κάθε υπευθυνότητας από τους επιχειρηματίες και κάθε ελέγχου από τη διοίκηση.                                                                               

Τι θέση όμως παίρνουν οι τοπικές αρχές για το θέμα; Απλά κάνουν συσκέψεις και εξηγούν το τι πρέπει να γίνει. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες του Δήμου Ρόδου για να την αποκατάσταση του διαρκούς αυτού εγκλήματος. Και δεν το χαρακτηρίζουμε εμείς έτσι, ο χαρακτηρισμός ανήκει στις δικαστικές αρχές. Εάν λοιπόν οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης από αυτές.

Περιέργεια πάντως προξενεί η απόφαση να τεθεί στο αρχείο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου η προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο και για την επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες μετά από σχετικές καταγγελίες της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.) (εφημερίδα Δημοκρατική, 8/5/2012) Αναλυτικά: ΕΔΩ

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών στις 3 Φεβρουαρίου 2010 είχε χαρακτηρίσει την παράνομη ανάρτηση πινακίδων στο οδικό δίκτυο διαρκές έγκλημα και έχει μάλιστα παρέμβει στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου για το θέμα ζητώντας την άμεση εφαρμογή του νόμου και την επιβολή κυρώσεων. Πώς τώρα η υπόθεση για ένα διαρκές έγκλημα τίθεται στο αρχείο, δεν το καταλαβαίνουμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα επανέλθουμε.

Advertisements